Dodatečně mistryní Evropy. Po deseti letech jí bude kvůli dopingu soupeřky Helceletová

Přestože bývalá atletka Denisa Helceletová, dříve Rosolová, už od roku 2017 nezávodí, dočká se přeci jenom toho nejcennějšího kovu. Ovšem z roku 2012. Právě tehdy se konalo atletické mistrovství Evropy v Helsinkách a právě v rámci tohoto podniku se Helceletová zúčastnila běhu na 400 metrů překážek. Skončila sice druhá za Ruskou Irinou Davydovovou, nyní se ale zjistily nesrovnalosti v biologickém pasu tehdejší vítězky.

Z tohoto inkriminovaného závodu by se tak dodatečně na stupně vítězů objevily hned dvě Češky. Kromě první Denisy Helceletové by se na třetím stupínku objevila i Zuzana Hejnová, která tehdy skončila čtvrtá. Kromě zlata z roku 2012 by pak nově připadl Helceletové i bronz z roku 2014, neboť tehdy v Curychu skončila za Davydovou čtvrtá. "Tak to jsem se mezi krmením a úklidem stala mistryní Evropy, to je dobrý," nechala se slyšet v reakci na to pro Blesk.

Aktuálně žije v manželství s desetibojařem Adamem Sebastianem Helceletem, se kterým má dvě děti, dcery Evelyn a Anastasii.

Jak poznamenává server insidethegames.biz odkazující na ruskou agenturu TASS, anulovány na základě aktuálních nesrovnalostí v biaologickém pasu, které mají spočívat v užití dopingu nebo v manipulaci se vzorky, byly ty výsledky, kterých Davydová dosáhla v období od 20. června 2012 do 30. června 2015.

Ani pro Helceletovou, ani pro Hejnovou není dodatečný cenný kov získaný kvůli dopingu u soupeřek ničím novým. Obě dodatečně získaly už bronz z čtvrtkařské štafety z roku 2010. Na mistrovství světa v Dauhá tehdy byly ve štafetě společně s Jitkou Bartoničkovou a Zuzanou Bergrovou. Tehdy se nejprve doping objevil u jamajské štafty, poté se objevil i u Rusek.

"Jenže my ještě nemáme ani medaile z Dauhá, a to už je dvanáct let," prozradila s poukazáním na dlouhotrvající proces v takovýchto případech Helceletová, mimo jiné čtyřnásobná účastnice olympijských her.

Na podezřelosti z krevních vzorků Davydové z tohoto období se přišly díy analýze dat pořízené systémem LIMS moskevské antidopingové laboratoře v roce 2019.

Co se týče samotné Davydové, tak tato již třiatřicetiletá bývalá atletka skončila před časem svou kariéru si od 17. ledna na základě trestu Jednotky pro integritu atletiky (AIU) odpykává dvouletý zákaz startů.

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika Denisa Rosolová (atletka)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy