US Open, 6. den: Po Kvitové se do osmifinále dostala i Plíšková. Serena Williamsová překonala rekord

New York - I sobotní program na US Open přinesl českou radost. Poté, co se přes Ukrajinku Svitolinovou probojovala do osmifinále tohoto posledního grandslamového turnaje sezóny Petra Kvitová, tak ze stejného úspěchu v sobotu radovala i aktuální ženská tenisová jednička ve dvouhře Karolína Plíšková. Ta totiž ve dvou setech dokázala ve 3. kole z turnaje vyprovodit Rusku Anastasii Pvljučenkovovou 6:2 a 6:4. Vedle toho se v sobotu ukázala na newyorském tenisovém areálu i světová jednička Serena Williamsová. Ta svým taktéž dvousetovým vítězstvím nad Švédkou Larssonovou totiž překonala rekord v počtu grandslamových vítězství, který doposud držela Martina Navrátilová.

Už úvod zápasu nasvědčoval tomu, že by mohla být s tímto střetnutím česká tenistka rychle hotová, neboť, než se Pavljučenkovová dostala vůbec do hry, prohrávala v prvním setu už 0:4. Až při svém třetím servisu byla Ruska úspěšná a začala tak tento vysoký náskok snižovat, což se jí povedlo i díky tomu, že následně Plíškovou brejkla. I přesto se ale ze zisku první sady radovala rodačka z Loun, když ji nakonec vyhrála 6:2. Následnou druhou sadu začala Plíšková taktéž velmi dobře, jenže na rozdíl od prvního setu byla ruská hráčka lepší a proto se dočkala poprvé v zápase i vyrovnaného stavu gamů. V tom třetím této sady se však opět radovala Plíšková, které se navíc podařilo poté sebrat Pavljučenkovové servis a proto tak vedla 3:1.

Když na ukazateli skóre svítil stav 4:3 ve druhém setu, české hráčce se pomalu přestávalo dařit a dokonce čistou hrou prohrála své podání. Následně se to stejným způsobem zopakovalo, ovšem naštěstí v opačném gardu. Plíšková pak jen dopodávala na vítězství 6:2 a 6:4 a proto se tak vůbec poprvé ve své kariéře podívá do osmifinále grandslamového turnaje. Mimo to se v tomto zápase potvrdila velmi úspěšná bilance české hráčky, co se týče vzájemných duelů s Pavljučenkovou. S tou se totiž v minulosti utkala už čtyřikrát a pokaždé z těchto soubojů vzešla Plíšková jako vítěz. Kromě toho navíc pokračuje ve famózní jízdě, neboť ještě ani jednou na tomto turnaji neztratila ani set.

Nyní před ní čeká veliká výzva. Ve své prvním grandslamovém osmifinále se tottiž utká s šestou hráčkou světa Venus Williamsovou z USA, která pro změnu přešla přes Lauru Siegemundovou z Německa celkem hladce 6:1 a 6:2. Američanka se střetne s Plíškovou teprve podruhé, první jejich souboj se uskutečnil ve finále WTA turnaje v čínském Ču-chaj, kde vyhrála Williamsová 7:5, 7:6 (8:6). Před osmifinálovým střetnutím na US Open řekla o Plíškové Venus Williamsová zámořským médiím následující: "Obě hrajeme dost podobným stylem. Bude záležet na tom, kdo ho zvládne lépe."

V sobotu se v New Yorku představila nejen Venus Williamsová, ale i její sestra Serena. Aktuální světové jedničce se podařilo překonat rekord v počtu grandslamových vítězství, který doposud měla v držení Martina Navrátilová. Serena Williamsová však vyhrála svůj 307. grandslamový zápas a to nad přemožitelkou Denisy Allertové Švédkou Johannou Larssonovou 6:2 a 6:1a rekord byl na světě. Tento duel trval mimochodem rovnou hodinu.

Konečné výsledky tenisového grandslamu US Open (3.9.2016):

Ženy, dvouhra - 3. kolo:

Karolína Plíšková (10-ČR) - Pavljučenkovová (17-Rus.) 6:2, 6:4S. Williamsová (1-USA) - Larssonová (Švéd.) 6:2, 6:1Kerberová (2-Něm.) - Bellisová (USA) 6:1, 6:1A. Radwaňská (4-Pol.) - Garciaová (25-Fr.) 6:2, 6:3Halepová (5-Rum.) - Babosová (31-Maď.) 6:1, 2:6, 6:4Suárezová (11-Šp.) - Vesninová (19-Rus.) 6:4, 6:3Švedovová (Kaz.) - Čang Šuaj (Čína) 6:2, 7:5Konjuhová (Chorv.) - Lepchenková (USA) 6:3, 3:6, 6:2V. Williamsová (6-USA) - Siegemundová (26-Něm.) 6:1, 6:2

Muži, dvouhra - 3. kolo:

Nadal (4-Šp.) - Kuzněcov (Rus.) 6:1, 6:4, 6:2Thiem (8-Rak.) - Carreňo (Šp.) 1:6, 6:4, 6:4, 7:5Del Potro (Arg.) - Ferrer (11-Šp.) 7:6 (7:3), 6:2, 6:3Dimitrov (22-Bulh.) - Sousa (Portug.) 6:4, 6:1, 3:6, 6:2Pouille (24-Fr.) - Bautista (15-Šp.) 3:6, 7:5, 2:6, 7:5, 6:1Edmund (Brit.) - Isner (20-USA) 6:4, 3:6, 6:2, 7:6 (7:5).A. Murray (2-Brit.) - Lorenzi (It.) 7:6 (7:4), 5:7, 6:2, 6:3Wawrinka (3-Švýc.) - Evans (Brit.) 4:6, 6:3, 6:7 (6:8), 7:6 (10:8), 6:2Nišikori (6-Jap.) - Mahut (Fr.) 4:6, 6:1, 6:2, 6:2Marčenko (Ukr.) - Kyrgios (14-Austr.) 4:6, 6:4, 6:1, skrečKarlovič (21-Chorv.) - Donaldson (USA) 6:4, 7:6 (7:3), 6:3

Ženy, čtyřhra - 2. kolo:

Hlaváčková, Hradecká (4-ČR) - Lučičová-Baroniová, Sanchezová (Chorv./USA) 6:4, 4:6, 7:5Mirzaová, Strýcová (7-Indie/ČR) - Golubicová, Melicharová (Švýc./USA) 6:2, 7:6 (7:5)Krejčíková, Siniaková (16-ČR) - Koviničová, Rosolská (Č. Hora/Pol.) 7:6 (7:3), 6:2.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:

Hlaváčková, Kubot (6-ČR/Pol.) - Juraková, Martin (Chorv./Fr.) 7:6 (7:5) 6:3Krejčíková, Draganja (ČR/Chorv.) - Ostapenková, Marach (Lot./Rak.) 6:1, 6:4Kudrjavcevová, Lipsky (Rus./USA) - Hradecká, Matkowski (8-ČR/Pol.) 7:5, 6:7 (3:7), 11:9

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:

Dabrowská, Bopanna (Kan./Indie) - Hlaváčková, Kubot (6-ČR/Pol.) 5:7, 6:3, 10:7

Související

Více souvisejících

US Open Karolína Plíšková (tenistka) Serena Williamsová

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy