Wimbledon, 1. den: Kvitová si na úvod nejslavnějšího grandslamu poradila se Švédkou Larssonovou, spolu s ní postoupili dál další čtyři Češi. Z turnaje naopak vypadl Wawrinka

Londýn - V pondělí ve známém londýnském tenisovém areálu nesoucí název All England Club začal nejstarší a zároveň tak tedy nejslavnější grandslamový tenisový turnaj Wimbledon, jenž letos slaví jubileum a to konkrétně 140 let od svého založení. Nejen proto tak do již zmiňovaného tenisového areálu hned v první hrací den zavítala vévodkyně z Camebridge Kate, jež se mimo jiné setkala například i s bývalou tenistkou Martinou Navrátilovou. Vedle toho pak třeba sledovala duel na centrkurtu mezi Skotem Andy Murraym a Kazachem Alexandrem Bublikem a byl to právě tenista z Ostrovů, jenž nakonec tento duel vyhrál ve třech setech 6:1, 6:4 a 6:2. Překvapení se nekonalo ani v případě duelu jedné z největších favoritek tohoto grandslamu, finalistky letošního French Open Rumunky Simony Halepové, která si celkem jednoduše poradila s Novozélanďankou Marinou Erakovicovou 6:4 a 6:1. Kdo se však ale postaral hned na úvod o jedno z největších překvapeních, tak tím byl ruský tenista Daniil Medveděv, pro něhož coby aktuálně 49. hráče světa to byl vůbec první duel na grandslamech a jenž v něm dokázal porazit Švýcara Stana Wawrinku 6:4, 3:6, 6:4 a 6:1. Českým tenisovým fanouškům pak udělalo radost v první hrací den hned pět českých reprezentantů, mezi nimi pak především dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová, pro kterou je to tak první Wimbledon po jejím návratu na kurty po loňském předvánočním útoku nožem na její osobu. Tenistka z Fulneku si tedy na úvod tohoto travnatého grandslamu poradila se Švédkou Johannou Larssonovou 6:3 a 6:4. Kromě Kvitové si pak druhé kolo zahrají z českých tenistů i Barbora Strýcová, Kristýna Plíšková, Lukáš Rosol a Jiří Veselý.

Na dvojnásobné wimbledonské šampionce Petře Kvitové byla již od samotného úvodu znát nervozita, přesto se však potvrdilo, že je pro českou hráčku právě Wimbledon tím nejoblíbenějším turnajem. A i když byly v zápase s Larssonovou k vidění celkem laciné chyby, byly nakonec střídány hned několika vítěznými míči. I díky nim tak nejen rodiče Kvitové, ale i operatér Radek Kebrle, díky němuž může česká tenistka i nadále hrát tenis, nakonec mohla ani ne po hodině slavit výhru a postup do 2. kola. 

"Vrátit se zpět do Wimbledonu bylo obrovskou motivací a jsem neskutečně šťastná, že se to stalo skutečností," uvedla po utkání Kvitová, pro kterou je právě Wimbledon teprve třetím turnajem po jejím návratu na kurty. Od té doby, co se tedy vrátila po dlouhodobé rekonvalescenci, zaznamenala v osmi dosud odehraných duelech sedm triumfů. Další soupeřkou šestadvacetileté české hráčky bude Američanka Madison Brengleová.

Strýcová zvládla svůj duel i přes nervozitu, Kristýna Plíšková dokázala na úvod vyřadit nasazenou Italku

Dařilo se dalším čtyřem českým tenistům. Mezi nimi i Barboře Strýcové, nasazené dvaadvacáté hráčce, jejíž první překážkou byla Paraguayka Veronica Cepedeová, kterou nakonec i přes mírnou nervozitu ze strany plzeňské rodačky Strýcová porazila dvakrát 6:3. Na začátku první sady totiž česká hráčka prohrávala 0:2 a i proto pak mohla děkovat všemožným božstvům, že snesli na All England Club déšť, jenž tak zapříčinil pauzu. "Byla jsem opravdu hodně nervózní, cítila jsem to na svém dechu a pohybu. Celkem mi pomohlo, že sprchlo, v šatně jsem se trochu uklidnila. Když jsem se vrátila, začala jsem do balónů trochu víc jít, líp jsem servírovala, zvedla jsem se," řekla k zápasu Strýcová.

Ta poté, co zase na kurt vrátila, dokázala své soupeřce, jež se aktuálně nachází až na 85. pozici žebříčku světových tenistek, hned čtyřikrát za sebou sebrat servis a hlavně díky tomu tak úvodní sadu tedy vyhrála. "Hodně mi pomohl servis. Pořád jsem si opakovala, že do toho musím jít. Vtloukala jsem si do hlavy: 'Pojď do toho, pojď do toho'. Jak jsem se rozšvihala, bylo to lepší," okomentovala průběh zápasu i svůj myšlenkový pochod během něj Strýcová, které přímo ve Wimbledonu drželi palce jak její přítel zpěvák David Kraus, tak i příbuzenstvo. "Měla jsem tam přítele, tátu, ségru i neteř," uvedla k tomu konkrétnosti. Nyní se bude Strýcová připravovat na Japonku Naomi Ósakaovou.

Radost tuzemským tenisovým fanouškům pak rozhodně udělala i Kristýna Plíšková, která ve dvou setech vyřadila na úvod londýnského grandslamu jednatřicátou hráčku světového žebříčku Italku Robertu Vinciovou. S touto o devět let starší soupeřkou se Kristýna Plíšková utkala letos již potřetí a díky výhře 7:6 a 6:2 tak upravila dosavadní bilanci vzájemných zápasu na 3:1. Povedlo se to i přesto, že Češce hrozila i prohra v prvním setu, tehdy ale dokázala za stavu 4:5 setbol odvrátit a v následné zkrácené hře nakonec výsledek úvodní sady otočit ve svůj prospěch. "Nebylo to ideální, ale první kolo nikdy nemůže být úplně krásný. Jsem ráda, že jsem vyhrála. Nehrála jsem skvěle, ale nějak jsem to tam dostrkala," věděla Plíšková o tom, že to v žádném případě nebyl na úvod jednoduchý zápas.

Rosol na postup potřeboval čtyři sety, Veselý pak hned pět

Do dalších wimbledonských bojů postoupili i oba čeští muži, kteří se úvodního hracího dne zúčastnili a to Lukáš Rosol a Jiří Veselý. Zatímco prvně jmenovaný se utkal v 1. kole se Švýcarem Henrim Laaksonenem, kterého nakonec porazil 4:6, 7:5, 6:3 a 6:4, ten druhý jmenovaný reprezentant pak pro změnu porazil kvalifikanta z Ukrajiny Ilju Marčenka a to 6:1, 4:6, 4:6, 7:5 a 6:1. Především pro Veselého to byl velmi těžký duel. "Cítím zápas v kříži a hodně, ale klíč byla kondice. Hůř se hýbal a dělal víc chyb. Prostě odešel fyzicky. Přispěla k tomu psychika, zůstával jsem v klidu. Nebyl jsem uvnitř stažený, což svalům prospívá," řekl.

Na příbramského rodáka nyní čeká osmadvacátý nasazený Fabio Forgini, Rosol, v současnosti až 213. hráč světového žebříčku, se ve 2. kole utká s 16. nasazeným Lucemburčanem Gillesem Müllerem. "U něj hodně záleží, jak se vyspí, jak se mu chce, ale je velice šikovný. Musím výborně podávat. Tráva vůbec není jeho oblíbený povrch, což zvyšuje moje šance," uvedl ke svému následujícímu zápasu Veselý.

Pouze dvě české tenistky pak nedokázaly navázat na úspěchy svých kolegů v rámci tohoto úvodního hracího dne. Kateřině Siniakové se nepodařilo projít přes Řekyni Marií Sakkariovou, když s ní prohrála 3:6 a 4:6 a nestala se tak další soupeřkou své krajanky Kristýny Plíškové. Neuspěla ani wimbledonská debutantka Markéta Vondroušová, jež pro změnu nestačila na Číňanku 7:6, 0:6 a 4:6.

Venus Williamsová na tiskovce po vítězném zápase plakala. Kvůli autonehodě

Vedle v samotném úvodu zmíněných výsledků "nečeských" zápasů, pak možná stojí za zmínku nejen vypadnutí Australana Nicka Kyrgiose, jenž duel s Francouzem Pierrem-Huguesem Herbertem musel nakonec za stavu 3:6a 5:6 po druhém setu tento zápas vzdát kvůli problémům s kyčlí i úspěch Jo-Wilfrieda Tsongy, který i přes ztrátu hned sedmi gamu v úvodní sadě nakonec porazil domácího Camerona Norriea 6:3, 6:2 a 6:2.

Dál pak v turnaji také pokračuje i Venus Williamsová, o které se v poslední době hovoří především ve spojitosti s tragickou autonehodou, kterou tato tenistka podle všeho zavinila a při které zemřel osmasedmdesátiletý muž. I přes svou výhru nad Belgičankou Elise Mertensenovou 7:6 a 6:4, se na pozápasové tiskové konferenci nakonec neubránila - po jednom z dotazů mířící právě na zmiňovanou autonehodu - slzám. "Neexistují slova, která by popsala, jak moc je to zdrcující," řekla Williamsová. Následně na chvíli místnost opustila a poté, co se mezi novináře vrátila, řekla: "Člověk se nemůže připravit na všechno. Nevím, co přinese zítřek. To je to, co po tomhle vím."

Konečné výsledky tenisového grandslamu ve Wimbledonu (3.7.2017):

Ženy, dvouhra - 1. kolo:

Kvitová (11-ČR) - Larssonová (Švéd.) 6:3, 6:4Strýcová (22-ČR) - Cepedeová (Par.) 6:3, 6:3Kristýna Plíšková (ČR) - Vinciová (31-It.) 7:6 (8:6), 6:2Sakkariová (Řec.) - Siniaková (ČR) 6:3, 6:4Pcheng Šuaj (Čína) - Vondroušová (ČR) 6:7 (5:7), 6:0, 6:4Halepová (2-Rum.) - Erakovicová (N. Zél.) 6:4, 6:1Svitolinová (4-Ukr.) - Bartyová (Austr.) 7:5, 7:6 (10:8)Kontaová (6-Brit.) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan) 6:2, 6:2Cibulková (8-SR) - Petkovicová (Něm.) 6:3, 3:6, 9:7V. Williamsová (10-USA) - Mertensová (Belg.) 7:6 (9:7), 6:4Ostapenková (13-Lot.) - Sasnovičová (Běl.) 6:0, 1:6, 6:3Vesninová (15-Rus.) - Blinkovová (Rus.) 6:4, 5:7, 6:2Keysová (17-USA) - Hibinová (Jap.) 6:4, 6:2Sevastovová (18-Lot.) - Putincevová (Kaz.) 6:1, 7:6 (7:3)Garciaová (21-Fr.) - Čepelová (SR) 6:1, 6:1Suárezová (25-Šp.) - Bouchardová (Kan.) 1:6, 6:1, 6:1Konjuhová (27-Chorv.) - Lisická (Něm.) 6:1, 6:4Wang Čchiang (Čína) - Chang Kai-Chen (Tchaj-wan) 6:3, 6:4Sabalenková (Běl.) - Chromačevová (Rus.) 6:3, 6:4Haddadová (Braz.) - Robsonová (Brit.) 6:4, 6:2Giorgiová (It.)- Cornetová (Fr.) 5:7, 6:4, 6:4Schiavoneová (It.) - Minellaová (Luc.) 6:1, 6:1Witthöftová (Něm.) - Lučičová-Baroniová (26-Chorv.) 6:3, 5:7, 8:6Ósakaová (Jap.) - Sorribesová (Šp.) 6:3, 7:6 (7:3)Bradyová (USA) - Koviničová (Č. Hora) 6:3, 6:1Brengleová (USA) - Hogenkampová (Niz.) 6:3, 6:3Abandaová (Kan.) - Naraová (Jap.) 6:2, 6:4Bogdanová (Rum.) - Tuan Jing-jing (Čína) 6:4, 6:2Watsonová (Brit.) - Zanevská (Belg.) 6:1, 7:6 (7:5)Beguová (Rum.) - Broadyová (Brit.) 6:4, 6:2.Vekičová (Chorv.) - Vichljancevová (Rus.) 6:7 (6:8), 6:4, 6:1Azarenková (Běl.) - Bellisová (USA) 3:6, 6:2, 6:1

Muži, dvouhra - 1. kolo:

Veselý (ČR) - Marčenko (Ukr.) 6:1, 4:6, 4:6, 7:5, 6:1Rosol (ČR) - Laaksonen (Švýc.) 4:6, 7:5, 6:3, 6:4Murray (1-Brit.) - Bublik (Kaz.) 6:1, 6:4, 6:2Nadal (4-Šp.) - Millman (Austr.) 6:1, 6:3, 6:2Medveděv (Rus.) - Wawrinka (5-Švýc.) 6:4, 3:6, 6:4, 6:1Čilič (7-Chorv.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:4, 6:2, 6:2Nišikori (9-Jap.) - Cecchinato (It.) 6:2, 6:2, 6:0Tsonga (12-Fr.) - Norrie (Brit.) 6:3, 6:2, 6:2Pouille (14-Fr.) - Džazírí (Tun.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:4, 7:6 (7:2)Müller (16-Luc.) - Fucsovics (Maď.) 7:5, 6:4, 6:2Bautista (18-Šp.) - Haider-Maurer (Rak.) 6:3, 6:1, 6:2Querrey (24-USA) - Fabbiano (It.) 7:6 (7:5), 7:5, 6:2Herbert (Fr.) - Kyrgios (20-Austr.) 6:3, 6:4, skrečBedene (Brit.) - Karlovič (21-Chorv.) 6:7 (5:7), 7:6 (8:6), 6:7 (7:9), 7:6 (9:7), 8:6Johnson (26-USA) - Kicker (Arg.) 6:4, 7:5, 6:3Fognini (28-It.) - Tursunov (Rus.) 6:1, 6:3, 6:3Chačanov (30-Rus.) - Kuzněcov (Rus.) 7:6 (7:4), 2:6, 6:3, 1:6, 6:2Anderson (JAR) - Verdasco (31-Šp.) 2:6, 7:6 (7:5), 7:6 (10:8), 6:3Monteiro (Braz.) - Whittington (Austr.) 4:6, 6:3, 7:6 (7:4), 7:6 (7:5)Brown (Něm.) - Sousa (Portug.) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4, 6:4Bolelli (It.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) 6:3, 1:6, 6:3, 6:4Paire (Fr.) - Dutra Silva (Braz.) 6:4, 3:6, 7:6 (12:10), 6:4Basilašvili (Gruz.) - Berlocq (Arg.) 6:4, 7:6 (7:3), 6:1Janowicz (Pol.) - Shapovalov (Kan.) 6:4, 3:6, 6:3, 7:6 (7:2)Mayer (Něm.) - Troicki (Srb.) 6:1, skrečYoung (USA) - Istomin (Uzb.) 5:7, 6:4, 6:4, 4:2 skrečGojowczyk (Něm.) - Copil (Rum.) 7:6 (7:5), 2:6, 6:3, 6:1Seppi (It.) - Gombos (SR) 6:2, 3:6, 6:2, 6:1Stachovskij (Ukr.) - Benneteau (Fr.) 6:3, 7:6 (10:8), 2:6, 6:2Džumhur (Bosna) - Olivo (Arg.) 6:2, 6:0, 6:1Bemelmans (Belg.) - Haas (Něm.) 6:2, 3:6, 6:3, 7:5

Související

Barbora Strýcová

Nejen Vondroušová. Na Wimbledonu ve čtyřhře uspěla i loučící se Strýcová, radovali se i junioři

Na obrovský úspěch Markéty Vondroušové, která v sobotu na travnatém povrchu v All England  Clubu coby první nenasazená hráčka v historii vyhrála slavný Wimbledon, dokázaly navázat v neděli další tři české tenistky a jeden český tenista. Nejprve juniorskou ženskou čtyřhru ovládla ryze česká dvojice Alena Kovačková-Laura Samsonová, úspěch v juniorské kategorii slavil v mužské čtyřhře i Jakub Filip, jenž hrál po boku italského parťáka Vulpitty. Největší pohádku hned po Vondroušové ale napsala v neděli Barbora Strýcová. 

Více souvisejících

wimbledon Petra Kvitová tenis

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 12 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 3 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

Události Petra Nutila: Slovenská vláda lůzy a TOPácká střelba do vlastní nohy

Milí čtenáři, je tu první květnový týden roku 2024 a spolu s ním se do naší země vrátilo jaro a teplo, takže nám letošní pálení čarodějnic nic nekazilo. Až na to, že skutečné čarodějnice nejen českého veřejného života zas na hranici neskončily. Jako obvykle. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy