Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

Pro sedmadvacetiletého českého snowboardcrossaře Radka Housera byl sobotní postup do velkého finále vůbec prvním v jeho kariéře. V této sezóně však nebyl jediným Čechem, kterému se takovýto počin povedl. Do finále jednoho z podniků v rámci letošního Světového poháru se to podařilo taktéž Kryštofu Chourovi, stalo se tak v lednu ve Svatém Mořici, kde tento reprezentant skončil nakonec čtvrtý. Co se týče sobotního Houserova úspěchu, tak tím rodák z Třebíče navázal na Michala Novotného, kterému se jako dosud poslednímu Čechovi v rámci SP povedlo umístit se na stupně vítězů. Stalo se tak v březnu roku 2009 v italském Valmalencu, kde Novotný triumfoval.

"Povedlo se mi něco neuvěřitelného, pořád to vstřebávám a nemůžu tomu uvěřit. Je to moje první pódium v sérii na této úrovni. Jsem šťastný, je to super pocit. To ježdění nebylo ze začátku moje, dělal jsem spoustu chyb, ale ve správný čas to začalo vycházet. Ve finiši mi to o kousek vyšlo, je to skvělé, super a doufám, že to není naposledy," nechal se slyšet ke své cestě za bronzem Houser.

Ona cesta za bronzem začala nejprve druhými místy v osmifinálové a následně čtvrtfinálové jízdě, přičemž pokaždé v těchto jízdách zvítězil Australan Adam Lambert. V semifinále se Houserovi dojet do cíle na prvním místě a na vedoucí pozici byl český závodník k vidění i během finálové jízdy, postupem času ho ale předjeli domácí Kanaďan Grondin a Australan Cameron Bolton. Těsně před cílem pak tlačil na Housera i další domácí závodník Bichon, tenvšak nakonec v těsném finiši na Housera naštěstí nestačil a Houser se tak mohl v cílovém prostoru ze senzačního bronzu radovat i se svou reprezentační kolegyní Evou Adamczykovou.

Ta se v sobotu popáté v sezóně, do které vstoupila až po Novém roce kvůli své účasti v taneční soutěži StarDance, na pódium nepodívala a nenavázala tak na podniky v Cortině d´Ampezzo, Gudauri či Sieře Nevadě, kde se jí to naopak povedlo. Nesmíme v tomto výčtu vynechat ani závod ve Svatém Mořici, kde triumfovala.

Tentokrát v sobotním semifinále na Francouzku Chloé Trespeuchovou a Britku Charlotte Bankesovou. V následném malém finále, kterého se Adamczyková zúčastnila potřetí v řadě za sebou, vyhrála a stejně jako před týdnem tak skončila pátá. "Škoda toho semifinále, tam jsem udělala dvě velké chyby po sobě. Byl to ten skok po první zatáčce a pak třetí zatáčka, kdy jsem byla krátká na skoku. Tím jsem ztratila rychlost a jela jsem si venkem. Ostatní mě pak dojely. Snažila jsem se dupat, ale asi jsem od čtvrté zatáčky měla menší rychlost. Ale poučila jsem se z toho, jezdí se mi tady super. Dneska jsem hrozně ráda, že Radek dojel třetí. To je pecka," neskrývala - přes svůj další nepostup do velkého finále - radost z úspěchu svého kolegy.

Malé finále absolvovala a taktéž ho vyhrála Eva Adamczyková i v neděli. Ve čtvrtfinále sice úřadující světová šampionka ukázala záda všem svým soupeřkám, v následné semifinálové jízdě to vypadalo dlouho na podobný úspěch, jenže po posledním skoku na trati se podařilo Australance Josie Baffové a Francouzce Chloé Trespeuchové před Adamczykovou dostat a tím jí tak poslat do malého finále.

To Adamczyková vyhrála a v nedělním závodě tak skončila pátá, stejně jako v celkové klasifikaci Světového poháru. Křišťálový glóbus doputoval do rukou Francouzky Trespeuchové.

SP ve snowboardcrossu v Mont-Sainte-Anne (Kanada) – (23.3.2024):

Muži: 1. Grondin (Kan.), 2. Bolton (Austr.), 3. Houser (ČR), 4. Bichon (Kan.), ...28. Choura, v kvalifikaci 34. Kubičík (oba ČR)

Průběžné pořadí SP (po 11 ze 12 závodů): 1. Grondin 852, 2. Hämmerle (Rak.) 588, 3. Bolton 472, ...26. Choura 127, 28. Houser 125, 35. Kubičík 56

Ženy: 1. Bankesová (Brit.), 2. Trespeuchová, 3. Castaová (obě Fr.), 4. Baffová (Austr.), 5. Adamczyková (ČR)

Průběžné pořadí SP (po 11 ze 12 závodů): 1. Trespeuchová 742, 2. Bankesová 657, 3. Moioliová (It.) 624, ...5. Adamczyková 528, 38. Hrůšová (ČR) 8

SP ve snowboardcrossu v Mont-Sainte-Anne (Kanada) – (24.3.2024):

Muži: 1. Grondin (Kan,), 2. Bolton (Austr.), 3. Ulbricht (Něm.), 4. Vedder (USA), ...22. Choura, 27. Houser, 36. Kubičík (všichni ČR)

Konečné pořadí SP (po 12 závodech): 1. Grondin 952, 2. Hämmerle (Rak.) 604, 3. Bolton 552, ...26. Choura 138, 28. Houser 131, 37. Kubičík 56

Ženy: 1. Bankesová (Brit.), 2. Moioliová (It.), 3. Baffová (Austr.), 4. Trespeuchová (Fr.), 5. Adamczyková (ČR)

Konečné pořadí SP (po 12 závodech): 1. Trespeuchová 792, 2. Bankesová 757, 3. Moioliová 704, ...5. Adamczyková 573, 38. Hrůšová (ČR) 8

Související

Eva Samková

Snowboardcrossařka Eva Adamczyková pokračovala v Cortině ve stříbrných žních

V sobotu si snowboadcrossařka zase vyzkoušela, jaké to je vystoupat na stupínek určený pro stříbrnou závodnici. Jen sedmnáct setin zaostala ve finálové jízdě v italské Cortině d’Ampezzo za Britkou Charlotte Bankesovou a navázala tak tedy na své stříbro z předešlého podniku v Sierra Nevadě. Třetí skončila Italka Michela Moioliová.
Poslední čtyři páry dvanácté řady StarDance.

Ve StarDance se rozhodlo o finalistech, dotancovala Iva Kubelková

Ve StarDance se v sobotu večer rozhodlo o tom, kdo postoupí do finále, kterým letošní řada soutěže vyvrcholí za týden, kdy budou vyhlášeni vítězové, tedy král a královna tanečního parketu. Dnes tančily ještě čtyři soutěžní páry, postupujícími jsou Eva Adamczyková, Darija Pavlovičová a Vavřinec Hradilek.

Více souvisejících

Eva Samková (snowboardistka) Snowboarding snowboardcross

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy