Ledecká poprvé po téměř roční pauze závodila na prkně. Ve Slovinsku si dojela pro druhé místo

Od loňského léta se Ester Ledecká potýkala se zdravotními problémy týkajícími se zlomené klíční kosti a s nimi souvisejícími dvěma operacemi. Až tento týden ve středu se vrátila na snowboardové prkno, aby se mohla zúčastnit krátce po podepsání nové reprezentační smlouvy závodu paralelního slalomu ve slovinském Rogle v rámci Světového poháru. A návrat to byl pro ni velice povedený. Skončila totiž na druhém místě, když nestačila pouze na Rakušanku Sabine Schöffmannovou, která byla o pět setin lepší. 

Od samého začátku závodu v paralelním slalomu nebylo vůbec na trojnásobné olympijské šampionce znát, že téměř rok nestála na snowboardu. O půl vteřinu vyhrála úvodní kvalifikaci, v následujících fázích to pak byla většinou taktéž ona, kdo je bez potíží ovládl. Až tedy na čtvrtfinále, kdy bojovala o první místo s Rakušankou Ramonou Theresií Hofmeisterovou, kterou ale nakonec také porazila o pouhých 22 setin. 

V semifinálové jízdě si mimo jiné poradila i s Italkou Lucií Dalmassovou, lepší byla téměř o dvě a půl sekundy. Až ve finále našla svou přemožitelku v podobě Rakušanky Schöffmannové, přestože jela v rychlejší modré dráze. Rakušance však vyšla sázka na risk a odmítla tak, aby česká reprezentantka vyhrála pošesté v kariéře v tomto slovinském středisku. Právě to si při svém návratu Ledecká přála. "Představovala jsem si něco jinak. Představovala jsem si, že tu poslední jízdu vyhraju," uvedla po závodě. 

"Všechny holky v té šestnáctce jezdí výborně, a jakmile se dostanou do těch heatů, tak potom není radno nikoho podcenit. Snažila jsem se jet vždycky nejlíp, jak jsem uměla. Myslím si, že všechny ty holky jsou rychlé. Já jsem na ně snad připravená a budu, doufám, i líp,“ pokračovala olympijská vítězka v paralelním slalomu z let 2018 a 2022. 

Dodejme, že se Ledecká představí v rámci Světového poháru ještě v Berchtesgadenu, kde se zúčastní opět paralelního salomu. 

SP ve snowboardingu v Rogle (Slovinsko) - paralelní obří slalom (15.3.2022): 

Muži:  
1. Fischnaller, 2. Felicetti, 3. Coratti (všichni It.), 4. I Sang-ho (Korea), ...v kvalifikaci 41. Počinek (ČR) 

Konečné pořadí obřího slalomu (po 6 závodech): 1. Fischnaller 344, 2. Prommegger (Rak.) 336, 3. Kwiatkowski (Pol.) 334 

Průběžné pořadí SP v paralelních závodech (po 10 z 11 závodů): 1. Bormolini (It.) 452, 2. Payer (Rak.) 433, 3. Prommegger (Rak.) 433 

Ženy:  
1. Schöffmannová (Rak.), 2. Ledecká (ČR), 3. Mikiová (Jap.), 4. Dalmassová (It.), ...v kvalifikaci 33. Šonková, 42. Maděrová (obě ČR) 

Konečné pořadí obřího slalomu (po 6 závodech): 1. Hofmeisterová (Něm.) 359, 2. Schöffmannová 261, 3. Jennyová (Švýc.), ...19. Maděrová 91, 20. Ledecká 80, 37. Šonková 10 

Průběžné pořadí SP v paralelních závodech (po 10 z 11 závodů): 1. Zoggová (Švýc.) 559, 2. Hofmeisterová 504, 3. Schöffmannová 499, ...18. Maděrová 161, 25. Ledecká 80, 42. Šonková 10, 51. Keclíková (ČR) 3 

Související

Ester Ledecká

Povedené narozeniny Ester Ledecké. Nejprve vítězství v super- G, pak jedenáctá ve sjezdu

V době, kdy letošní sezóna Světový pohár ve sjezdovém lyžování dospěl ke svému závěru, se česká lyžařka Ester Ledecká dostala do takové formy jako v době před jejím posledním zraněním a následných dvou operací klíční kosti. V pátek v rakouském Saalbachu totiž zaznamenala první vítězství v super-G v rámci Světového poháru od únoru 2022, kdy naposledy v této disciplíně triumfovala v Crans Montaně. V sobotu, v den svých 29. narozenin, pak zase pro změnu zaznamenala své nejlepší umístění ve sjezdu v této sezóně a to, když v rakouském středisku skončila na 11. místě.
Ester Ledecká

Poslední paralelní slalom na snowboardu ovládla Ledecká. Ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku

Od kvalifikace až po finálovou jízdu předvedla snowboardistka Ester Ledecká zase jednou svůj typický suverénní výkon, když v ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku a na jeho konci vystoupala po čtyřiadvacáté v rámci snowboardového Světového poháru na nejvyšší stupínek. Tentokrát se české reprezentantce zadařilo v německém Winterbergu, kde vyvrcholila letošní sezóna Světového poháru ve snowboardovém paralelním slalomu.

Více souvisejících

Ester Ledecká Snowboarding

Aktuálně se děje

před 3 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy