US Open, osmifinále: Česká lvice se ukázala ve Flushing Meadows! Kvitové se podařilo postoupit po boji do čtvrtfinále, tam se naopak nepodívá Šarapovová

New York - Na závěr prvního týdne letošního posledního tenisového grandslamu US Open byly na programu osmifinálové duely a do jednoho z nich v neděli nastoupila i rodačka z Fulneku Petra Kvitová. Ta zažívá nejúspěšnější grandlsam od doby, kdy se vrátila na kurty po rekonvalescenci své levé ruky, kterou měla zraněnou po útoku nožem na její osobu ve svém prostějovském bytě krátce před loňskými Vánocemi. Ve Flushing Meadows totiž dokázala dojít do čtvrtfinále a to díky tomu, že porazila šampionku letošního Wimbledonu Španělku Garbiňe Muguruzaovou. Bojovala proti ní jako stará známá lvice a nakonec si vyslechla aplaus amerického publika za to, že favorizovanou soupeřku porazila ve dvou setech 7:6 a 6:3. Svou pouť turnajem naopak skončila Ruska Maria Šarapovová, jež ztroskotala na bývalé šampionce US Open Anastasiji Sevastovové, se kterou prohrála 7:5, 4:6 a 2:6.

Duel z pohledu Petry Kvitové nezačal vůbec dobře, vždyť v prvním setu se Španělkou Muguruzaovou prohrávala již 1:4 a spíše tak tedy hledala recept na favorizovanou soupeřku. Právě za tohoto zmiňovaného stavu pak dokázala hned třikrát odvrátit brejkboly, které měla letošní šampionka Wimbledonu k dispozici a od té doby ukázala, proč se jí někdy říká lvice. Začala bojovat a docílila tak nakonec vyrovnaného stavu v první sadě 4:4, následně se úvodní sada dostala až do zkrácené hry, kterou pak Češka zakončila vítěznou smečí.

Dařilo se jí v následném druhém setu, na jehož začátku sice nejprve ztratila svůj servis, i tak ale nepřízivý stav dokázala otočit na 4:1 ve svůj prospěch. Tehdy to byla právě ona, kdo měl duel pod svou kontrolou. Za stavu 5:3 pak svůj úvodní mečbol Kvitová využít nedokázala a mrzet jí to mohlo poté, co natropila hned dvě dvojchyby a nadělila tak své soupeřce z Pyrenejského poloostrova dárek v podobě dvou brejkbolů. Oba ale Kvitová odvrátila a následný další mečbol pak už využila. Mohla si tak vyslechnout zasloužený aplaus zaplněného hlediště.

"Hodně to pro mě znamená. Tvrdě jsem makala, abych se vrátila a zase si zahrála na velkých kurtech. Děkuji svému týmu. Nedokážu najít správná slova, protože jsem prožila těžké měsíce a nevěděla jsem, jak tahle cesta skončí. A výhra na takovém kurtu je jako pohádka," uvedla po zápase Kvitová, která jednak tímto svým postupem do čtvrtfinále vyrovnala své maximum na US Open z roku 2015 a jednak to také znamená, že ať už skončí ve čtvrtfinále nebo ne, bude to její nejlepší grandslam po návratu na kurty. Na předešlých dvou (French Open a Wimbledonu) totiž česká tenistka vypadla vždy již ve 2. kole.

Ruska Šarapovová se naopak s New Yorkem loučí

Doposu Ruska Maria Šarapovová, která na tomto americkém grandslamu mohla startovat díky volné kartě od pořadatelů, procházela letošním US Open celkem bez větších problémů a málokdo si mohl říct, že ji málokdo zastaví. Nakonec se přeci jenom její přemožitelka našla a to v osmifinále, ve kterém se Ruska střetla s Lotyškou Sevastovovou, tedy s hráčkou, která už ví, jaké je to ve Flushing Meadows celkově triumfovat. Sice Šarapovová během tohoto utkání zaznamenala celkem 42 vítězných míčků, ovšem vedle tohoto faktu tu byl i další a to ten, že nevyvarovala nejedné chyby. Těch totiž měla na kontě celkem hned 51. To lotyšská reprezentantka hrálavyrovnaně od začátku až do konce, přestože dokázala odvrátit pět ze šesti brejkbolů.

Během závěrečné třetí sady bylo na Šarapovové vidět, že jí trápilo zranění v podobě otlačenin na prostředníčku pravé ruky, právě ty si nechala dvakrát přelepovat. A i když s tímto handicapem dokázala odvrátit tři mečboly, ten čtvrtý už odvrátit nedovedla a i proto se stejně jako loni i letos může Sevastovová těšit na čtvrtfinále US Open.

Konečné výsledky tenisového grandslamu US Open (3.9.2017):

Ženy, dvouhra - 4. kolo:

Kvitová (13-ČR) - Muguruzaová (3-Šp.) 7:6 (7:3), 6:3Sevastovová (16-Lot.) - Šarapovová (Rus.) 5:7, 6:4, 6:2Stephensová (USA) - Görgesová (30-Něm.) 6:3, 3:6, 6:1V Williamsová (9-USA) - Suárezová (Šp.) 6:3, 3:6, 6:1

Muži, dvouhra - 4. kolo:

Schwartzman (29-Arg.) - Pouille (16-Fr.) 7:6 (7:3), 7:5, 2:6, 6:2Anderson (28-JAR) - Lorenzi (It.) 6:4, 6:3, 6:7 (4:7), 6:4Querrey (17-USA) - M. Zverev (23-Něm.) 6:2, 6:2, 6:1Carreno-Busta (12-Špa.) - Shapovalov 7:6(7:2), 7:6(7:4),7:6(7:3)

Ženy, čtyřhra - 3. kolo:

Šafářová, Strýcová (3-ČR) - L. Kičenoková, Krejčíková (Ukr./ČR) 6:1, 5:7, 6:2.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:

Hradecká, Matkowski (8-ČR/Pol.) - Atawová, Kúreší (USA/Pák.) 3:6, 6:3, 10:4Hingisová, J. Murray (1-Švýc./Brit.) - Peschkeová, Demoliner (ČR/Braz.) 6:0, 4:6, 11:9.

Junioři, dvouhra - 1. kolo:

Tadžima (Jap.) - Vrbenský (9-ČR) 5:7, 6:4, 6:2

Související

Více souvisejících

US Open Petra Kvitová Maria Šarapovová (tenistka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy