US Open: Wawrinka dokázal porazit ve finále světovou jedničku Djokoviče a vyhrál tak grandslam. Ten mají i Šafářová s Mattekovou-Sandsovou

New York - Poslední grandslamový turnaj sezóny mířil v neděli do svého velkého finále, ve kterém se po turnaji ženské dvouhry rozhodlo o vítězi turnaje té mužské. O grandslamový titul se v něm utkala jednak světová jednička Novak Djokovič ze Srbska a také jednak Švýcar Stan Wawrinka. A právě posledně jmenovaný nakonec byl tím nejšťastnějším a nepotvrdil tak hodně špatnou vzájemnou bilanci se srbským tenistou. Ze všech dosavadních 24 vzájemných duelů jich totiž právě Švýcar prohrál hned devatenáct. Naopak potvrdil jiný fakt a to ten, že na vedoucího hráče světového žebříčku singlistů se umí v těch nejdůležitějších zápasech připravit.

Stejně jako před dvěma lety ve čtvrtfinále v australském Melbourne, stejně jako minulý rok pod Eifellovou věží ve finále French Open, tak i v posledním zápase na letošním US Open v New Yorku byla na konci švýcarská radost a srbský smutek. I když se posedmé v řadě dokázal Djokovič probojovat do newyorského finále, loňský titul se mu obhájit nakonec nepodařilo. Diváci přítomni ve Flushing Meadows mohli sledovat parádní tenis, přičemž úvodní set získal na svou stranu právě papírový favorit Novak Djokovič a zdálo se tak tehdy, že by mohl právě on potvrdit své vedoucí postavení mezi tenisty. V prvním setu vedl celkem rychle 3:0, v první hře této sady navíc předvedl výtečnou obranu, jenže Wawrinka se ale postupem času zlepšil a nakonec tak dotáhl úvodní set do zkrácené hry. Tu Švýcar nezvládl, čímž si tak na své konto připsal devátý neúspěšný tie-break z celkových deseti ze vzájemných zápasů a ze zisku první sady se tak díky výsledku 7:6 radoval zmiňovaný Djokovič.

Poté ale hrál spíše už jen Švýcar Wawrinka a to i přesto, že právě tento jednatřicetiletý tenista v předešlých duelech byl na tenisových kurtech delší dobu, než jeho v žebříčku lépe  postavený soupeř. Velký podíl na tom mají i dva přechozí soupeři Novaka Djokoviče, kteří byli nuceni své duely kvůli zranění vzdát. Od druhého setu finálového zápasu tak vedle skvělého servisu předváděl i agresivnější hru a když střetnutí došlo ke druhému mečbolu, jenž měl v závěru Švýcar k dispozici, mohl se pak Wawrinka ze zisku zámořského grandslamu definitivně radovat.

Po utkání pak Wawrinkovi přímo na kurtu vzdal samotný Djokovič hold. "Byl jsi odvážnější v důležitých míčích a zasloužil sis vyhrát. Byl jsi lepší fyzicky i mentálně," řekl konkrétně Srb, jenž tak zopakoval finálovou prohru se švýcarským tenistou na grandslamu z pařížského Rolland Garros před dvěma lety. "Před čtrnácti dny jsem v tohle nedoufal, tehdy bych účast ve finále bral," připomněla světová jednička zdravotní problém, které ji v posledních týdnech trápilo (zraněné zápěstí). I přesto to ale nebylo příilš na Djokovičovi znát. Co se týče Wawrinky, tak ten si připsal na své konto od roku 2014 již jedenáctý vítězný finálový duel, do kterých se tedy od té doby dostal  (počítáme-li tedy spolu s grandslamy i turnaje ATP). Přitom v New Yorku se letos nemusel nakonec radovat, neboť mohl celkem  překvapivě skončit již ve 3. kole, ve kterém narazil na Daniela Evanse, jenž měl dokonce k dispozici mečbol. Navíc se z celkového triumfu na US Open radoval Švýcar poté, co využil svůj mečbol, což se na tomto grandslamu povedlo naposledy Djokovičovi v roce 2011.

"Nejdříve musím pogratulovat Novakovi. Jsi skvělý šampión i člověk a díky tobě jsem tady. Přijel jsem sem bez cíle vyhrát turnaj, ale zápas po zápasu a jsem teď plný emocí. Ani nevím, co se děje," řekl téměř po čtyřhodinovém duelu pro změnu Wawrinka, jenž jednak v duelu mimo jiné zaznamenal 46 vítšzných míčků, přičemž dokázal odvrátit hned čtrnáct brejkbolů z celkových sedmnácti a jednak tak díky rtomuto vítězství získal kromě titulu i peněžitou  odměnu ve výši 3,5 miliónu dolarů (v přepočtu zhruba 86 milionů korun). Nakonec ve své závěrečné řeči připomněl i výročí teroristických útoků z 11. září 2001, který si New York v neděli přípomínal. "Máme za sebou velkou bitvu na kurtu, ale jsou důležitější věci. Vzpomeňme, co se stalo před 15 lety," zakončil Wawrinka.

Přestože se Česko grandslamového titulu v turnaji singlistek, kde se do finále s Němkou Angelique Kerberovou dostala Karolína Plíšková, nedočkali, v turnaji ženské čtyřhry už ano a to díky Lucii Šafářové, která se svou parťačkou Bethanií Makettovou-Sandsovou z USA, které zvítězily nad nasazenými jedničkami Caroline Garciaovou a Kristinu Mladenovicovou z Francie. První set sice pro česko-americký pár nedopadl dobře, zvláště proto, že v prvním gamu přišla Makketová-Sandsová o podání a nakonec tak tedy první set prohrál 2:6. Ani druhý set nevypadal nikterak skvěle, sice se v tomto setu hrál vyrovnaný tenis, ovšem až do stavu 4:4, kdy o svůj servis přišla brněnská rodačka. Garciaová nakonec mohla celý zápas ukončit, nestalo se tak však a i díky úspěšnému tie-breaku se povedlo Šafářové s Mattekovou-Sandsovou vyhrát tuto část hry.

Závěrečný třetí set pak začal brejkem česko-amerického dua, v závěru zápasu se podařilo Šafářové doservírovat duel do vítězného konce, přičemž při druhém mečboluzamířila Garciaová míček do sítě a duel tak ukončila. Pár Šafářová, Matteková-Sandsová se tak mohl po vítězství 2:6, 7:6 a 6:4 radovat ze svého již třetího grandslamového titulu. "Není to jednoduchý rok, proto je tenhle titul skvělý. Mám výtečnou parťačku, deblistku i singlistku, a to je základ úspěchu," řekla Šafářová po zápase. Ani Matteková-Sandsová neskrývala svou radost: "Tohle je nejlepší grandslam. Hrát na centrkurtu Arthura Ashe pod zataženou střechou, tak to je to úžasný úspěch, kterého jsme dosáhly."

Konečné výsledky tenisového grandslamu US Open (11.9.2016):

Ženy, čtyřhra - finále:

Šafářová, Matteková-Sandsová (12-ČR/USA) - Garciaová, Mladenovicová (1-Fr.) 2:6, 7:6 (7:5), 6:4

Muži, dvouhra - finále:

Wawrinka (3-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 6:7, 6:4, 7:5, 6:3

Junioři, dvouhra - finále:

Auger-Aliassime (6-Kan.) - Kecmanovič (5-Srb.) 6:3, 6:0

Junioři, čtyřhra - finále:

Aguilar, Alves (Bol./Braz.) - Auger-Aliassime, Sigouin (3-Kan.) 6:3, 7:6 (7:4)

Juniorky, dvouhra - finále:

Dayová (5-USA) - Kužmová (13-SR) 6:3, 6:2

Juniorky, čtyřhra - finále:

Hartová, Shibaharaová - Dayová, Dolehideová (všechny USA) 4:6, 6:2, 13:11

Související

Více souvisejících

US Open Stanislas Wawrinka (tenista) Lucie Šafářová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy