US Open, 1. den: České favoritky úvod turnaje zvládly, překvapila i debutantka Muchová. Venku už je světová jednička Halepová

New York - Jako každý rok na přelomu srpna a září, i tentokrát je na programu poslední tenisový grandslamový turnaj sezóny, tedy US Open, jež se odehrává tradičně na newyorském Flushing Meadows. Hned v první hrací den letošního ročníku se americkému publiku představilo několik českých tenistů v čele s tuzemskou jedničkou Karolínou Plíškovou. Ta bude nyní letos chtít obhájit loňskou čtvrtfinálovou účast na tomto turnaji a ideálně ji i překonat, nejprve však k tomu potřebovala v pondělí porazit Kazašku Zarinou Dijasovou a to se jí také nakonec podařilo. Po výsledku 6:4 a 7:6 se tak může těšit na další soupeřku v turnaji. Dalšími postupujícími Češkami jsou Barbora Strýcová, jež si pro změnu ve dvousetové bitvě poradila s domácí kvalifikantkou Danielle Laovou, Lucie Šafářová pak zase porazila dvakrát 6:4 Chorvatku Petru Martičovou a úspěšný start do turnaje si připsala i grandslamová debutantka Karolína Muchová, jež výsledkem 6:4 a 6:2 vyprovodila z New Yorku Ukrajinku Jastremskou. Radfst z postupu si tak akorát z českých jmen nevychutnala další ze dvou grandslamových debutantek Marie Bouzková, která tedy nestačila na Rumunku Bogdanovou, se kterou prohrála 4:6 a 2:6. Pokud se jedná o další zápasy ostatních tenistů a tenistek, tak tam bylo k vidění jedno velké překvapení. V 1. kole se totiž s americkým tenisových areálem Flushing Meadows rozloučila aktuální ženská světová jednička Rumunka Simona Halepová, jež překvapivě podlehla Estonce Kaie Kanepiové 2:6 a 4:6. Kdo však jde dál, tak to je jednak Američanka Serena Williamsová, která na úvod při cestě za svým čtyřiadvacátým grandslemem porazila 6:4 a 6:0 Polku Linetteovou, Švýcar Stan Wawrinka, jenž zase vyřadil Bulhara Grigora Dimitrova či Španěl Rafael Nadal, jemuž pomohla skreč soupeře nebo také Brit Andy Murray.

Přestože tuzemská jednička mezi tenistkami Karolína Plíšková ve svém úvodním duelu na letošním US Open vedla v první sadě nad Kazaškou Dijasovou celkem rychle 2:0, jednoduchá cesta za triumfem v tomto utkání se z pohledu rodačky z Loun zrovna nekonala. Reprezentantka Kazachstánu totiž nechtěla Češce usnadnit vstup do amerického grandslamu a už vůbec si na své konto nechtěla připsat třetí porážku ze vzájemného duelu. A tak nebylo divu, že zanedlouho to v první části zápasu bylo rychle srovnané 2:2. Následně se ale Plíškové podařilo uzmout soupeřčino podání, díky čemuž tak mohla dokráčet po osmatřiceti minutách k vítězství 6:4 v první sadě.

Úvod druhého setu naopak vyšel Dijasové, která tak tehdy poprvé v zápase poznala, jaké je to vést. Svěřenkyně koučky Conchity Martinezové, která se stala trenérkou Plíškové teprve nedávno, se i tentokrát povedlo sebrat Kazašce podání a to hned dvakrát, jednou ve třetím, podruhé pak v pátém gamu. Jenomže osmá nasazená tenistka do turnaje odehrávajícího se na kurtech ve Flushing Meadows pak také dvakrát ztratila svůj servis a tak nakonec musela o vítězství ve druhém setu rozhodnout až zkrácená hra. V ní Češka dvakrát vedla a to nejprve 40:0, následně i 5:1 a když se pak za stavu 6:4 dostala Plíšková k prvnímu setbolu, hned ho proměnila a mohla se tak radovat z postupu do 2. kola. "Moc jsem chtěla vyhrát druhý set a nehrát třetí. Mám ráda zdejší podmínky, kurty jsou rychlé, což mojí hře sedí. Proto si tady věřím," okomentovala svůj výkon Plíšková a pokračovala: "Jsem ráda, že mám kolem sebe dvě legendy. Potřebuju trochu španělského drilu, což Conchita přináší."

V pondělí turnaj zahájila i další česká tenistka Barbora Strýcová, která se na úvod střetla s domácí kvalifikantkou Danielle Laovou a poté, co jí nakonec porazila 6:3 a 6:4, se může těšit na své v pořadí již páté 2. kolo US Open. Toho se zúčastní i Lucie Šafářová, jež si pro změnu dvakrát 6:4 poradila s Chorvatkou Petrou Martičovou.

Suma sumárum dvou grandslamových debutantek - 50:50

Vedle známých českých jmen ženského tenisu se v rámci prvního hracího dne posledního grandslamového turnaje této sezóny představily i dvě tenistky, pro které se jednalo o premiérovou grandslamovou účast v jejich kariéře: Karolína Muchová a Marie Bouzková.

Zatímco druhá jmenovaná nebude na svůj první grandslam vzpomínat zrovna v nejlepším, neboť s Rumunkou Bogdanovou prohrála 4:6 a 2:6. to Muchová nad Ukrajinkou Jastremskou v prvním setu vedla jasně 5:2 a i když se soupeřce podařilo snížit na rozdíl jediného gamu, česká dvaadvacetiletá naděje nacházející se aktuálně na 202. příčce žebříčku WTA pak už ve zbytku setu nepřipustila své sokyni ani jede fiftýn a bez potíží si tak došla pro vítězství. Ve druhém setu se pak vedle toho, že se jí dařilo držet servis, zasloužila hned o dvojí sebraní soupeřčina podání a i proto tak po hodině a čtvrt mohla v New Yorku vytrysknout další česká radost.

Halepová se stala pátou světovou jedničkou, jež neprošla do 2. grandslamového kola. Williamsová si ho naopak zahraje

Málokdo čekal, že to bude třiatřicetiletá Estonka Kanepiová, která se v úvodní den US Open postará o největší překvapení a to i přesto, že loni se z kvalifikace ve Flushing Meadows probojovala až do čtvrtfinále. Vždyť jejím soupeřem v letošním 1. kole amerického grandslamu nebyl nikdo těžší než aktuální světová jednička mezi ženami Rumunka Simona Halepová. Nakonec to ale byla právě Halepová, jež tak jednak navázala na loňské US Open, kde tentkrát na úvod nestačila na Marii Šarapovovou a letos se zvláště po povedených generálkách v Montrealu a v Cincinnati si věřila rozhodně daleko více, jednak se ak přidala k následujícím čtyřem jménům: Virginia Ruziciová, Steffi Grafová, Martina Hingisová a Angelique Kerberová. Všechna tato jména spojuje jediné: v době, kdy kralovala ženskému světovému tenisu se jim nepodařilo přejít přes 1. kolo jakéhokoli grandslamu.

Že to přeci jenom nebude pro Rumunku na kurtu pojmenovaném po jazzovém zpěvákovi a trumpetistovi Louisi Armstrongovi jednoduchý zápas a že, v parafrázi na jednu známou jazzovku právě z repertoáru tohoto jednoho z nejslavnějších umělců 20. století "When the saints go marchin´in", na kurtu asi zrovna pochodovali všichni svatí ve prospěch tenistky z Pobaltí, bylo znát po pouhých 22 minutách, kdy celkem nečekaně vedla Estonka nad favorizovanou Rumunkou vysoko 5:1.

Ani ve druhém setu se Halepové příliš nedařilo podle představ, ze začátku v něm totiž prohrávala už 0:3, přesto se jí povedlo stav vyrovnat na 4:4. Protože však poslední dvě hry získala 44. hráčka světa, mohla se tak Estonka radovat podruhé ve své kariéře z toho, že porazila zrovna úřadující světovou jedničku. "Celý zápas jsem vydržela hrát agresivně," hledala po utkání příčiny svého úspěchu autorka hned 26 vítězných míčů.

To domácí favoritka Serena Williamsová měla v cestě za ziskem svého již 24. grandslamového titulu první překážku v podobě Polky Magdy Linetteové. V úvodním večerním duelu pondělního programu tenistka reprezentující naše severní sousedy poznala sílu své soupeřky, což poznala především v závěrečném druhém setu, kdy inkasovala nepopulárního "kanára".

Úspěšní byli i bývalí šampioni US Open Wawrinka s Murraym. Nadalovi pomohla skreč soupeře

Zápasy 1. kola v pondělí rozehráli pochopitelně i muži. Na rozdíl od ženského pavouka v tom mužském na úvod zatím k žádnému velkému překvapení nedošlo. Dál jsou totiž i bývalí šampioni Andy Murray a Stan Wawrinka. Zatímco Brit, pro nějž to mimochodem byl první grandslamový duel po více než roční pauze, ve svém duelu porazil Australana Jamese Duckwortha 6:7, 6:3, 7:5 a 6:3, Švýcar pro změnu vyprovodil, pravda, bulharské zvučnější jméno Grigora Dimitrova, kterého pokořil výsledkem 6:3, 6:2 a 7:5. Dodejme, že vítěz US Open z roku 2016 Wawrinka se loni tohoto grandslamu zúčastnit nemohl kvůli zdravotním problémům týkajících se levého kolene a proto se tak bývalý třetí hráč světa nyní nachází až 101. místě a do letošního US Open nastoupil díky divoké kartě.

Nejjednodušší cestu z 1. kola měl Španěl Rafael Nadal, jehož soupeřem byl jeho krajan David Ferrer. Toho nejprve v prvním setu porazil 6:3, ve druhém za stavu 3:4 ale musel Ferrer kvůli zranění duel skrečovat. "Je mi to líto. Jsme kamarádi, hráli jsme proti sobě grandslamové finále, vyhráli spolu Davisův pohár a je to skvělý chlap," smutnil poté Nadal, jehož dalším soupeřem tak bude Kanaďan s českými kořeny Vasek Pospisil.

Konečné výsledky zápasů tenisového grandslamu US Open (27.8.2018):

Muži, dvouhra - 1. kolo:

Wawrinka (Švýc.) - Dimitrov (8-Bulh.) 6:3, 6:2, 7:5Lorenzi (It.) - Edmund (16-Brit.) 4:6, 6:4, 7:5, 6:1Sock (18-USA) - Andreozzi (Arg.) 6:0, 7:6 (7:4), 6:2Raonic (25-Kan.) - Berlocq (Arg.) 7:6 (7:4), 6:4, 1:6, 6:3Chačanov (27-Rus.) - Ramos (Šp.) 6:3, 6:2, 6:3Pella (Arg.) - Ruud (Nor.) 6:4, 6:4, 6:1Simon (Fr.) - Harris (JAR) 6:2, 6:2, 6:3Isner (11-USA) - Klahn (USA) 7:6 (7:3), 6:3, 6:4Kubler (Austr.) - Bautista (19-Šp.) 6:3, 6:3, 6:4Jarry (Chile) - Gojowczyk (Něm.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:1, 7:5Humbert (Fr.) - Altamirano (USA) 6:3, 7:6 (7:4), 6:3Verdasco (31-Šp.) - F. López (Šp.) 6:2, 7:5, 6:4Murray (Brit.) - Duckworth (Austr.) 6:7 (5:7), 6:3, 7:5, 6:3Sonego (It.) - Müller (Luc.) 7:6 (7:2), 6:7 (9:11), 5:7, 7:6 (8:6), 6:2Čorič (20-Chorv.) - Mayer (Něm.) 6:2, 6:2, 5:7, 6:4Lajovič (Srb.) - Džumhur (24-Bosna) 3:6, 6:1, 6:3, 6:4Basilašvili (Gruz.) - Bedene (Slovin.) 6:2, 4:6, 6:2, 2:6, 6:4Chardy (Fr.) - Rubljov (Rus.) 6:2, 4:6, 6:4, 6:1Seppi (It.) - Querrey (USA) 6:7 (6:8), 6:4, 6:2, 2:1 skreč.Nadal (1-Šp.) - Ferrer (Šp.) 6:3, 3:4 skrečDel Potro (3-Arg.) - Young (USA) 6:0, 6:3, 6:4Anderson (5-JAR) - Harrison (USA) 7:6 (7:4), 5:7, 4:6, 6:3, 6:4Thiem (9-Rak.) - Bašič (Bosna) 6:3, 6:1, 6:4Tsitsipas (15-Řec.) - Robredo (Šp.) 6:3, 7:6 (7:1), 6:4D. Shapovalov (28-Kan.) - Auger-Aliassime (Kan.) 7:5, 5:7, 4:1 skrečFritz (USA) - M. Zverev (Něm.) 4:6, 2:6, 6:4, 7:6 (7:2), 6:2Norrie (Brit.) - Thompson (Austr.) 7:5, 4:6, 6:4, 6:3Pospisil (Kan.) - Lacko (SR) 7:5, 6:3, 6:2Kudla (USA) - Berrettini (It.) 6:4, 7:5, 6:2Carballes (Šp.) - Krueger (USA) 3:6, 6:2, 6:4, 7:6 (7:3)Johnson (USA) - Istomin (Uzb.) 6:3, 7:6 (8:6), 6:3Chardy (Fr.)- Rubljov (Rus.) 6:2, 4:6, 6:4, 6:1Medveděv - Donskoj (oba Rus.) 7:5, 6:4, 6:2Jarry (Chile) - Gojowczyk (Něm.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:1, 7:5

Ženy, dvouhra - 1. kolo:

Karolína Plíšková (8-ČR) - Dijasová (Kaz.) 6:4, 7:6 (7:4)Muchová (ČR) - Jastremská (Ukr.) 6:4, 6:2Strýcová (23-ČR) - Laová (USA) 6:3, 6:4Šafářová (ČR) - Martičová (Chorv.) 6:4, 6:4Bouzková (ČR) - Bogdanová (Rum.) 4:6, 2:6Kanepiová (Est.) - Halepová (1-Rum.) 6:2, 6:4Svitolinová (7-Ukr.) - Vickeryová (USA) 6:3, 1:6, 6:1Wang Čchiang (Čína) - Rybáriková (31-SR) 6:2, 6:2Teichmannová (Švýc.) - Jakupovičová (Slovin.) 6:3, 6:0Lapková (Běl.) - Bondarenková (Ukr.) 6:3, 6:3Beguová (Rum.) - Bradyová (USA) 6:3, 6:3Mertensová (15-Belg.) - Naraová (Jap.) 6:2, 6:7 (5:7), 7:5Kingová (USA) - Vichljancevová (Rus.) 7:6 (7:4), 6:3Muguruzaová (12-Šp.) - Šuaj Čang (Čína) 6:3, 6:0Bartyová (18-Austr.) - Džabúrová (Tun.) 6:1, 6:3Makarovová (Rus.) - Watsonová (Brit.) 6:1, 3:6, 6:3Giorgiová (It.) - Osuigweová (USA) 6:4, 6:1Petersonová (Švéd.) - Pavljučenkovová (27-Rus.) 1:6, 6:4, 6:3Mariaová (Něm.) - A. Radwaňská (Pol.) 6:3, 6:3Stephensová (3-USA) - Rodinová (Rus.) 6:1, 7:5Sevastovová (19-Lot.) - Vekičová (Chorv.) 6:2, 2:6, 6:3Görgesová (9-Něm.) - Kalinská (Rus.) 6:2, 6:7 (5:7), 6:2V. Williamsová (16-USA) - Kuzněcovová (Rus.) 6:3, 5:7, 6:3S. Williamsová (17-USA) - Linetteová (Pol.) 6:4, 6:0Gavrilovová (25-Austr.) - Sorribesová (Šp.) 6:0, 6:0Sakkariová (32-Řec.) - Muhammadová (USA) 6:3, 6:3Azarenková (Běl.) - Kužmová (SR) 6:3, 7:5Witthöftová (Něm.) - Dolehideová (USA) 6:3, 7:6 (8:6)Kalininová (Ukr.) - Von Deichmannová (Licht.) 1:6, 7:6 (7:0), 5:2 skrečKeninová - Brengle (obě USA) 6:0, 4:6, 7:6 (7:4)Liuová (USA) - Hercogová (Slovin.) 7:6 (7:4), 1:6, 6:4Arruabarrenaová (Šp.) - Kozlovová (Ukr.) 6:0, 6:3

Související

Více souvisejících

US Open tenis

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy