Wawrinka na trávě zase selhal. A tak se historie nepřepisovala

Londýn - Agassi, Sampras, Becker a Ivaniševič – čtyři světoví velikáni, kteří se před 20ti lety dostali do wimbledonského semifinále. Čtyři skvělí hráči, kteří se na travnatém povrchu v All England Clube vždy cítili jako doma. Wimbledon milovali a Wimbledon miloval je.

Nebylo by na tom ale nic zajímavého, kdyby v té době nebyli na prvních čtyřech místech světového žebříčku. Byl to málovídaný úkaz, kdy se čtyři nejvýše nasazení favorité dostali mezi poslední čtyřku! Od té doby uplynulo 20 let a nestalo se ani jednou, aby o slavnou trofej bojovali nejlepší z nejlepších. V této sezoně mohl nastat průlom.

Světová jednička Novak Djokovič, dvojka Roger Federer i trojka Andy Murray už byli dávno na hotelových apartmánech, když o čtvrtou semifinálovou místenku ještě na dvorci dlouho do večera bojoval vítěz z French Open Stan Wawrinka. Šampióni posledních tří ročníků ovládli své zápasy při minimálním počtu setů poměrně rychle a hladce.

Dvojnásobný grandslamový vítěz Wawrinka se však s Francouzem Richardem Gasquetem trápil. Nejen s ním. Trápil se hlavně s povrchem. Tráva mu totiž nikdy nechutnala. Za celou kariéru se dostal Stan jen jednou do finále nějakého turnaje - v Hertogenboschi před dvěma lety.

Tento faktor se podepsal i pod koncovku čtvrtfinálového duelu s nepříjemným Francouzem, u kterého nikdy nevíte, co můžete čekat. Gasquet měl vítězství obrovskou chuť, o hodně větší, než Wawrinka. A i proto vyhrál. Wimbledon tak pro Švýcara zůstává nadále zakletý.

Škoda pro milióny tenisových fanoušků. Po 20 letech mohli vidět v akci opět nejlepší čtyřku ze žebříčku ATP. Třeba to vyjde příště.

Související

Barbora Strýcová

Nejen Vondroušová. Na Wimbledonu ve čtyřhře uspěla i loučící se Strýcová, radovali se i junioři

Na obrovský úspěch Markéty Vondroušové, která v sobotu na travnatém povrchu v All England  Clubu coby první nenasazená hráčka v historii vyhrála slavný Wimbledon, dokázaly navázat v neděli další tři české tenistky a jeden český tenista. Nejprve juniorskou ženskou čtyřhru ovládla ryze česká dvojice Alena Kovačková-Laura Samsonová, úspěch v juniorské kategorii slavil v mužské čtyřhře i Jakub Filip, jenž hrál po boku italského parťáka Vulpitty. Největší pohádku hned po Vondroušové ale napsala v neděli Barbora Strýcová. 

Více souvisejících

wimbledon Stanislas Wawrinka (tenista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy