Davis Cup: Češi po prvním dni s Australany prohrávají 0:2. Veselý ani Šátral nikterak nepřekvapili

Melbourne - V podstatě torzo českého daviscupového týmu odcestovalo do australského Melbourne, kde se v těchto dnech koná 1. kolo tradičního prestižního mezinárodního tenisového turnaje, ve kterém se čeští tenisté střetávají s domácími Australany. Několik týdnů před tímto soubojem se totiž nehrajícímu kapitánovi Jaroslavu Navrátilovi omluvili Tomáš Berdych i Lukáš Rosol, stejně tak učinil i Adam Pavlásek. Proto tak společně s Jiřím Veselým a Radkem Štěpánkem odletěli do zmiňovaného australského města Jan Šátral a Zdeněk Kolář. Jako první však za Česko nastoupil na melbourneský kurt Jiří Veselý, jenž byl tedy v Austrálii naší jedničkou a jenž v prvním duelu nastoupil proti Jordanu Thompsonovi. Ten si ovšem s českým reprezentantem dokázal poradit, když ho porazil ve třech setech 6:3, 6:3 a 6:4. Následující duel mezi Janem Šátralem, který tedy nyní hrál roli české dvojky, a Nickem Kyrgiosem neměl taktéž příliš dlouhého trvání 6:2, 6:3 a 6:2.

Hned první podání v duelu mezi Jiřím Veselým a Jordanem Thompssonem ukázalo, že to Češi s Australany nebudou mít rozhodně nikterak jednoduché. Kvůli několika chbám ho totiž ztratil příbramský rodák a zatímco i nadále ze strany českého tenisty nebyl vidět zrovna bezchybný tenis, to na jeho soupeři Thompsonovi bylo znát, že je o dost pohyblivější hráč na kurtu. V devátém gamu úvodní sady se pak podařilo australskému reprezentantovi podruhé uzmout Veselého podání a i proto se tak mohl Thompson po 35 minutách hry radovat ze zisku prvního setu v poměru 6:3. Už úvodní set zkrátka ukázal, že rozdíl mezi českým a australským tenistou byl markantní. Australanovi se dařilo i poté, neboť pokračoval ve výtečném servisu, ale i v trpělivém odvbracování míčků ze základní čáry na soupeřovu polovinu. K tomu všemu ještě Thompsonovi pomohly i Veselého nevynucené chyby.

Ani začátek druhého setu nezačal pro českého tenistu nejlépe. První gam Thompson vyhrál, následně mohl uzmout další Veselého podání, při kterém vedl Australan už 40:0, ovšem tehdy se Veselý nechtěl vzdát a zabojoval. Až v osmém gamu přišel další krizový moment pro hráče z Příbrami, neboť právě tehdy opět Veselý prohrával při svém servisu 0:40. Sice se mu podařilo tento nepříznivý stav vyrovnat a dospět tak ke shodě, přesto se povedlo Thompsonovi soka brejknout na 5:3 a následně mu tak stačilo pouze dopodávat na vítězství 6:3.

Dosud v tomto zápase nepoznal český tenista jak chutná vedení. Vůbec poprvé se tak stalo na úvod třetí sady, kdy bylo znát i to, že vylepšil svůj servis. V tu chvíli tu byla i jistá naděje na zdramatizování tohoto utkání, Veselý se navíc dostal hned ke dvěma možnostem brejknout svého soupeře, ovšem ani jednou se mu to nakonec nepodařilo. Na řadu tak tedy přišla pátá hra této sady, kdy při svém podání nezískal na svou stranu ani jeden míček, dál vršil nevynucenou chybu nad chybou, nad čímž zůstal rozum stát i samotnému Veselému. Následně Thompson Čecha brejknul a už to se se zápasem ze strany českého tenisty vypadalo všelijak, jen ne dobře. Jenže an tehdy se Veselý nevzdával a dokázal ještě stav srovnat na 4:4. Poté však opět ztratil svůj servis a to už byl definitivní hřebíček do rakve pro českého hráče. Australan totiž při svém podání nikterak nezaváhal a tak vyhrál i třetí sadu, tentokráte poměrem 6:4.

Kyrgios nedal daviscupovému premiantovi šanci

Jelikož do druhé dvouhry pátečního dne nastoupil Jan Šátral, pro nějž to byl vůbec první zápas za český tým v rámci Davis Cupu a jehož soupeřem byl Nick Kyrios, bylo už předem celkem jasné, že k tolik potřebnému vyrovnání na 1:1 na zápasy nedojde. Už úvod zápasu naznačil, že se střetávají opravdu dva rodílné tenisové světy a celkem rychle vedl Kyrgios v první sadě 2:0. Ovšem i takového hráče jakým je Kyrgios následně potkala slabší chvilka a hned třikrát tak klidně mohl přijít o podání. Díky Australanově servisu se tak ale nakonec nestalo, ovšem poté se přeci jenom podařilo českému reprezentantovi získat svoji první hru. Dále to byl ale Kyrgios, kdo měl hru pod kontrolou. Bylo na něm zkrátka vidět, jak je celou dobu v pohodě, že se nebojí ani při druhém podání provést eso a i prooto tak tedy bylo, co se týče prvního setu, po pouhých 27 minutách hry hotovo. První sadu tak tedy Kyrgios vyhrál jasně 6:2.

I ve druhém setu pokračoval Kyrgios v přehlídce svého výtečného servisu. Hned ve druhém gamu navíc Šátral chyboval, kvůli čemuž tak tedy opět ztratil své podání a už tehdy tak bylo celkem jasné, že i tentokrát to bude patánctý hráč světa, kdo se bude radovat ze zisku druhého setu. Taky se tak stalo a nakonec ho tedy vyhrál výsledkem 6:3. Ani tady však na straně českého hráče nechyběla snaha ke zdramatizování zápasu.

Začátek třetího setu začal taktéž lépe australský tenista, když hned na úvod brejknul svého soupeře, následně se pak rychle dostal do vedení 3:0. Kyrgios, jenž byl i nadále koncentrovaný na hru, pak zbytek zápasu kontroloval, Šátral stále nenacházel adekvátní odpověď na jeho hru a i když se mu sem tam povedl nějaký prohoz, na Kyrgiose to zkrátka nestačilo. Za stavu 5:2 pro Australana sice dokázal Šátral odvrátit hned pět mečbolů, ten šestý už však byl tím konečným. Po prvním dni tak tedy čeští tenisté, kteří tak žádného touženého překvapení nedosáhli, prohrávají 0:2 na zápasy. V sobotní čtyřhře se tak budou snažit snížit tento nepříznivý stav a vyhnout se tak baráži.

Konečné výsledky 1. kola tenisového Davis Cupu (3.2.2017):

Austrálie - Česko 2:0 po prvním dnu

Thompson - Veselý 6:3, 6:3, 6:4Kyrgios - Šátral 6:2, 6:3, 6:2

Související

Tenis, ilustrační fotografie

Proti Argentině ani bod. Po dvouhrách neuspěli Lehečka s Macháčem ani ve čtyřhře

Český daviscupový tým se letos nepředstaví v hlavní soutěži mužského týmového tenisového turnaje. Z kvalifikace se totiž nedostal poté, co na horké půdě soupeře nestačil na Argentinu. Po dvou pátečních prohraných dvouhrách se o první bod proti Jihoameričanům chtěli Češi postarat ve čtyřhře, ovšem ani ta se Jiřímu Lehečkovi a Tomáši Macháčovi nepovedla, s argentinským duem Maximo González/Horacio Zeballos prohráli 4:6 a 4:6. Proto se tak pro letošek s Davis Cupem Češi loučí.
Tenis, ilustrační fotografie

Čeští tenisté jsou ve finálovém turnaji Davis Cupu! O vítězném bodu rozhodl Veselý

Listopadový finálový turnaj tenisového Davis Cupu se neobejde ani bez českých reprezentantů. Svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila totiž v sobotu dokázali vyhrát kvalifikaci nad Slovenskem 3:1, přičemž o rozhodující třetí bod se postaral Jiří Veselý, jenž nad Andrejem Martinem vyhrál 4:6, 7:5 a 7:5. Rozhodnout se mohlo už v předešlé čtyřhře, ale duo Jonáš Forejtek, Zdeněk Kolář nestačil na slovenský pár Filip Polášek-Igor Zelenay, se kterým pro hrál dvakrát 4:6. Mužský český tenis ale díky již zmíněnému Jiřímu Veselému tak po delší době zažívá radost z velkého vítězství na půdě Davis Cupu.

Více souvisejících

Davis Cup Jiří Veselý (tenista) tenis

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 28 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy