US Open, 2. den: Dvojí radost Karolíny Plíškové. Z postupu i vypadnutí Kerberové. Dál pokračují i Nadal s Federerem

New York - I v rámci druhého hracího dne letošního posledního grandslamového turnaje, jenž v těchto dnech probíhá v americkém New Yorku, se stejně jako v pondělí představily české tenistky. Zatímco v pondělí se ve Flushing Meadows představila Kristýna Plíšková, v úterý se v tomto tenisovém areálu ukázala její sestra, loňská finalistka tohoto grandslamu a úřadující světová jednička Karolína Plíšková. Ta na úvod své cesty za obhajobou jak účasti ve finále tohoto turnaje, tak i postu tenisové královny narazila na Polku Magdu Linettovou. A s tou si rodačka z Loun poradila naprosto suverénním způsobem, když nad ní vyhrála celkem jasně 6:2 a 6:1. Tou druhou českou reprezentantkou, která se během tohoto hracího dne představila na hlavním dvorci, kde se pod zataženou střechou v úterý mimochodem hrála všechna utkání kvůli nepříznivému počasí, byla Barbora Strýcová. I ta bez větších problémů postoupila do 2. kola, když v tom prvním porazila Japonku Doiovou 6:1 a 6:3. Svůj duel 1. kola ještě stihla rozehrát další z Češek Kateřina Siniaková, ovšem duel čtvrtou nasazenou Ukrajinkou Elinou Svitolinovou za stavu 06, 6:6 (1:2) byl nakonec přerušen a měl by se dohrát až ve středu a to stejně jako všechny ostatní původně plánované úterní duely. Přesto se ještě stihlo jedno z dalších překvapení tohoto turnaje, o které se postarala šampionka loňského US Open Němka Angelique Kerberová. Právě ta totiž hned na úvod překvapivě nestačila na Japonku Naomi Ósakaovou, se kterou prohrála ve dvou setech 3:6 a 1:6 a po Rumunce Simoně Halepové je tak Němka další soupeřkou Karolíny Plíškové v boji o tenisový trůn, která právě z tohoto boje na US Open vypadla. V úterý pak ještě dokázali do dalšího kola postoupit jak Švýcar Roger Federer, tak i aktuální mužská jednička Španěl Rafael Nadal.

Pro Karolínu Plíškovou to je první grandslam, ve kterém se představuje coby aktuální světová jednička. V úvodním kole se proti ní postavila 72. tenistka žebříčku WTA Polka Magda Linettová. Ta už ve druhém gamu prvního setu ztratila svůj servis a i když i jí se následně povedl kumšt v podobě uzmutí podání světové jedničce, byla to právě česká hráčka, která udávala tempo hry a dovedla tak první sadu ke svému vítězství poměrem 6:2.

Poté se zhošilo nad městem, které nikdy nespí, počasí a tak musel druhý set přijít na řadu až po tom, co pořadatelé zatáhli střechu centrkurtu. Pod rozsvěcenými světly to byla opět Plíšková, která hrála v zápase prim a i když nebyla v pátém gamu druhé sady daleko od toho, aby podruhé v zápase ztratila své podání, nakonec se tak nestalo a celý duel pak zakončila svojí parádní disciplínou, hned dvěma esy. "Cítila jsem se ráno trošku nervózní, zvláště po loňském roce, kdy se mi tady na tom dvorci dařilo. Ale zvládla jsem to solidně," řekla pak Plíšková po utkání.

Po úterním dni může být se svým výkonem spokojená i dvaatřicátá nasazená rodačka z Plzně Barbora Strýcová. Ta se může letos poprvé během své dosavadní kariéry pochlubit tím, že na všech čtyřech grandslamech v jednom roce dokázala postoupit z prvního kola. Tudíž i nyní na US Open se jí to podařilo a to když tentokrát z turnaje vyprovodila Japonku Doiovou. Tu nejprve v prvním set jasně přehrála 6:1, menší komplikace se urodily ve druhé sadě za stavu 4:1, kdy musela na řadu přijít krátká pauza. Po ní dokázala Češka odvrátit všech šest brejkbolů, které měla Japonka k dispozici, a i proto mohl být nakonec na tváři Strýcové spatřen úsměv a tudíž radost z postupu.

Kvůli nepříznivému počasí museli pořadatelé turnaje výrazně zredukovat úterní program, což zasáhlo i řadu českých tenistů, kteří měli původně nastoupit. A tak si na své první zápasy na letošním US Open musí počkat do středy Tomáš Berdych, kvalifikant Václav Šafránek, Lucie Šafářová a Denisa Allertová.

Ve středu se pak dohraje i v úterý přerušený duel Kateřiny Siniakové s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou, která sice v úvodní sadě české hráčce uštědřila kanára, druhá sada však dospěla až do zkrácené hry, ve které Ukrajinka zatím vede 2:1.

Karolíně Plíškové odpadla další sokyně. Po Halepové se s turnajem rozloučila i loňská šampionka US Open

Poprvé od roku 2005 se stalo to, aby hned na úvod US Open vypadla tenistka, která obhajuje loňský titul. Právě s tímto nelichotivým faktem se nyní bude muset naučit žít Němka Angelique Kerberová, která je tak po Rumunce Simoně Halepové další soupeřkou pomýšlející na vyšoupnutí Karolíny Plíškové z tenisového trůnu po tomto turnaji další překvapivou vypadnuvší. Pro Kerberovou je to navíc o to drsnější, neboť to byla právě ona, která vstupovala do této sezóny coby světová jednička a nakonec se po tomto grandslamu objeví až na dvanáctém místě. Připomeňme, že ve zmíněném roce 2005 se toto "povedlo" Rusce Světlaně Kuzněcovové.

Reprezentantka našeho západního souseda tak pokračuje v ne zrovna podařených výkonech v letošní sezóně. Hned v prvním kole totiž letos skončila i ve French Open, to v Melbourne a v All England Clubu došla do osmifinále. A zatímco v Austrálii letos obhajovala nyní šestá hráčka světa titul, v Londýně pro změnu obhajovala loňskou účast ve finále tohoto nejslavnějšího grandslamového turnaje.

Po úterním duelu s Japonkou Ósakaovou uvedla Kerberová následující: "Neměla jsem den. Poslední týdny, měsíc jsem hodně trénovala, ale zápas je něco jiného. Bojovala jsem, protože už jsem v minulosti hodně zápasů otočila, ale nešlo to. Jsem z toho smutná." Následně okomentovala i hru své soupeřky: "Hraje agresivně, to jsem věděla, chodila do míčů a dobře podávala."

Několik slov pak ztratila i o své ne příliš dobré sezóně. "Loňský rok byl skvělý a ten letošní je vzhůru nohama. Věřím ale, že jsem pořád stejná hráčka a zase budu silná. Nevzdávám se," řekla konkrétně.

Dál v turnaji naopak pokračuje mužská jednička, Federer hned na úvod odehrál pětisetový zápas

Přestože měl Rafael Nadal v úvodním setu v utkání se Srbem Lajovičem, neboť tehdy dokonce balkánský tenista vedl 5:4 a podával na zisk této sady, byl to nakonec španělský reprezentant, jenž se mohl nakonec radovat z toho, že právě tento set vyhrál. A to po hodině a čtyřech minutách, když Španěl uspěl v následné zkrácené hře. Poté už Nadal potvrzoval roli favorita a nedal tak svému soupeři prakticky žádnou příležitost.

To Roger Federer se na postup do 2. kola musel nadřít ještě výrazně více, jelikož hned na úvod tento pětinásobný šampion US Open ztratil podání a domácí tenista Tiafoe dělalradost americkému publiku svou tvrdou hrou, ze které už měl o poznání menší radost jeho daleko slavnější soupeř. Díky tomu se tak až 70. hráč světa mohl nakonec radovat ze zisku první setu. Během druhého setu už byla pomalu vidět přicházející dominance ze strany švýcarského hráče, jenž je nasazenou trojku v rámci tohoto grandslamu, a od té doby, co po brejku na 3:1 vyhrál jasně nejen tento set, ale i ten následný třetí, zdálo se být o postupujícím již rozhodnuto. Jenže ve čtvrté sadě k překvapení všech získal pouze jeden jediný game. "Rozjížděl jsem se pomalu, navíc Frances hrál velmi dobře. Možná jsem měl i trochu strach, jak jsou na tom záda, se kterými jsem měl před pár týdny problémy. Ale postupně jsem na to přestal myslet," přiblížil po utkání Švýcar, v čem mohl být problém.

Bez potíží neproběhl ani závěrečný pátý set, ve kterém sice Švýcar vedl už 3:1 a mířil tak celkem jasně za postupem, za stavu 5:3 však svůj první mečbol proměnit nedokázal, neboť míček z voleje poslal přímo do autu. Až o game později se mohl Federer konečně radovat, když využil svůj třetí mečbol i proto, že Tiafoe tehdy trefil pouze síť. Nečekaně dlouhá bitva tak skončila až po dvou hodinách a 37 minutách. "V pátém setu je to loterie a tentokrát se štěstí přiklonilo na moji stranu. Navíc abyste vyhrál pětisetový zápas, musíte být v pohodě. Mně se to povedlo, takže věřím, že mi to dodá důvěru nejen po zdravotní stránce, ale také z pohledu mojí hry," věří Švýcar. Jeho soupeř prohlásil: "Vyhrál o pověstný vlásek."

Konečné výsledky tenisového grandslamu US Open (29.8.2017):

Ženy, dvouhra - 1. kolo:

Plíšková (1-ČR) - Linetteová (Pol.) 6:2, 6:1Strýcová (23-ČR) - Doiová (Jap.) 6:1, 6:3Ósakaová (Jap.) - Kerberová (6-Něm.) 6:3, 6:1Cirsteaová (Rum.) - Kerkhoveová (Niz.) 6:1, 6:3Wickmayerová (Belg.) - Curenková (28-Ukr.) 6:3, 6:1Ostapenková (12-Lot.) - Arruabarrenaová (Šp.) 6:2, 1:6, 6:1Keysová (15-USA) - Mertensová (Belg.) 6:3, 7:6 (8:6)

Muži, dvouhra - 1. kolo:

Nadal (1-Šp.) - Lajovič (Srb.) 7:6 (8:6), 6:2, 6:2Federer (3-Švýc.) - Tiafoe (USA) 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4

Související

Více souvisejících

US Open Karolína Plíšková (tenistka) tenis

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 37 minutami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 1 hodinou

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

před 19 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy