Proti Argentině ani bod. Po dvouhrách neuspěli Lehečka s Macháčem ani ve čtyřhře

Český daviscupový tým se letos nepředstaví v hlavní soutěži mužského týmového tenisového turnaje. Z kvalifikace se totiž nedostal poté, co na horké půdě soupeře nestačil na Argentinu. Po dvou pátečních prohraných dvouhrách se o první bod proti Jihoameričanům chtěli Češi postarat ve čtyřhře, ovšem ani ta se Jiřímu Lehečkovi a Tomáši Macháčovi nepovedla, s argentinským duem Maximo González/Horacio Zeballos prohráli 4:6 a 4:6. Proto se tak pro letošek s Davis Cupem Češi loučí.

Přestože při losu figurovali v původní sestavě na čtyřhru dvojice Zdeněk Kolář-Vít Kopřiva, nakonec se nehrající kapitán Jaroslav Navrátil rozhodl pro do Lehečka-Macháč. I když z jejich strany bylo vidět nadšení pro hru, byli to domácí favorizovaní Argentinci, kteří diktovali tempo zápasu a hlavně Horacio Zeballos, pátý hráč v deblu světového žebříčku ATP, ukázal, proč je takto vysoko v tomto žebříčku a v čem je jeho devíza. Především se jedná o jeho přehled ve hře, ale i o volejích.

Naděje na nějaký lepší výsledek mohli Češi mohli mížt tehdy, kdyby využili svůj brejkbol, to se však nestalo a za chvíli to byl naopak Macháč, který ztratil své podání. Tento berounský rodák se pak to samé stalo hned v úvodu druhého setu a zisk jednoho brejku v každé sadě tak Argentinci dokonale využili ve svůj prospěch. Šance jsme měli, ale soupeři hráli dobře, deblověji. Bohužel jsme se nesešli na returnu. Škoda. Spíš mrzí ty páteční dvouhry. Kdybychom měli aspoň jedno vítězství, tak by soupeři možná asi hráli jinak," nechal se slyšet po zápase zklamaný Macháč.

Tenisté se navíc museli potýkat téměř celý zápas s drobným deštěm. "Bylo to malilinko klouzavější, ale kurt byl ve velice dobrém stavu. Obecně pomalá antuka naší hře nesvědčí. Jsme zvyklí se opírat o servis, hrát agresivněji, i čtyřhru hrát singlověji, což se tady úplně nedalo využít," přiblížil své pocity Lehečka.

Na mezinárodním poli se svěřenci kouče Jaroslava Navrátila tak zase představí až 16. a 17. září letošního roku, kdy je na programu zápas nižší Světové skupiny I. Vítěz tohoto duelu pak zamíří do kvalifikace na finálový daviscupový turnaj roku 2023.

Poprvé po devíti letech se v daviscupovém týmu neobjevil Jiří Veselý, jemuž se poslední dobou dařilo na okruhu ATP a jenž se už před časem kouči Navrátilovi omluvil.

Utkání kvalifikace tenisového Davisova poháru (5.3.2022):

Buenos Aires: Argentina - ČR 3:0 po čtyřhře

González, Zeballos - Lehečka, Macháč 6:4, 6:4

Související

Tenis, ilustrační fotografie

Čeští tenisté jsou ve finálovém turnaji Davis Cupu! O vítězném bodu rozhodl Veselý

Listopadový finálový turnaj tenisového Davis Cupu se neobejde ani bez českých reprezentantů. Svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila totiž v sobotu dokázali vyhrát kvalifikaci nad Slovenskem 3:1, přičemž o rozhodující třetí bod se postaral Jiří Veselý, jenž nad Andrejem Martinem vyhrál 4:6, 7:5 a 7:5. Rozhodnout se mohlo už v předešlé čtyřhře, ale duo Jonáš Forejtek, Zdeněk Kolář nestačil na slovenský pár Filip Polášek-Igor Zelenay, se kterým pro hrál dvakrát 4:6. Mužský český tenis ale díky již zmíněnému Jiřímu Veselému tak po delší době zažívá radost z velkého vítězství na půdě Davis Cupu.
Čeští tenisté zvedají nad hlasu trofej pro vítěze Davis Cupu (ilustrační foto)

Nový model Davis Cupu v ohrožení. Proti se vyslovila i Austrálie

Londýn - Od příštího roku by se měl slavný mezinárodní tenisový turnaj mužů Davis Cup hrát v novém formátu. Konkrétně tak, že hned osmnáct týmů by se zúčastnilo finálového turnaje a to během jednoho týdne na jednom místě. Formát této soutěže by se takto radikálně změnil po dlouhých 118 letech. Nejprve jej ale bude nutné národními tenisovými federaceni za dva týdny schválit. Právě to se ale může nyní jevit jako čím dál méně reálné. Vedle toho, že s novým formátem nesouhlasí několik evropských zemí včetně České republiky, se teď mezi kritiky zařadila i Austrálie.

Více souvisejících

Davis Cup tenis

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a dronů na ukrajinská města.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy