Tenisový podvod v Budapešti: Rozhodčí pomohli nesportovní Maďarce, soupeřka se zhroutila v slzách. Zuří i hvězdy

Profesionální tenistky vyjádřily své zděšení nad tím, co se stalo na turnaji v Budapešti. Celé to označily za neuvěřitelné. Některé z nich popisují chování domácí hráčky s podporou rozhodčího jako „Absolutně nechutné chování“ nebo „Nulový respekt pro tuhle holku!.“ Situace, ve které Číňanka Šuaj Čangová skončila v slzách a zápas nedohrála, byla označena jako jedna z nejhorších, které tyto profesionální tenistky kdy viděly. 

Čínská tenistka Šuaj Čangová, která byla druhou nasazenou hráčkou na turnaji WTA 250 v Budapešti, zažila v prvním kole utkání proti Maďarce Amarisse Kiare Tóthové něco, co jí připadalo neuvěřitelné. Měla pocit, že jsou všichni proti ní. Diváci byli také svědky nevídaných scén, které se v tomto zápase odehrály.

Nejdříve ji o bod při dobře zahraném míčku okradli rozhodčí, pak se k ní nechutně zachovala i maďarská soupeřka. Číňanka neovládla emoce, dostala záchvat paniky a zápas skrečovala.

Co se přesně stalo? Za stavu 5:5 a 15:15 v prvním setu zahrála Čangová forehand na postranní čáru. Čárový zahlásil aut a hlavní rozhodčí šla stopu překontrolovat. Překvapivě ukázala, že míček byl mimo kurt. No kamery a také opakované záběry dost zřetelně ukázaly, že míček se čáry dotkl.

Čínská tenistka rozhazovala rukama a vyjadřovala své rozčarování křikem směrem k rozhodčímu. Požádala také o přítomnost supervizora, který by měl situaci vyřešit, avšak jeho příchod nevedl ke změně. V následujícím videu je možné tuto zoufalou situaci na kurtu zhlédnout: 

Čangová pravděpodobně zamýšlela vyřešit spor se supervizorem během přestávky po odehrání gemu. Nicméně její soupeřka Tóthová se rozhodla pokračovat ve hře a stopu míčku smazala, i přesto, že Čangová několikrát vykřikovala, aby ji na kurtu ponechala.

Pro 45. hráčku světového žebříčku byla situace na kurtu zvlášť náročná, když navíc část maďarských fanoušků projevovala svou nespokojenost bučením. To byla pro ní poslední kapka, která vyvolala silné emocionální reakce. S přibývajícími slzami si Čangová vyžádala přítomnost fyzioterapeutky a v panickém stavu se rozhodla ukončit zápas za stavu 5:5 v prvním setu.

I v této situaci ještě zvládla podat ruku rozhodčí i soupeřce, která se z tohoto způsobu vítězství nadšeně těšila. Nesportovně se také zachovala při dlouhém rozhovoru Čangové s rozhodčí, když se rozzlobené soupeřce posmívala.

20letá Tóthová, až 548. tenistka v žebříčku, která na turnaji v Budapešti dostala divokou kartu, čelila po utkání vlně negativních reakcí. Do ní se zapojily i tenisové hvězdy.

„Absolutně nechutné chování,“ napsala na Twitteru Australanka Alja Tomljanovičová, trojnásobná grandslamová čtvrtfinalistka. Shrnula tak i reakce drtivé většiny běžných fanoušků. 

Tomljanovičová významně poukázala na skutečnost, že i přes nepříznivý průběh utkání, který zahrnoval sporné momenty, si Čangová zachovala sportovního ducha. I po maďarské "krádeži za bílého dne" dokázala podat ruku nejen soupeřce, ale i rozhodčímu. Tomljanovičová ocenila Čangovou slovy: "Je lepší člověk než mnoho z nás."

Další tenistky se vyjádřily na sociálních sítích s podobnými emocemi. Australská tenistka Darja Savilleová projevila svůj hněv a řekla: "Pro tu Tóthovic holku nemám vůbec žádný respekt." Zatímco Američanka Jamie Loebová připojila svůj názor a komentovala situaci jako "odpornou" a označila ji za jednu z nejméně zvládnutých, kterou kdy viděla.

Bezmocnost zkušené 34leté Číňanky byla jasná is odstupem času. „Všechna snaha v tréninku byla na nic, protože když se snažíte trefit míček blízko k čáře, dokonce se ho dotkne, stejně je to aut,“ napsala na Twitteru.

Šuaj Čangová zároveň ocenila vlnu podpory, které se jí po utkání dostalo. „Miluji vás všechny, kteří mě podporujete a stojíte na mé straně,“ dodala.

Související

Markéta Vondroušová

Česko bude mít o jednoho olympionika v Paříži méně. Vondroušová se her nezúčastní kvůli zranění

Do Paříže chtěla jet s ambicí minimálně vyrovnat či dokonce vylepšit stříbrnou medaili z posledních her v Tokiu. Nakonec ale pro tenistku Markétu Vondroušovou, loňskou wimbledonskou vítězku a vítězku Roland Garros z roku 2019, pokračuje ne zrovna vydařená letošní sezóna. Po nedávném vyřazení z Wimbledonu hned v 1. kole totiž krátce před plánovaným odletem do francouzské metropole uvedla, že se her nezúčastní kvůli zranění ruky.
Kateřina Siniaková

Na Krejčíkovou ve Wimbledonu navázala Siniaková. S Townsendovou vyhrála turnaj ve čtyřhře

Sobota byla ve Wimbledonu ryze českým dnem. Poté, co ve finále ženského singlu uspěla po Janě Novotné, Petře Kvitové a Markétě Vondroušové jako čtvrtá Češka v historii v éře samostatného státu Barbora Krejčíková, připsal si český tenis ještě ten samý den úspěch i v ženské čtyřhře. Finále turnaje totiž ovládl česko-americký pár Kateřina Siniaková-Taylor Tonwsendová poté, co dvakrát 7:6 porazil kanadsko-novozélandské duo Gabriela Dabrowská-Erin Routliffeová.

Více souvisejících

tenis Budapešť Šuaj Čangová

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy