Dostane Sáblíková divokou kartu? Poslední zoufalý pokus pro ni učinil Zeman

Bystřice nad Pernštejnem - Do kauzy kolem rychlobruslařky a zároveň i silniční cyklistky Martiny Sáblíkové, která se v posledním roce snažila o svou první účast na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro a to právě jako silniční cyklistka v časovce, ovšem kvůli administrativní chybě ze strany Českého cyklistického svazu se nakonec ukázalo, že se do Ria nepodívá, se vložil i prezident republiky Miloš Zeman. Ten v pátek na tiskové konferenci v Bystřici nad Perštejnem, která se konala po jeho návštěvě Kraje Vysočina, prozradil, že se během této návštěvy setkal jak se samotnou Martinou Sáblíkovou, tak i s jejím koučem Petrem Novákem.

Jak uvedl Miloš Zeman na zmiňované tiskové konferenci, bylo mu líto, když se dozvěděl o tom, že Martina Sáblíková nakonec nezískala účastnické místo na olympiádě v Riu v časovce. "A proto jsem podnikl poslední zoufalý pokus. Dnes jsem podepsal dopis předsedovi Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se žádostí o takzvanou divokou kartu pro Martinu Sáblíkovou," řekl Zeman, jenž dodal, že jen a pouze předseda MOV Thomas Bach má v kompetenci udílení těchto divokých karet. "A tak svým způsobem kompenzovat hrubou administrativní chybu Českého cyklistického svazu," pokračovala ještě hlava státu, která také mimo jiné prozradila, že se zúčastní zahájení her přímo v Riu.

Kauza spočívá v tom, že tým kolem Martiny Sáblíkové domníval, že závodnice má zajištěnou účast v Riu už díky devatému místu na světovém šampionátu v silniční cyklistice, který se konal loni na podzim a tím, že tak splnili jednu z podmínek pro účast na tyto hry. Mezinárodní cyklistická unie však zveřejnila před několika týdny seznam kvalifikovaných zemí, ve kterých Česko nefigurovalo. S největší pravděpodobností tak Český cykilstický svaz celou dobu pracoval se špatným výkladem pravide, která určují, kdo se na závodiště pod pěti kruhy nakonec dostane. Celý případ se podle všeho dostane před mezinárodní arbitráž CAS.

Prezident republiky Miloš Zeman však není jedinou osobností, která zaslala dopis šéfovi MOV ohledně Martiny Sáblíkové. V minulých dnech tak učinili tak například olympijská vítězka Věra Čáslavská a za Sáblíkovou se pak postavili i další slavní čští olympionici Věra Růžičková, Jiří Daler a také Dana Zátopková.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

LOH 2024: Premiéru na olympiádě proměnila ve finále. V kvalifikaci freestyle BMX uspěla Miculyčová

V úterý, tedy během čtvrtého soutěžního olympijského dne, se v Paříži představila cyklistka Iveta Miculyčová v disciplíně freestyle BMX. Právě ta měla v úterý kvalifikaci, během níž už po první šestičlenné skupině dospěla ke třetímu místu, což ji opravňuje účastnit se středečního finále. V něm se objeví celkem devět závodnic z celkových dvanácti, které byly pro kvalifikaci rozčleněny do dvou šestičlenných skupin.

Více souvisejících

Cyklistika Martina Sáblíková Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy