Wimbledon: Serena si ve finále zahraje s Muguruzaovou

Londýn - Která z tenistek vystřídá Petru Kvitovou na wimbledonském trůnu? Ve čtvrtek se hrála obě ženská semifinále. Po souboji Garbine Muguruzaové a Agniezsky Radwaňské došlo na souboj Sereny Williamsové a Marie Šarapovové.

Dvacítka žebříčku Muguruzaová se stala překvapivou finalistkou po výhře nad 13. nasazenou Polkou Agnieszkou Radwaňskou 6:2, 3:6, 6:3 a o titul z grandslamu si zahraje premiérově. To Williamsová už je v grandslamovém finále popětadvacáté a má vavřínů dvacet.

Williamsová s Muguruzaovou se střely třikrát a vždy na grandslamech. Letos a předloni v Austrálii vyhrála Američanka, loni v Paříži Španělka.

Serena Williamsová je ve finále! Souboj dvou vítězek Wimbeldonu byl překvapivě jednoznačný a trval jen 80 minut. V sobotu se střetnou o wimbledonský titul Serena Williamsová s Garbine Muguruzaovou.

Serena Williamsová nemá slitování a Marii Šarapovové zatím nepomáhá ani pověstné hekání. Po 34 minutách skončil první set vítězstvím Američanky poměrem 6:2.

Druhé semifinále začíná! Maria Šarapovová, která ve Wimbledonu triumfovala v roce 2004 stojí proti pětinásobné šampionce Sereně Williamsové.

Třiatřicetiletá Williamsová prohrála na grandslamu naposledy loni v osmifinále Wimbledonu. Od té doby triumfovala na US Open, Australian Open i na Roland Garros a čtyři grandslamy v řadě může ovládnout podruhé v kariéře. Poprvé slavila tzv. "Serena Slam" v roce 2003 jako jednadvacetiletá.

Nekalendářního grandslamu dosáhly i Martina Navrátilová (1983/84) a Němka Steffi Grafová (1993/94), která v roce 1988 získala i Grand Slam. Vyhrát všechny turnaje velké čtyřky v jednom roce dokázaly také Maureen Connollyová z USA(1953) a Australanka Margaret Smithová Courtová (1970).

"Jsem nadšená, že jsem zase ve finále Wimbledonu. Už jsem tady tak daleko nějakou dobu nebyla," řekla Williamsová, vítězka turnaje v letech 2002, 2003, 2009, 2010 a naposledy před třemi lety. "Cítím se velmi dobře a být tady ve finále je vždycky skvělé," uvedla.

Londýnskou královnu z roku 2004 Šarapovovou od začátku zasypala sprškou tvrdých úderů a rychle získala nad zápasem kontrolu. Sama podávala výtečně, nečelila brejkbolu a vyhrála rychle za 78 minut. "Když se ona zlepšila, tak já taky," řekla Williamsová. Bilanci s Ruskou si vylepšila na 18 výher a dvě porážky.

Muguruzaová do svého prvního grandslamového semifinále vletěla odvážně a bez strachu. Hrála agresivně a Polku jasně přehrávala. "Hrála jsem opravdu skvěle, a to z nadšení," řekla Španělka.

Euforie Muguruzaové vydržela ještě na začátku druhé sady. Vzala soupeřce servis a vedla 3:1, ale pak ukázala svoji sílu finalistka Wimbledonu z roku 2012 Radwaňská. Díky precizní hře získala sedm her v řadě a vynutila si třetí sadu. "Ve druhém setu jsem znervózněla a ona prodala své zkušenosti," řekla Muguruzaová.

V rozhodujícím dějství si obě hráčky v úvodu vyměnily servis a rozhodující brejk přinesl šestý game. Za stavu 5:3 podávala Mugruzaová na výhru a i kvůli dvojchybě odvracela dva brejkboly. K mečbolu se dostala poté, co Polka přerušila výměnu kvůli předchozímu míči, po kterém se z jejího boxu ozvaly výkřiky: "Aut! Aut!"

"Jen já se můžu rozhodnout a vzít si challenge. Nikdo jiný to udělat nemůže. Bylo to padesát na padesát, ale nebylo to dobré rozhodnutí," řekla Radwaňská. Jestřábí oko totiž ukázalo, že míč "olízl" lajnu a Španělka pak zápas ukončila po dobrém servisu nabíhaným forhendovým volejem do odkrytého kurtu.

"Jsem šťastná. Nemám slov. Na tohle jsem pracovala celý život," řekla jednadvacetiletá tenistka, první španělská finalistka po 19 letech po Arantxi Sánchezové-Vicariové. O dva roky dříve se jedinou španělskou vítězkou Wimbledonu stala Conchita Martinezová.

Související

Barbora Strýcová

Nejen Vondroušová. Na Wimbledonu ve čtyřhře uspěla i loučící se Strýcová, radovali se i junioři

Na obrovský úspěch Markéty Vondroušové, která v sobotu na travnatém povrchu v All England  Clubu coby první nenasazená hráčka v historii vyhrála slavný Wimbledon, dokázaly navázat v neděli další tři české tenistky a jeden český tenista. Nejprve juniorskou ženskou čtyřhru ovládla ryze česká dvojice Alena Kovačková-Laura Samsonová, úspěch v juniorské kategorii slavil v mužské čtyřhře i Jakub Filip, jenž hrál po boku italského parťáka Vulpitty. Největší pohádku hned po Vondroušové ale napsala v neděli Barbora Strýcová. 

Více souvisejících

wimbledon Serena Williamsová

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy