US Open, 3. den: Senzace s českým nátěrem! Debutantka Muchová postoupila do 3. kola přes bývalou jedničku

New York - O nečekanou senzaci první třídy se ve středu na kurtech US Open česká vycházející tenisová hvězdička. Řeč je teprve o dvaadvacetileté Karolíně Muchové, která poté, co ve 2. kole amerického grandslamu dokázala porazit dvojnásobnou grandslamovou vítězku Španělku Garbiňe Muguruzaovou 4:6, 6:4 a 6:4, se nesmazatelně vryla do paměti tenisovým fanouškům. O další česko-španělský souboj se v newyorském areálu ve středu postaraly Barbora Strýcová a Lara Arruabarrenaová a i v tomto případě ze souboje vyšla vítězně česká reprezentantka, jež si se svou soupeřkou poradila dost snadno 6:0 a 6:1. Úspěch českých tenistek na US Open ve středu zvýraznily ještě Karolína Plíšková, která vyprovodila z turnaje Anu Bogdanovou z Rumunska 6:2 a 6:3. Pryč z turnaje je ale naopak Lucie Šafářová, která nestačila na Ashleigh Bartyovou z Austrálie, se kterou tedy prohrála 5:7 a 3:6. A právě s Bartyovou se příští kolo utká česká senzace Muchová. Po středečním hracím dni je pak také jasné, že se v ženském pavouku ve 3. kole střetnou sestry Williamsovy a stane se tak již v rámci US Open potřinácté.

Karolína Muchová, nacházející se aktuálně až na 202. příčce světového žebříčku a s pouhým jedním, ještě navíc prohraným, zápasem na svém kontě před letošním US Open, zazářila na newyorském Flushing Meadows, když dokázala postoupit do 3. kola přes Muguruzaovou. "Nevím, jak jsem to dokázala. Přežila jsem. Fanoušci mi hodně pomohli, dodali mi energii. Na začátku zápasu jsem byla hodně nervózní, pak sem si zvykla a nějak jsem to dokázala. Jsem moc šťastná," uvedla bezprostředně po utkání přímo na kurtu.

Přitom duel nezačal nikterak přívětivě pro českou tenistku. K soupeřce přistupovala s přílišným respektem a proto nebylo divu, že zaznamenávala hned několik chyb a i proto tak celkem rychle prohrávala v první sadě 0:5. Pak už se ale pomalu dostávala do hry i Češka, která, přestože první sadu dokázala zdramatizovat, nakonec ji nevyhrála, ovšem zlepšený výkon si přenesla do setu s pořadovým číslem 2. Díky své daleko odvážnější a pestřejší hře si na svou stranu přetáhla většinu fanoušků přítomných právě na kurtu. A poté, co druhou sadu vyhrála 6:4, pak ve třetí sadě nejprve sice prohrávala už 0:2, ztracený servis ovšem zanedlouho získala zpět a díky stále jistějším úderů dovedla Muchová duel k vítěznému konci, když dokázala využít druhý mečbol.

Do 3. kola spolu s Muchovou postoupila i tuzemská tenisová jednička mezi ženami Karolína Plíšková. V jejím duelu s přemožitelkou jiné české hráčky Marie Bouzkové Rumunkou Anou Bogdanovou dokázala vyhrát pět gamů za sebou a to od stavu 1:2 z pohledu rodačky z Loun v prvním setu. V tom druhém sice Rumunka ze začátku vedla 3:0, pak už ale nezískala ani game a z turnaje tak byla nekonrc vyprovoděna.

Dva kanáry Strýcová soupeřce nenadělila, v turnaji deblistek na úvod wimbledonské šampionky uspěly

Jaké je to hrát grandslamový zápas v pětatřicetistupňovém vedru si ve středu vyzkoušela i další z českých reprezentantek Barbora Strýcová, jež se utkala se Španělkou Larrou Arruabarrenaovou. Prakticky pouze o úvodní hře tohoto duelu se dá hovořit jako napínavém. Tehdy totiž Češka odvrátila hned dva brejkboly a až po devíti minutách hry game zakončila esem. Protože pak se jí podařilo soupeřku brejknout, nebylo o dalším průběhu první sady pochyb. Trpělivost a tlak na soupeřku, to byl recept plzeňské rodačky, která pokračovala i ve druhém setu, kde to za stavu 5:0 pro Strýcovou vypadalo na dalšího kanára, nakonec druhou sadu svěřenkyně kouče Davida Kotyzy ovládla poměrem 6:1. "Nepřemýšlela jsem nad tím, jestli jí dám dva ptáky, nebo ne. To bych asi chtěla moc. Byl to jeden z těch zápasů, který se takhle podaří jednou nebo dvakrát do roka. Byla jsem ve svém světě. Hrála jsem míč po míči a věděla jsem přesně, co mám kdy udělat. Je hrozně fajn, že se to podařilo," uvedla v rozhovoru s novináři Strýcová po zápase.

Strýcová se také vyjádřila k extrémně teplému počasí v New Yorku a byla tak ráda, že i v takovýchto podmínkách dokázala Španělka porazit. "Horko bylo nepříjemný, je hrozný dusno, těžko a je to nechutný. Je důležité šetřit energii, nedělat zmatky, dobře pít a ledovat," řekla.

Jedinou českou singlistkou, které se ve středu nepodařilo postoupit do dalšího kola, byla Lucie Šafářová. Ta s Australankou Bartyovou v obou setech prohrávala 0:3. V tom prvním se české hráčce podařilo vyrovnat na 4:4, jenže pak byl zápas přerušen na osm minut kvůli vadné audiotechnice na kurtu. Následně mohla první sada zamířit do zkrácené hry, nakonec ale Češka o svůj servis v rozhodující chvíli přišla a první sadu tak tedy prohrála 5:7. Ve druhém setu naopak už hru nedorovnala a loňská osmifinalistka US Open tak skončila letos již ve 2. kole.

Vítězky londýnského a pařížského grandslamu z letošního roku v deblových turnajích těchto grandslamů Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková se snaží na US Open 2018 snaží o zlatý hattrick a úvod hráčkám vyšel podle jejich představ. Turnajové jedničky mezi deblistkami si totiž poradily s ukrajinsko-srbským duem Kateryna Bondarenková, Alexandra Kruničová 7:6 a 6:1. Dalšími soupeřkami by mohl být pár Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou

Ve třetím kole se New York dočká souboje sester Williamsových. Dál pokračuje i Nadal

Ve Flushing Meadows budou i nadále pokračovat obě sestry Williamsovy. Po 3. kole ovšem bude jasné, že dál v turnaji bude pokračovat pouze jedna z nich, jelikož se obě sestry spolu utkají právě ve 3. kole. Zatímco osmatřicetiletá Venus ve 2. kole porazila Italku Camilu Giorgiovou 6:4 a 7:5, o rok mladší Serena pro změnu vyhrála nad Němkou Carinou Witthöftovou dvakrát 6:2. A obě dvě se tedy nyní na US Open postaví proti sobě, což se na US Open stane potřinácté v historii.

Třetí kolo si pak v mužském turnaji zahraje i jeden z favoritů US Open Španěl Rafael Nadal. Ten pro změnu přešel přes čecho-kanaďana reprezentující severoamerickou zemi Vaska Pospisila, kterého bez potíží porazil ve třech setech 6:3, 6:4 a 6:2.

Konečné výsledkytenisového grandslamu US Open (29.8.2018):

Ženy, dvouhra - 2. kolo:

Kar. Plíšková (8-ČR) - Bogdanová (Rum.) 6:2, 6:3Strýcová (23-ČR) - Arruabarrenaová (Šp.) 6:0, 6:1Muchová (ČR) - Muguruzaová (12-Šp.) 3:6, 6:4, 7:5Bartyová (18-Aus) - Šafářová 7:5, 6:3Svitolinová (7-Ukr.) - Mariaová (Něm.) 6:2, 6:3Mertensová (15-Belg.) - Lapková (Běl.) 6:2, 6:0S. Williamsová (17-USA) - Witthöftová (Něm.) 6:2, 6:2Sevastovová (19-Lot.) - Liuová (USA) 6:3, 6:1Azarenková (Běl.) - Gavrilovová (25-Austr.) 6:1, 6:2Stephensová (3-USA) - Kalininová (Ukr.) 4:6, 7:5, 6:2V. Williamsová (16-USA) - Giorgiová (It.) 6:4, 7:5Keninová (USA) - Sakkariová (32-Něm.) 4:6, 6:1, 6:4Wang Čchiang (Čína) - Beguová (Rum.) 6:3, 6:1Petersonová (Švéd.) - Kingová (USA) 7:5, 6:1Kanepiová (Est.) - Teichmannová (Švýc.) 6:4, 6:3

Muži, dvouhra - 2. kolo:

Nadal (1-Šp.) - Pospisil (Kan.) 6:3, 6:4, 6:2Del Potro (3-Arg.) - Kudla (USA) 6:3, 6:1, 7:6 (7:4)Anderson (5-JAR) - Chardy (Fr.) 6:2, 6:4, 6:4Isner (11-USA) - Jarry (Chile) 6:7 (7:9), 6:4, 3:6, 7:6 (7:2), 6:4Basilašvili (Gruz.) - Sock (18-USA) 4:6, 6:3, 6:2, 7:6 (7:3)Medveděv (Rus.) - Tsitsipas (15-Řec.) 6:4, 6:3, 4:6, 6:3Čorič (20-Chorv.) - Carballés (Šp.) 7:6 (7:4), 6:2, 6:3Raonic (25-Kan.) - Simon (Fr.) 6:3, 6:4, 6:4Chačanov (27-Rus.) - Sonego (It.) 7:5, 6:3, 6:3Wawrinka (Švýc.) - Humbert (Fr.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:3, 7:5Thiem (9-Rak.) - Johnson (USA) 6:7 (5:7), 6:3, 5:7, 6:4, 6:1Fritz (USA) - Kubler (Austr.) 6:3, 3:6, 6:3 skreč,Del Potro (Arg.) - Kudla (USA) 6:3, 6:1, 7:6 (6:4)Shapovalov (28-Kan.) - Seppi (It.) 6:4, 4:6, 5:7, 7:6 (7:2), 6:4Verdasco (31-Šp.) - Murray (Brit.) 7:5, 2:6, 6:4, 6:4Pella (Arg.) - Lorenzi (It.) 7:5, 6:0, 6:2Lajovič (Srb.) - Norrie (Brit.) 6:2, 2.6, 6:4, 6:4

Ženy, čtyřhra - 1. kolo:

Bradyová, Muhammadová (USA) - Melicharová, Peschkeová (8-USA/ČR) 6:7 (5:7), 6:3, 7:5Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Bondarenková, Kruničová (Ukr./Srb.) 7:6 (7:4), 6:1

Související

Více souvisejících

US Open tenis

Aktuálně se děje

před 50 minutami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Předpověď počasí: Bude tepleji a beze srážek, míní meteorologové

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy