Wimbledon, 5. den: Halepová stále může snít o post světové jedničky, Nadal je po třech letech ve wimbledonském osmifinále

Londýn - Vzhledem k tomu, že v turnaji má český tenis po úvodních dvou kolech pouze jednoho zástupce v podobě Tomáše Berdycha, pátý hrací den tak nenabídl žádný zápas dvouhry, ve kterém by byl k vidýění český tenistka či tenista, neboť zmiňovaný Tomáš Berdych má na programu svůj duel 3. kola až v sobotu. A tak tedy byly k vidění světové tenisové hvězdy jako třeba Rumunka Simona Halepová brousící si zuby na post světové jedničky. Právě k tomuto cíli se rumunská hráčka přiblížil poté, co v pátek porazila přemožitelku Markéty Vondroušové z 1. kola Číňanku Pcheng Šuaj 6:4 a 7:6. Nyní tak Halepová narazí na tenistku, která už v minulosti okusila to, jaké to je být světovou jedničkou, tedy na Bělorusku Viktorií Azarenkovou, jež se nedávno vrátila zpět na kurty po mateřské pauze. Ta se totiž objeví ve wimbledonském osmifinále díky tomu, že ve 3. kole porazila domácí Heather Watsonovou 3:6, 6:1 a 6:4. Britským tenisovým fanouškům naopak udělal radost Andy Murray, který ve svém utkání vyhrál nad Italem Fabiem Fogninim 6:2, 4:6, 6:1 a 7:5.

Rumunská reprezentantka Simona Halepová, aktuálně světová dvojka mezi tenistkami, má na právě probíhajícím Wimbledonu za úkol postoupit minimálně do semifinále a vedle toho musí ještě věřit tomu, aby se aktuální světová jednička Němka Angelique Kerberová nedostala v Londýně do finále. Pokud tomu v obou případech bude nakonec jinak, Halepová se na světový trůn jen tak nepodívá.

Po pátečním dni je ale Rumunka zase o něco blíže k tomu svému cíli, tedy k postupu do semifinále, neboť se již nyní může připravovat na osmifinálový duel. Ve 3. kole totiž porazila tenistku z Dálného východu Pcheng Šuaj 6:4 a 7:6. "Nemyslím na to, i když by samozřejmě bylo hezké to dokázat, ale není to tak snadné. Už jsem šance měla," připomněla Rumunka fakt, že se světovou jedničkou mohla stát již po letošním French Open, tehdy ji ale vše překazila Lotyška Jelena Ostapenková, která nakonec letošní grandslam pod Eiffelovou věží vyhrála poté, co ve finále porazila právě Rumunku.

Mimochodem, Ostapenková je samozřejmě i na londýnském graandslamu a i ona postoupila do osmifinále, když ve svém zápase dvakrát 7:5 porazila Camilu Giorgiovou z Itálie.

To Běloruska Viktoria Azarenková už má z minulosti zkušenosti a ví jaké to je vyhřívat se na trůnu ženského světového tenisu. Nyní zažívá povedený návrat na kurty, na které se vrátila konkrétně během června to po mateřské, neboť ke konci loňského roku se jí narodil syn Leo. Zvláště pak poté, co se jí v pátek podařilo postoupit do osmifinále Wimbledonu. "Když to bylo důležité, zahrála jsem lépe," okomentovala své dosavadní výkony v All England Clubu. A slova uznání našla i u bývalé francouzské tenistky Mary Pierceové. "Azarenková ukázala, proč bývala šampiónkou a světovou jedničkou, a musí se s ní zase počítat," řekla konkrétně.

Pryč z turnaje je turnajová osmička Cibulková, dál jdou naopak Nadal s Venus Williamsovou

Zatímco turnajem dál figuruje dosud pro většinu neznámá Slovenka Magdaléna Rybáriková, která ve 2. kole zaskočila favoritku turnaje Karolínu Plíškovou a která bude hrát svůj duel 3. kola v sobotu, v pátek naopak opustila jiná známější Slovenka, od které bychom předčasný konec ve 3. kole nečekali. Řeč je o turnajové osmičce Dominice Cibulkové, jež nakonec musí slavné londýnské travnaté kurty opustit po třísetové bitvě s Chorvatkou Anou Konjuhovou, se kterou tedy prohrála 6:7, 6:3 a 4:6.

Nejstarší účastnicí wimbledonské osmifinálové fáze se stala po tomto hracím dni sedmatřicetiletá Venus Williamsovou, která se v britské metropoli snaží zapomenout na nešťastné chvíle ve svém osobním životě, neboť jak známo, krátce před tímto grandslamem byla v Kalifornii účastnicí autonehody, během které zemřel muž. A zatím se jí to svými dosavadními výkony daří. Tentokrát porazila o osmnáct let mladší Japonku Naomi Ósakaovou 7:6 a 6:4. Dodejme, že naposledy takto stará hráčka postoupila mezi šestnáct nejlepších tohoto turnaje v roce 1994 a tehdy se jednalo o Martinu Navrátilovou.

Domácím tenisovým fanouškům pak udělal radost především mezi muži Andy Murray, jenž ve 3. kole vyhrál nad Italem Fabiem Fogninim ve čtyřsetové bitvě 6:2, 4:6, 6:1 a 7:5. Nebyl to zrovna z nejjednodušších zápasů, které ve své kariéře kdy odehrál. Vždyť ve čtvrté sadě prohrával dokonce 2:5 a osmadvacátý hráč světa favoritovi turnaje tehdy výrazně zatápěl. Následně měl tak italský tenista k dispozici hned pět setbolů, ovšem ani jeden z nich nedokázal využít a přestože Jihoevropan předváděl pestrý tenis, postupem času na něj našel Ostrovan recept a byl to tedy nakonec on, kdo se radoval z vítězství.

Mezi ženami pak britským fanouškům udělala radost Johana Kontaová, která ve svém duelu porazila celkem bez větších problémů přemožitelku Kateřiny Siniakové Řekyni Marii Sakkariovou a to 6:4 a 6:1.

Dál v turnaji pak pokračuje i letošní vítěz z French Open Španěl Rafael Nadal, který přešel přes Rusa Karena Chačanova, kterého porazil 6:1, 6:4 a 7:6 a poprvé po třech letech se tak tento tenista podívá mezi šestnáct nejlepších tohoto travnatého grandslamu. Podařilo se mu to i díky jeho skvělému úvodnímu setu, v rámci kterého zaznamenal pouze čtyři nevynucené chyby. "Chvíli jsem hrál fantasticky. Set a půl to bylo skvělé, s tím jsem byl moc spokojený. Pak to bylo těžší, trochu se mi zasekly nohy a začal jsem hrát s větší razancí," uvedl Nadal, který zatím pokračuje v trendu, který nastavil i před měsícem pod Eiffelovou věží. I tehdy v rámci pařížského grandslamu neztratil ani set, a zatím se mu stejný počin daří i ve Wimbledonu.

Konečné výsledky tenisového grandslamu ve Wimbledonu (7.7.2017):

Muži, dvouhra - 3. kolo:

Murray (1-Brit.) - Fognini (28-It.) 6:2, 4:6, 6:1, 7:5Nadal (4-Šp.) - Chačanov (Rus.) 6:1, 6:4, 7:6 (7:3)Čilič (7-Chorv.) - Johnson (26-USA) 6:4, 7:6 (7:3), 6:4Bautista (18-Šp.) - Nišikori (9-Jap.) 6:4, 7:6 (7:3), 3:6, 6:3Müller (16-Luc.) - Bedene (Brit.) 7:6 (7:4), 7:5, 6:4Anderson (JAR) - Bemelmans (Belg.) 7:6 (7:3), 6:4, 7:6 (7:3)Paire (Fr.) - Janowicz (Pol.) 6:2, 7:6 (7:3), 6:3

Ženy, dvouhra - 3. kolo:

Halepová (2-Rum.) - Pcheng Šuaj (Čína) 6:4, 7:6 (9:7)Svitolinová (4-Ukr.) - Witthöftová (Něm.) 6:1, 7:5Kontaová (6-Brit.) - Sakkariová (Řec.) 6:4, 6:1V. Williamsová (10-USA) - Ósakaová (Jap.) 7:6 (7:3), 6:4Ostapenková (13-Lot.) - Giorgiová (It.) 7:5, 7:5Garciaová (21-Fr.) - Brengleová (USA) 6:4, 6:3Konjuhová (27-Chorv.) - Cibulková (8-SR) 7:6 (7:3), 3:6, 6:4Azarenková (Běl.) - Watsonová (Brit.) 3:6, 6:1, 6:4

Ženy, čtyřhra - 1. kolo:

Görgesová, Strýcová (7-Něm./ČR) - Hsieh Su-Wei, Krejčíková (Tchaj-wan/ČR) 6:4, 6:7 (5:7), 12:10.

Ženy, čtyřhra - 2. kolo:

Peschkeová, Grönefeldová (12-ČR/Něm.) - Chang Kai-Chen, Stephensová (Tchaj-wan/USA) 7:6 (7:5), 6:2L. Kičenoková, Curenková (Ukr.) - Šafářová, Matteková-Sandsová (1-ČR/USA) bez boje 

Související

Barbora Strýcová

Nejen Vondroušová. Na Wimbledonu ve čtyřhře uspěla i loučící se Strýcová, radovali se i junioři

Na obrovský úspěch Markéty Vondroušové, která v sobotu na travnatém povrchu v All England  Clubu coby první nenasazená hráčka v historii vyhrála slavný Wimbledon, dokázaly navázat v neděli další tři české tenistky a jeden český tenista. Nejprve juniorskou ženskou čtyřhru ovládla ryze česká dvojice Alena Kovačková-Laura Samsonová, úspěch v juniorské kategorii slavil v mužské čtyřhře i Jakub Filip, jenž hrál po boku italského parťáka Vulpitty. Největší pohádku hned po Vondroušové ale napsala v neděli Barbora Strýcová. 

Více souvisejících

wimbledon Rafael Nadal tenis

Aktuálně se děje

před 33 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy