Skvělá Samková získala podruhé křišťálový globus!

Veysonnaz - Dvojnásobná olympijská medailistka a letošní mistryně světa Eva Samková si letos připsala další úspěch ve své snowboardcrossové kariéře. Stejně jako předloni, tak i letos totiž získala křištálový glóbus poté, co dokázala vyhrát seriál Světového poháru ve snowboardcrossu. O tom, že právě křišťálový glóbus získá Samková i tento rok rozhodl nakonec finálový závod konající se ve švýcarském Veysonnaz, kde si potřinácté v této sezóně vychutnala triumf v závodě Světového poháru.

Právě až švýcarské Veysonnaz muselo o letošní vítězce Světového poháru ve snowboardcrossu rozhodnout, jelikož v průběžném celkovém pořadí se o první místo Eva Samková dělila s Američankou Lindsey Jacobellisovou, se kterou měla shodný počet bodů, tedy 3400. To, že ale bude mít glóbus právě rodačka z Vrchlabí, bylo jasné už před finálovou jízdou v tomto švýcarském středisku, neboť se do ní Američanka nedokázala probojovat. "Je to ohromné! Nečekala jsem, že se sezona takhle vyvine. Po zisku světového zlata jsem si zbytek sezony užívala a jezdila bez tlaku," řekla po posledním podniku letošního Světového poháru Eva Samková.

Ta v sobotu jela nejprve čtvrtfinále pouze s Italkou Belingheriovou, kterou dokázala porazit, v následném semifinále to pak pro českou reprezentantku nebylo nikterak jednoduché dostat se mezi postupující. Odruhou pozici v něm bojovala s Francouzkou Nelly Loccozovou, jenže ta během jízdy nakonec spadla a tak o finálové účasti Samkové už nebylo sporu.

V semifinále číslo 2 se mimo jiné představila pronásledovatelka Evy sanmkové v celkovém pořadí Světového poháru Jacobellisová z USA. A přestože start patřil mezi ty nejrychlejší, postupem času už její rychlost rozhodně nebyla taková, jak by si představovala a skončila tak až překvapivě čtvrtá, což znamenalo nejen glóbus pro Samkovou, ale i malé finále, jehož se musela zúčastnit na místo od toho velkého. "Je skvělé, že to vyřešila za mě. Je to jedničkovej den, jedničkovej knír," neskrývala radost tradičně knírátá Samková v rozhovoru, který dala České televizi ještě před velkým finále.

To rozhodně nejela úplně bez problémů. Jakkoli si na hrbolech vedla skvěle, v závěru trati se po menší chybě dotkla sněhu, ovšem ani to neznamenalo, že by se přes ní měla dostat dotírající se Francouzka Chloe Trespeuchová. Pro bronz z Veysonnazu si pak dojela Italka Michela Moioliová, loňská vítězka Světového poháru.

Ve švýcarském Veysonnazu se vedle Evy Samkové ukázala i druhá česká reprezentantka Vendula Hopjáková. Ta však ve své čtvrtfinálové jízdě do cíle nedorazila, neboť v poslední zatáčce před samotným cílem vyjela z trati a narazila tak do ochranných sítích. Ze všeho nakonec vyvázla s bolavým ramenem.

Eva Samková tak svým triumfem ve snowboardcrossovém SP navázala na jinou českou sportovkyni a to rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Ta před týdnem slavila sůj již dvanáctý celkový triumf na dlouhých tratích. A v letošní zimní sezóně se tak jedná o zatím dvě české sportovkyně, které ve svých sportech ovládly Světový pohár. Přidat se k nim ještě může Ester Ledecká. Ta totiž příští týden bude bojovat o prvenství v paralelních disciplínách na snowboardu.

Související

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.
Eva Samková

Snowboardcrossařka Eva Adamczyková pokračovala v Cortině ve stříbrných žních

V sobotu si snowboadcrossařka zase vyzkoušela, jaké to je vystoupat na stupínek určený pro stříbrnou závodnici. Jen sedmnáct setin zaostala ve finálové jízdě v italské Cortině d’Ampezzo za Britkou Charlotte Bankesovou a navázala tak tedy na své stříbro z předešlého podniku v Sierra Nevadě. Třetí skončila Italka Michela Moioliová.

Více souvisejících

snowboardcross Eva Samková (snowboardistka)

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy