Wimbledon, 4. den: Jediným českým zástupcem v All England Clubu zůstává Berdych, Djokovič nedal šanci Pavláskovi. Končí i Plíšková se Šafářovou

Londýn - Letošní travnatý grandslam ve Wimbledonu nebude patřit k těm nejúspěšnějším z českého pohledu. Již po dvou úvodních kolech je jasné, že dál v rámci tohoto turnaje bude pokračovat pouze jediný český tenista a to konkrétně Tomáš Berdych. Právě tomuto rodákovi z Valašského Meziříčí se jako jedinému Čechovi povedlo postoupit do 3. kola, když ve čtvrtek porazil Američana Ryana Harrisona 6:4, 6:3, 6:7 a 6:3. Zastavil tak tím černou českou sérii, která začala již ve středu a pokračovala i čtvrtým hracím dnem, když turnaj opustila jak jedna z největších favoritek tohoto grandslamu Karolína Plíšková, jež nestačila na Slovenku Mardalénu Rybárikovou, se kterou tedy prohrála 6:3, 5:7 a 2:6, tak i Lucie Šafářová, která pro změnu ztratila dobře rozehraný duel s Američankou Shelby Rogersovou a nakonec s ní prohrála 7:6, 4:6 a 3:6. Na brněnské rodačce se podle všeho podepsal i moment před jejím zápasem a to hororové zranění kolene její deblové parťačky Bethanie Mattekové-Sandsové. Ta se totiž zranila během svého duelu s Rumunkou Soranou Cirsteaovou a právě toto utkání sledovala přímo na kurtu i česká tenistka, která pak během inkriminovaného okamžiku plakala. Wimbledonský debutant Adam Pavlásek ve svém zápase proti nasazené dvojce Novaku Djokovičovi zase neměl žádnou šanci. Co se týče dalších zápasů, tak ve 3. kole uvidíme takové favority, jakými jsou mezi muži Roger Federer, jenž si poradil se Srbem Dušanem Lajovičem 7:6, 6:3 a 6:2, a mezi ženami zase Angelique Kerberová, která se střetla s Belgičankou Kirsten Flipkensovou, nad kterou vyhrála dvakrát 7:5. Největším překvapením tohoto hracího dne pak bylo vyřazení turnajové devětadvacítky Juana Martina Del Potra. Toho totiž zaskočil Lotyš Ernests Gulbis, jenž se aktuálně nachází v rámci světového žebříčku až na 589. místě. Toto vítězství je navíc pro Lotyše o to cennější, že dříve sice figuroval v první desítce, před letošním Wimbledonem ale celých 13 měsíců nedokázal vyhrát ani jeden zápas na okruhu ATP. Protože kvůli zranění Gulbis nehrál druhou půlku minulé sezóny, mohl se díky tomu letos objevit právě na tomto slavném travnatém turnaji. Měl totiž nárok na tzv. "chráněný žebříček".

Přestože česká jednička mezi ženami Karolína Plíšková už tedy na letošním londýnském grandslamu figurovat nebude, neznamená to, že by snad neměla žádnou šanci na to, stát se světovou jedničkou. Němka Angelique Kerberová však nesmí dojít do finále, kam došla mimochodem v rámci loňského Wimbledonu, a Rumunka Simona Halepová, tedy další, která si brousí zuby na post světové jedničky, zase pro změnu musí vypadnout z turnaje ještě před tím, než dojde do semifinále.

Zvláště po nedávném vítězství na wimbledonské generálce v Eastbourne se zdálo, že by rodačka z Loun mohla mohla dojít daleko i na nejslavnějším grandslamovém turnaji na světě, místo toho ale již popáté za sebou skončila ve Wimbledonu už ve 2. kole. Připomeňme, že při svém debutu na tomto travnatém grandslamu v roce 2012 vypadla už v kole prvním.

Letos jí nepomohl ani Australan Rod Laver, právě tento slavný tenista se přišel podívat na její zápas a nebyl rozhodně jedinou známou osobností, kterou česko-slovenský souboj zajímal. Plíškové nepomohlo ani to, že si o pauzách ve třetí sadě četla rady z "taháku" a ani to, že úvodní set vyhrála i přes menší problémy 6:3.Tehdy to vypadalo, že se ani nepotvrdí to, co uvedla sama Plíšková, že Rybáriková je nejtěžším možnou soupeřkou do 2. kola  V následujících dvou sadách to ale přesto byla Slovenka, jež předváděla o dost lepší tenis a nebylo tak proto divu, že to byla nakonec ona, která se pak radovala z vítězství 3:6, 7:5 a 6:2. Zkrátka se ukázalo, že po svém návratu po dvou operacích je Rybáriková letos na trávě skvělá.

Berdychovi pomohlo proti Harrisonovi i 19 es a dál pokračuje v cestě za obhajobou loňského semifinále. Pavlásek proti Djokovičovi neměl šanci

Po tomto hracím dni je tak jediným Čechem na tomto turnaji Tomáš Berdych, jemuž se podařilo postoupit do 3. kola přes Američana Harrisona a to především díky svému servisu a i skutečnosti, že v tomto duelu zaznamenal celkem 19 es. Turnajová jedenáctka se mohla z postupu radovat již po třech setech, kdyby ovšem nejdříve neztratil své vedení 5:3 a pak v následném tie-breaku nevyužil při soupeřově podání mečbol na to, aby právě tuto zkrácenou hru vyhrál poměrm 9:7. "Na konci třetího setu jsem si vybral jediný slabší game. Jinak si myslím, že to bylo dobrý utkání a zvládl jsem to od začátku do konce dobře," uvedl Berdych k této části hry.

Nakonec tedy český tenista vyhrál nad tím americkým 6:4, 6:3, 6:7 (8:10) a 6:3 a nyní se tak může těšit na dalšího soupeře, kterým bude David Ferrer ze Španělska. S tímto hráčem, se kterým má negativní bilanci 7:8, se na trávě v minulosti utkal pouze jednou a to před jedenácti lety v německém Stuttgartu. Tehdy to ale byl tenista z Pyrenejského poloostrova, jenž zvítězil. "Travař to ale není. Hru má nepříjemnou, ale zatím neměl pořádný test. Porazil Gasqueta, ale ten se v šatně chudák ani nemohl pořádně posadit a pak odehrál tři gamy. Známe se, těším se a mohlo by to být dobrý," věří finalista Wimbledonu z roku 2010.

Srb Novak Djokovič v duelu s letošním wimbledonským debutantem Adamem Pavláskem ukázal, kdo je zkrátka favoritem a českému tenistovi tak nedal žádnou šanci alespoň svého slavného soka potrápit. Djokovič totiž vyhrál celkem jasně 2:6, 2:6 a 1:6. Přestože až 136. hráč světa Pavlásek předvedl během zápasu pár pěkných úderů, na Srba, jenž již od prvního setu, kdy brejknul svého soupeře a následně pak český tenista přišel o svůj servis ještě šestkrát, to zkrátka nestačilo. "Byla to pro něj velká šance a určitě umí zahrát lépe než dnes. Já brzy získal rytmus, herní pohodu a odehrál dobrý zápas," uvedl po utkání Djokovič.

Ten mohl prohrát svůj servis akorát ve třetím setu za stavu 2:1 pro něj a fanoušci tehdy Pavláskovi využití brejkbolu přáli za účelem větší dramatičnosti v tomto zápase. Srbský tenista ale ukázal své zkušenosti, stačil jeden dobrý servis a Pavláskův return skončil mimo dvorec. Vše to skončilo po hodině a 33 minutách dvojchybou českého hráče. "Chtěl jsem hrát trošku vyrovnaněji, ale dal mi na frak. Byla to škola hrou. Dobrá zkušenost a motivace, abych se s ním potkal znovu a předvedl rozhodně lepší výkon," řekl Pavlásek. 

Své působení na tomto grandslamu ve čtvrtek ukončila i Denisa Allertová, která pro změnu nestačila na Chorvatku Petru Martičovou 1:6 a 4:6.

Šafářová nejprve oplakala parťačku, pak ztratila dobře rozehraný duel

Myšlenky zkrátka asi měla po tom hrůzném zážitku jinde. I proto tak podle všeho nakonec turnaj opouští. Řeč je o Lucii Šafářové, která před tím, než nastoupila ke svému zápasu s Američankou Shelby Rogersovou, sledovala duel své deblové parťačky Bethanie Mattekové-Sandsové s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, během kterého si Matteková-Sandsová ošklivě poranila koleno. Následoval tak tenistčin křik a fanouškům se tak naskytla podívaná jak z hororového filmu. Lucie Šafářová přiběhla taktéž ke kurtu, přičemž utrpení své kamarádky obrečela.

Po tomto zážitku, který by asi každý z nás nejraději odpustil, byl tedy na programu duel právě mezi Lucií Šafářovou a Shelby Rogersovou, nad kterou sice hráčka z Brna vedla 7:6 (7:4) a 3:1, ale toto vedení ve druhé sadě se české reprezentantce udržet nepodařilo a poté, co tedy závěrečnou sadu Američanka dokázala vyhrát, byl na světě nejhorší výsledek na Wimbledonu pro Šafářovou od roku 2013. Tehdy taktéž tento travnatý turnaj opustil už po 2. kole. V následujícím roce totiž dokázala dojít až do semifinále, v letech 2015 a 2016 vždy vypadla v osmifinále.

Federer vyrovnal rekord Sereny Williamsové, Kerberová může pomstít Šafářovou

Poté, co Roger Federer nad svým soupeřem ve 2. kole Srbem Lajovičem vyhrál ve třech setech 7:6, 6:3 a 6:2, zaznamenal tak v rámci grandslamových turnajů svou již 316. výhru, čímž tak  vyrovnal rekord, jenž měla dosud v držení pouze Američanka Serena Williamsová. O další grandslamové vítězství se tak bude Švýcar pokoušet ve 3. kole, kde narazí na německého tenistu Mitschu Zvereva, se kterým se v minulosti utkal čtyřikrát a pokaždé nad ním vyhrál, aniž by ztratil jediný set.

Mezi ženami dále postupuje světová jednička Angelique Kerberová, kterou Belgičanka Flipkensová sice trápila, nakonec s ní ale prohrála dvakrát 5:7. I proto tak Němku nyní čeká přemožitelka Lucie Šafářové Shelby Rogersová.

Konečné výsledky tenisového grandslamu ve Wimbledonu (6.7.2017):

Ženy, dvouhra - 2. kolo:

Rybáriková (SR) - Karolína Plíšková (3-ČR) 3:6, 7:5, 6:2Rogersová (USA) - Šafářová (32-ČR) 6:7 (4:7), 6:4, 6:3Allertová (ČR) - Martičová (Chorv.) 1:6, 4:6Kerberová (1-Něm.) - Flipkensová (Belg.) 7:5, 7:5Wozniacká (5-Dán.) - Pironkovová (Bul.) 6:3, 6:4Kuzněcovová (7-Rus.) - Makarovová (Rus.) 6:0, 7:5A. Radwaňská (9-Pol.) - McHaleová (USA) 5:7, 7:6 (9:7), 6:3Riskeová (USA) - Mladenovicová (12-Fr.) 2:6, 6:4, 6:4Muguruzaová (14-Šp.) - Wickmayerová (Belg.) 6:2, 6:4Bacsinszká (19-Švýc.) - Kučová (SR) 6:1, 6:0Vandewegheová (24-USA) - Mariaová (Něm.) 6:4, 6:2Kontaveitová (Est.) - Kasatkinová (29-Rus.) 6:3, 6:2Hercogová (Slovin.) - Lepchenková (USA) 6:7 (2:7), 6:2, 6:2Curenková (Ukr.) - Golubicová (Švýc.) 6:1, 2:6, 6:3Dijasová (Kaz.) - Arina Rodionovová (Austr.) 6:4, 7:6 (7:4)Cirsteaová (Rum.) - Matteková-Sandsová (USA) 4:6, 7:6 (7:4) skreč

Muži, dvouhra - 2. kolo:

Berdych (11-ČR) - Harrison (USA) 6:4, 6:3, 6:7 (8:10), 6:3Djokovič (2-Srb) - Pavlásek (ČR) 6:2, 6:2, 6:1Federer (3-Švýc.) - Lajovič (Srb.) 7:6 (7:0), 6:3, 6:2Raonic (6-Kan.) - Južnyj (Rus.) 3:6, 7:6 (9:7), 6:4, 7:5Thiem (8-Rak.) - Simon (Fr.) 5:7, 6:4, 6:2, 6:4A. Zverev (10-Něm.) - Tiafoe (USA) 6:3, 6:4, 6:3Dimitrov (13-Bulh.) - Baghdatis (Kypr) 6:3, 6:2, 6:1Monfils (15-Fr.) - Edmund (Brit.) 7:6 (7:1), 6:4, 6:4Ofner (Rak.) - Sock (17-USA) 6:3, 6:4, 3:6, 2:6, 6:2Sela (Izr.) - Isner (23-USA) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 5:7, 7:6 (7:5), 6:3Ramos (25-Šp.) - Rubljov (Rus.) 7:5, 6:7 (6:8), 4:6, 6:3, 6:4M. Zverev (27-Něm.) - Kukuškin (Kaz.) 6:1, 6:2, 2:6, 3:6, 6:4Gulbis (Lot.) - Del Potro (29-Arg.) 6:4, 6:4, 7:6 (7:3)Donaldson (USA) - Lorenzi (32-It.) 6:4, 7:6 (7:0), 6:7 (0:7), 6:2Mannarino (Fr.) - Sugita (Jap.) 6:1, 5:7, 4:6, 7:6 (7:2), 6:2Ferrer (Šp.) - Darcis (Belg.) 3:0 skreč

Ženy, čtyřhra - 1. kolo:

Hlaváčková, Babosová (4-ČR/Maď.) - Boulterová, Swanová (Brit.) 6:2, 7:5.

Muži, čtyřhra - 1. kolo:

J. Murray, Soares (3-Brit./Braz.) - Jebavý, Veselý (ČR) 7:6 (9:7), 6:2, 6:4

Související

Barbora Strýcová

Nejen Vondroušová. Na Wimbledonu ve čtyřhře uspěla i loučící se Strýcová, radovali se i junioři

Na obrovský úspěch Markéty Vondroušové, která v sobotu na travnatém povrchu v All England  Clubu coby první nenasazená hráčka v historii vyhrála slavný Wimbledon, dokázaly navázat v neděli další tři české tenistky a jeden český tenista. Nejprve juniorskou ženskou čtyřhru ovládla ryze česká dvojice Alena Kovačková-Laura Samsonová, úspěch v juniorské kategorii slavil v mužské čtyřhře i Jakub Filip, jenž hrál po boku italského parťáka Vulpitty. Největší pohádku hned po Vondroušové ale napsala v neděli Barbora Strýcová. 

Více souvisejících

wimbledon Tomáš Berdych tenis

Aktuálně se děje

před 8 minutami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 33 minutami

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy