Berdych přešel do 3. kola po pěti setech přes Slováka Kližana. Úspěšná byla i Šafářová

New York - I 3. kolo v mužských dvouhrách posledního letošního Grandslamu US Open bude s českou účastí. Včerejší den byl úspěšný pro Tomáše Berdycha, jenž dokázal přejít přes slovenského tenistu Martina Kližana, když ho porazil výsledkem 6:3, 4:6, 6:2, 3:6 a 6:3. Duel se konal na centrkurtu a byl to tak druhý zápas na letošním US Open, který Berdych na tomto dvorci absolvoval. Dál v turnaji zůstává i Lucie Šafářová, která dokázala porazit Francouzku Alizé Cornetovou.

Po vítězném zápase Tomáš Berdych duel 2. kola okomentoval. "Hrál jsem dobře, ale on předváděl taky skvělou hru," řekl. "V prvním kole si málem balil, ale otočil zápas a takové duely vás posílí. Neměl co ztratit, takže jsem rád, že mám doma další skalp."

Jak slovenský tenista, jenž je svěřencem českého kouče Martina Damma, tak i česká tenisová jednička měli skvělý servis, ovšem Berdychova hra se vyznačovala skvělým forhendem a i díky tomu nikterak Slovák od Berdycha výrazněji neodskočil. "Po prohraném druhém setu jsem se musel povzbudit a jít do toho. Musel jsem makat," komentoval Berdych dění v kritickém čtvrtém setu pro českého hráče, neboť právě tehdy ztratil Čech svůj brejkbol a to poté, co udělal dvojchybu v osmé hře. Od té doby hrál Kližan lepší tenis než doposud.

K tomu, aby nakonec Tomáš Berdych vyhrál rozhodující pátou sadu, musel získat brejk ve čtvrté hře a také zahrát 57 vítězných míčků. "Byla to výzva a je dobré zvládnout pětiseťák, navíc v těžkých podmínkách. Zase nepříjemně foukalo, navíc se začínalo za dne a dohrávalo za umělého osvětlením, ale zvládl jsem to," řekl český tenista. V dalším kole se utká Tomáš Berdych s Rusem Tejmurazem Gabašvilim, tedy s tenistou, jenž se nachází na 62. místě v žebříčku ATP.

Radovat z postupu do osmifinále se může po včerejšku i Lucie Šafářová, která v duelu s Cornetovou pokaždé na začátku prvních dvou setů vedla 2:0, jenže ani jednou svůj brejk a tak se bojovalo téměř o každý fiftýn i game. Po hodině se mohla Češka radovat ze zisku prvního setu, když ho vyhrála výsledkem 6:3. Druhou sadu vyhrála Francouzka 6:7.

Ve třetí sadě česká hráčka dokonce vedla 5.2, ovšem poté prohrála následující dvě hry a bylo to 5:4. V závěru měla možnost hned třikrát ukončit tento souboj. Druhý pokus na ukončení zápasu nedopadl nejlépe, když udělala dvojchybu. Třtetí mečbol už byl ze strany Šafářové viditelně úspěšnější, když předvedla vítězný úder. V dalším kole se Šafářová utká s Číňankou Pcheng Šuaj.

Konečné výsledky dvouher (29. 8. 2014):

Muži, 2. kolo:

Berdych - Kližan 6:3, 4:6, 6:2, 3:6 a 6:3

Ženy, 3. kolo:

Šafářová - Lučičová-Baroniová  6:3, 6:7 a 6:4

Související

Více souvisejících

US Open Tomáš Berdych Lucie Šafářová

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy