Oštěpařka Špotáková je po deseti letech znovu mistryní světa

Londýn - Česká oštěpařka Barbora Špotáková získala na atletickém mistrovství světa v Londýně zlatou medaili. Nejcennější kov si vysloužila hodem dlouhým 66,76 metru.

Špotákové se na Olympijském stadionu v Londýně dlouhodobě daří. V roce 2012 na něm vybojovala zlatou olympijskou medaili a v červenci na mítinku Diamantové ligy ovládla generálku na mistrovství světa zásluhou svého letošního maxima 68,26 metru.

Do britské metropole přijížděla jako druhá nejlepší žena sezóny, a přestože nebyla spokojená se svým kvalifikačním hodem (64,32 metru), ve finále potvrdila, že stále patří do světové špičky.

Zlatý hod zaznamenala už ve druhé sérii, kdy její oštěp dolétl do vzdálenosti 66,76 metru. Ve zbytku závodu se nezlepšila, i tak ale uhájila první pozici.

"Neumím popsat své pocity. Nevím, jestli si to vůbec zasloužím. Je to ale moje sezona, jsem na tom opravdu dobře. Navíc tady je to moje místo, můj stadion. Jsem tu neporazitelná a nevím proč," sdělila v rozhovoru pro Českou televizi šťastná Špotáková.

Na druhém místě skončila Číňanka Li Ling-wej v osobním rekordu 66,25 metru. Bronz bere její krajanka Lu Chuej-chuej za 65,26 metru. Favorizovaná Chorvatka Sara Kolaková, letošní jednička a loňská olympijská vítězka, se umístila až na čtvrté příčce.

Šestatřicetiletá Špotáková, která je držitelkou světového rekordu, zopakovala deset let starý triumf z mistrovství světa v Ósace. Ze světových šampionátu má ještě dvě stříbra. České barvy rovněž skvěle reprezentovala na olympijských hrách, na nichž si vyházela dvě zlata a jeden bronz.

Před mistrovstvím světa v Londýně připustila, že by na vrcholné akci mohla startovat naposledy v kariéře.

Mistrovství světa v atletice 2017 v Londýně

Oštěp - ženy: 1. Špotáková (ČR) 66,76 metru, 2. Li Ling-wej 66,25, 3. Lu Chuej-chuej (obě Čína) 65,26, 4. Kolaková (Chorv.) 64,95, 5. Tugsuzová (Tur.) 64,52, 6. Chaladovičová (Běl.) 64,05, 7. Molitorová (Něm.) 63,75, 8. Liou Š'-Jing (Čína) 62,84.

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika Atletika MS Barbora Špotáková

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy