Bída! Sny o Davis Cupu mizí. Berdych padl, Rosol také

Paříž - Čeští tenisté jsou jen jediný krok od konce v Davisově poháru. Po prvním dnu prohrávají s Francií 0:2. Tomáš Berdych prohrál úvodní zápas s Richardem Gasquetem hladce 3:6, 2:6 a 3:6. Neuspěl ani Lukáš Rosol, který v duelu s Jo-Wilfriedem Tsongou uhrál jen 7 bodů.

Rosol, který mohl napravit úvodní Berdychovo zaváhání, proti francouzské jedničce neměl žádnou šanci. V prvním setu uhrál pouhé dva body. Na začátku se sice držel, ale za stavu 2:3 prohrál svůj servis a od té chvíle marně hledal rytmus.

Druhý set měl téměř stejný scénář. Tsonga opět zaútočil v šestém gamu a následně potvrdil úspěšný brejk ještě jedním prolomeným servisem.

Ani třetí dějství nemělo delšího trvání. Tsonga rychle získal vedení a už ho nepustil. Celý zápas zvládl za hodinu a půl.

V prvním utkání se Tomáš Berdych od začátku s přesně hrajícím Gasquetem trápil. České jedničce chyběla energie a míče od Berdychovy rakety jakoby neletěly, což se snažil řešit a jen v první sadě dvakrát měnil raketu. Často ale soupeři pomáhal nevynucenými chybami. V úvodní sadě jich udělal sedmnáct a celkem v utkání osmatřicet.

Francouz diktoval tempo výměn a využíval své techniky - přeliftovanými údery nepouštěl Berdycha k agresivní hře, trefoval jednoručným bekhendem rohy kurtu, přesně prohazoval a přidal i milimetrový lob. Berdycha se z lavičky snažil vyburcovat Štěpánek, ale záblesk naděje se objevil jen uprostřed druhé sady. V té Berdych snížil z 0:3 na 2:3, ale zápasu jinak vládl Gasquet, který rozezpíval hlediště. Zápas trval dvě hodiny a sedm minut a Berdych ho symbolicky ukončil dvojchybou.

"Byl to můj nejhorší zápas, co jsem kdy odehrál v Davis Cupu," řekl Berdych. "Navíc Richard hrál velmi dobře. Pravdou je, že jsem nebyl dost konkurenceschopný, proto to skóre vypadá tak, jak vypadá. Pro mě jsou tyto podmínky nejtěžší, co mohly být. Přijít z tvrdého povrchu na antuku. Potřebuju víc času na to, abych hrál lépe. Byla to dobrá volba Francouzů. Musím se přes to přenést," řekl Berdych.

Osmadvacetiletý Berdych prohrál v Davisově poháru páteční dvouhru poprvé od roku 2010 a po deseti výhrách v úvodním dnu v řadě. S jednadvacátým hráčem žebříčku Gasquetem prohrál z devíti zápasů pošesté v kariéře.

Češi vyhráli Davisův pohár loni a předloni a snaží se jako první tým od vzniku Světové skupiny v roce 1981 získat vítězný hattrick. Třikrát za sebou byli naposledy ve finále v letech 1999 až 2001 Australané, Francie naposledy získala "salátovou mísu" právě v roce 2001.

Semifinále tenisového Davisova poháru v Paříži (antuka, Roland Garros):

Francie - ČR 2:0 po úvodních dvouhráchGasquet - Berdych 6:3, 6:2, 6:3Tsonga - Rosol 6:2, 6:2, 6:3

Související

Tenis, ilustrační fotografie

Proti Argentině ani bod. Po dvouhrách neuspěli Lehečka s Macháčem ani ve čtyřhře

Český daviscupový tým se letos nepředstaví v hlavní soutěži mužského týmového tenisového turnaje. Z kvalifikace se totiž nedostal poté, co na horké půdě soupeře nestačil na Argentinu. Po dvou pátečních prohraných dvouhrách se o první bod proti Jihoameričanům chtěli Češi postarat ve čtyřhře, ovšem ani ta se Jiřímu Lehečkovi a Tomáši Macháčovi nepovedla, s argentinským duem Maximo González/Horacio Zeballos prohráli 4:6 a 4:6. Proto se tak pro letošek s Davis Cupem Češi loučí.
Tenis, ilustrační fotografie

Čeští tenisté jsou ve finálovém turnaji Davis Cupu! O vítězném bodu rozhodl Veselý

Listopadový finálový turnaj tenisového Davis Cupu se neobejde ani bez českých reprezentantů. Svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila totiž v sobotu dokázali vyhrát kvalifikaci nad Slovenskem 3:1, přičemž o rozhodující třetí bod se postaral Jiří Veselý, jenž nad Andrejem Martinem vyhrál 4:6, 7:5 a 7:5. Rozhodnout se mohlo už v předešlé čtyřhře, ale duo Jonáš Forejtek, Zdeněk Kolář nestačil na slovenský pár Filip Polášek-Igor Zelenay, se kterým pro hrál dvakrát 4:6. Mužský český tenis ale díky již zmíněnému Jiřímu Veselému tak po delší době zažívá radost z velkého vítězství na půdě Davis Cupu.

Více souvisejících

Davis Cup Tomáš Berdych Lukáš Rosol

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

OSN zjistila, kolik jídla lidé vyhodí do koše. Mluví o "globální tragédii"

V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši, oznámila OSN ve středeční zprávě o plýtvání potravinami. Tuto situaci označila za globální tragédii.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy