Letošní šampionkou na US Open se stala Američanka Serena Williamsová

New York - V neděli večer českého času bylo na programu finále ženského turnaje letošního grandslamového US Open. O vítězství si to mezi sebou rozdaly Američanka Serena Williamsová a Dánka Caroline Wozniacká. Když pak domácí hráčka zvítězila výsledkem 6:3 a 6:3, mohla se začít radovat ze svého šestého titulu z tohoto amerického turnaje.

Jelikož to bylo pro dvaatřicetiletou hráčku tmavé pleti v tzv. "open éře" potřetí v řadě, kdy tato tenistka zvítězila na tomto grandslamovém turnaji, znamenalo to, že se díky tomuto jedna ze sester Williamsových napodobila její krajanku Chris Evertovou, která takto třikrát v řadě vyhrála tento grandslam mezi lety 1968 až 1971. Evertová mimo jiné stála s finalistkami letošního ročníku tohoto turnaje na kurtu poté, co včerejší finále skončilo. Kromě ní tam byla ještě přítomna Martina Navrátilová. A tyto legendy "bílého sportu" tam nebyly jen tak náhodou. Američanka Williamsová totiž včera získala osmnáctý grandslamový titul a právě tím se vyrovnala jak Evertové, tak Navrátilové.

"Byl to skvělý pocit vyhrát zase grandslam. Je to neuvěřitelné a jsem nadšená. Jsem dojatá, protože jsem tady vyhrála svůj první a teď i osmnáctý grandslam. Miluju to tady," zaznělo z úst dojaté tenistky, která ve městě, které nikdy nespí, tedy v New Yorku, kde se tradičně US Open koná, vyhrála poprvé v roce 1999.

Serena Williamsová vyhrála tento turnaje zaslouženě, neboť celým turnajovým pavoukem prošla bez ztráty setu a žádná její sokyně nedošla k tomu, aby měla na svém kontě v nějakém setu šest vítězných her. Bývalá světová jednička z USA Tracy Austinová přepovídala, že na Williamsovou při její nynější formě nikdo mít nebude. A potvrdilo se to i ve finálovém zápase. "Serena to má většinou ve svých rukou. Pokud hraje na své úrovni, tak současné soupeřky jasně převyšuje," řekla konkrétně Austinová.

I když z pohledu Američanky finálový duel nezačal nijak zvlášť dobře, neboť Williamsová hned na úvod dvakrát ztratila brejk, ovšem poté už všechno hrálo pro ni. I když dánská jednička Wozniacká, která se s Williamsovou velmi dobře zná, bojovala a snažila se i díky dobíhání míčků zápas zvrátit na svoji stranu, ale 29 vítězných míčů na straně domácí hráčky a jen čtyři na straně Dánky jasně hovořily pro Willimsovou. Ta poté, co od zmíněných legend Navrátilové a Evertové dostala ke třem miliónům dolarů a miliónovému bonusu za vítězství i náramek z osmnáctikarátového zlata s přívěskem s číslem osmnáct, řekla: "Je neskutečné, že slyším své jméno vedle takových legend."

Finálový duel ve čtyřhře byl taktéž úspěšný pro domácí barvy

Během nedělního dne bylo ještě k vidění finále mužské čtyřhry, ve kterém se střetla americká dvojčata Bob a Mike Bryanovi se španělským duem Marcel Granollers-Marc Lopéz. Americký turnaje tato domácí dvojice vyhrála popáté a  jedná se o rekordní šestnáctý grandslamový titul. „To, že jsme to dokázali tady, před tímhle publikem, je o to mimořádnější," řekl po finálovém duelu Mike, při čemž jeho bratr Bob doplnil: „Měli jsme na své straně výhodu domácího prostředí. To nám dnes ohromně pomohlo." Kromě již zmíněných statistik se navíc jednalo i o 100. titul pro tuto dvojici ve čtyřhře.

Včera taktéž zvítězila v juniroské kategorii i česká talentovaná tenistka, teprve šestnáctiletá, Marie Bouzková, když vyhrála nad Ukrajinkou Kalininovou. Dnes je od 23:00 českého času na programu mužské finále, v němž se střetnou Japonec Nišikori s Chorvatem Čiličem, kteří přes semifinále přešli přes favority Djokoviče resp. Federera.

Konečné výsledky:

Finále - Ženy, dvouhra:

Serena Williamsová - Wozniacká 6:3, 6:3

Finále - muži, čtyřhra:

B. Bryan, M. Bryan - Granollers, M. López 6:3, 6:4

Související

Více souvisejících

US Open Serena Williamsová tenis

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy