Kůň Nikas diskvalifikován. Triumf z Velké Pardubické bere Ribelino

Praha - Rozhodlo se tak, jak se očekávalo. Ve čtvrtek zasedla Posudková komise Jockey Clubu ČR a rozhodla o diskvalifikaci vítězného koně Nikase z poslední Velké Pardubické. Toto rozhodnutí učinila poté, co se před pár dny potvrdilo to, o čem se delší dobu mluvilo. A to, že právě vítězný kůň dopoval, respektive v jeho těle byly nalezeny zakázané látky. Vítězem se tak stává po tomto rozhodnutí kůň, jenž loni v říjnu skončil na druhém místě, tedy hnědák Ribelino, jehož žokejem byl Pavel Kašný.

O jaké zakázané látky, které se potvrdily analýzami jak v Německu, kde zkoumali vzorek A a v Británii, kde pro změnu zkoumali vzorek B koně Nikase, konkrétně jde? Jde o alkaloidy kofein a theobromin. Ve zprávě Posudkové komisi, kterou tvoří sedm členů (autorem zprávy je předseda této komise Otakar Nový), se píše následující: "Vzhledem ke skutečnosti, že kofein patří do skupiny bezpodmínečně zakázaných látek a i u theobrominu byla překročena povolená prahová hodnota, pořádková komise na základě ustanovení koně Nikas z doběhu dostihu diskvalifikovala."

Připomeňme, že kůň Nikas nebyl jediným koněm z loňské Velké Pardubické, ve kterém se tyto zakázané látky objevily. Stejně dopadl i kůň Čáriray, jenž pro změnu přichází o triumf v Křišťálovém poháru, který se jel 10. října loňského roku. Nyní se tak vítězem tohoto závodu stal Adiutant.

Shodou okolností oba tyto koně trénuje Stanislav Popelka, jenž se trestu vyhnul, jelikož podle Posudkové komise nešlo z jeho strany o úmysl. Konkrétně se v její zprávě píše: "Pořádková komise došla k závěru, že nedošlo k úmyslnému podání zakázaných látek za účelem ovlivnění výkonu koně." Popelka hned od samého počátku tvrdil, že zakázané látky, které se v jeho koních objevily, se do nich dostaly krmivem, kterým koně krmil těsně před závodem. Dospěl tak k tomuto názoru poté, co prý tyto látky v krmivu potvrdil i  rozbor potravy. "Spoléhal jsem na garantovaný obsah a hodnoty udávané výrobcem," uvedl Popelka poté, co byly před deseti dny zveřejněny výsledky rozboru vzorku B. Podle Popelky je tak vina na straně společnosti Troubecká hospodářská.

Opírá se o posudek zboží, jenž provedla znalkyně z Ústředního kontrolního a zkušebního stavu zemědělského Jana Kalinová ze sekce zemědělských vstupů - oddělení krmiv. "Zpracovatelka konstatuje, že posuzovaný vzorek krmiva nevyhovuje deklarovanému složení uvedenému výrobcem tohoto krmiva, čímž mohl být odběratel tohoto krmiva uveden v omyl," stojí ve zprávě Posudkové komise. Sám tréner chce soudní cestou očistit své jméno. Soudně se ale bude bránit i Troubecká hospodářská, která jakákoli nařčení o závadném krmivu a chyby z její strany odmítá.

Připomeňme tedy, že 11. října loňského roku vyhrál prestižní Velkou Pardubickou kůň Nikas a to v rekordním čase. Tehdy byl jeho žokejem Marek Stromský. Tomu se tak stalo za jeho žokejské kariéry již podruhé, že byl coby vítěz Velké Pardubické diskvalifikován. Jindy se mu tento závod vyhrát nepodařilo. Protože to bylo pro žokeje veliké zklamání, minulý týden oznámil, že svou kariéru ukončuje. Kvůli této diskvalifikaci navíc přijde o dvoumilionovou prémii Petr Kupka, majitel stáje Castor, ze které kůň Nikas pochází.

Vítězem loňského ročníku tohoto slavného dostihového závodu se tedy stal hnědák Ribelino, jenž byl tehdy veden žokejem Pavlem Kašným a je to pro něj sice trochu podivná, ale i tak jeho premiérová výhra v tomto dostihu. Jednalo se o vůbec první dopingový případ takového typu ve Velké Pardubické.

Mimo to se mluví i o tom, že Dostihový spolek, jenž provozuje dostihové závodiště v Pardubicích, plánuje nové předávání cen. Protože však tedy poprvé nestala situace, že se kvůli dopingu měnil vítěz dostihu, tak se řeší teprve to jakým způsobem a kdy se toto předávání cen provede.

Související

Dostihy (iliustračn foto)

131. Velká pardubická ve znamení pádů. Nakonec triumfoval překvapivě Talent

Slavný mezinárodní dostihový závod konající se v České republice Velká pardubická měla tradičně o druhé říjnové neděli na programu svůj již 131. ročník. Přestože do závodu odstartovalo celkem 18 koní, cílem jich proběhla nakonec polovina, přičemž se cíle nedočkali takoví favorité, jakými byli Player s Kaiserwalzerem, kteří ztroskotali na Taxisově příkopu a také Theophilos, jehož cesta závodem skončil v jeho polovině. Jako první pak protbnul letos pomyslnou cílovou pásku Talent s žokejem Pavlem Složilem.

Více souvisejících

Dostihy

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

WSJ: Putin pravděpodobně nenařídil vraždu Alexeje Navalného

Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně nařídil útok na opozičního vůdce Alexeje Navalného. Uvedl to deník The Wall Street Journal (WSJ). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy