Tour de France: Druhou etapu zvládl nejlépe Greipel, nejviditelnějším Čechem byl Bárta

Zeeland - Vítězem druhé etapy, která měřila 166 kilometrů a která se jela z Utrechtu do Zeelandu, se stal německý jezdec v barvách týmu Lotto André Greipel. Ten porazil na cílové pásce slovenského závodníku, tentokráte jezdícího za tým Tinkoff-Saxo Petera Sagana a díky tomu se tak mohl Němec radovat již ze sedmého vítězství na Tour. Na třetím místě dojel Fabian Cancellara ze Švýcarska, jenž je lídrem stáje Trek, a díky tomu se tak do třetí etapy vyjede ve žlutém trikotu, neboť vede v průběžném pořadí.

Dařilo se ale i českému reprezentantovi Janu Bártovi, jemuž se sice nepovedla úvodní časovka, kdy kvůli pádu dojel až se stočtyřicátýmosmým časem do cíle, ovšem hodně vidě+t byl v etapě právě s pořadovým číslem dvě. Tento Čech hájící barvy týmu Bora-Argon se hned ze začátku dostal do úniku a vepředu tak byl tento závodník k vidění skoro celý závod. Když se závodníci dostali do Rotterdamu, tak to byl právě Bárta, jenž v tomto městě ovládl sprinterskou prémii. I přes jeho únik ho však soupeři dohnali a nakonec projel cíle až na 52. pozici a to se ztrátou na vedoucího závodníka 1:28 minuty.

Nejlepším Čechem se však stal Roman Kreuziger, tedy alespoň co se týče této etapy, ten totiž dojel do cíle jako osmnáctý. Během etapy ještě pomáhal svému kolegovi Saganovi rozjíždět spurt. Kreuzigerovi tak chyběly pouhé čtyři vteřiny na prvního Greipela. Zdeněk Štybar pak skončil na 22. místě, Leopold König na 57. pozici.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 2. etapa: Utrecht - Zeeland (166 km):

1. Greipel (Něm./Lotto) 3:29:032. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo)3. Cancellara (Švýc./Trek)4. Cavendish (Brit./Etixx-Quick-Step)5. Oss (It./BMC)6. Van Avermaet (Belg./BMC)7. Froome (Brit./Sky)8. Dumoulin (Niz./Giant)9. Martin (Něm./Etixx-Quick-Step)10. Barguil (Fr./Giant) všichni stejný čas...

18. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -422. Štybar (ČR/Etixx-Quick Step) -1152. Bárta (ČR/Bora-Argon 18)57. König (ČR/Sky) oba -1:28

Průběžné pořadí:

1. Cancellara 3:44:012. Martin -33. Dumoulin -64. Sagan -335. Thomas (Brit./Sky) -356. Oss7. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) oba -428. Van Garderen (USA/BMC) -449. Van Avermaet10. Froome oba -48

...

12. Štybar -5416. Kreuziger -1:0832. König -2:0980. Bárta -3:01

Související

Tomáš Petříček při jízdě na kole v reprezentačním dresu. Rozhovor

Jaké téma odlehčí vypjatá jednání? Tour a cyklistika jsou ideální, říká pro EZ ministr Petříček

ROZHOVOR - Sáhl po mobilu a okamžitě na něm vyťukal blahopřejnou zprávu svému slovinskému protějšku Anžemu Logarovi, který slavil triumf Tadeje Pogačara na cyklistické Tour de France i druhé místo Primože Rogliče. Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který je velkým fanouškem silniční cyklistiky, emotivně prožíval sobotní dramatickou časovku na nejslavnějším cyklistickém závodě světa. Ačkoli jindy místopředseda ČSSD pečlivě dbá na diplomaticky uhlazenou rétoriku, po dojezdu, jenž způsobil nečekaný zvrat, z něj vypadlo: „Musím se z toho infarktového nerváku vzpamatovat,“ řekl na úvod exkluzivního rozhovoru pro Eurozprávy.cz šéf české diplomacie Tomáš Petříček.
Jakub Janda, bývalý skokan na lyžích a poslanec ODS Rozhovor

Sdílím Rogličův žal, triumf měl na dosah, říká pro EZ poslanec ODS Janda o bývalém soupeři

ROZHOVOR - Zalila ho vlna zklamání, pohltil jej smutek i žal. Poslanec ODS Jakub Janda nevěřícně hleděl na mobil, na němž sledoval horskou časovku cyklistické Tour de France, jak jeho bývalý soupeř ze skoků na lyžích Slovinec Primož Roglič ztrácí žlutý trikot a přenechává jej krajanovi Tadeji Pogačerovi. „Škoda, fandil jsem Primožovi, nevěřil jsem, že ztratí téměř minutový náskok. Byli jsme ale svědky úžasného boje, který přesahuje parametry světa sportu. Pochopitelně jsem si jako bývalý skokan na lyžích přál, aby Tour vyhrál můj bývalý kolega,“ říká pravicový politik a vítěz skokanského Turné čtyř můstků v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jakub Janda, který se ostře vymezuje proti komunistickému režimu.

Více souvisejících

Tour de France Jan Bárta (Cyklista) Cyklistika

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy