Úspěch pro Ledeckou! Počtvrté v řadě získala velký křišťálový glóbus

Winterberg - Lepší dárek si v den svých čtyřiadvacátých narozenin si dvojnásobná olympijská vítězka z loňských Zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu nemohla přát. V německém Winterbergu sice v sobotním závodě paralelního slalomu skončila až pátá, i toto umístění ve finálovém podniku Světového poháru ve snowboardingu však zaručilo pro českou reprezentantku Ester Ledeckou čtvrtý velký křišťálový glóbus v řadě určeného pro celkovou vítězku seriálu v paralelních disciplínách. Podobný úspěch se nikomu před tím v historii tohoto seriálu nepodařil.

Zatímco v paralelním obřím slalomu letos získala Ledecká malý glóbus, v seriálu závodů paralelního slalomu si česká sportovkyně zajela pro velký křišťálový glóbus. Stala se tak tím již třetí českou sportovkyní, které se podařilo v této zimní sezóně vyhrát celkově svůj Světový pohár. Jednak se to v předešlých týdnech podařilo rycholbruslařce Martině Sáblíkové, ale také snowboardcrossařce Evě Samkové.

Důležité bylo pro Ester Ledeckou v německém Winterbergu vyhrát kvalifikaci, aby si udržela naději na zisk velkého křišťálového glóbu, což se nakonec podařilo. V následném osmifinále se pak utakal s Ukrajinkou Annamari Dančovou, kterou dokázala porazit o pouhé dvě setiny. Ve čtvrtfinále už ale nestačila na Patrizii Kummerovou ze Švýcarska, pozdější vítězkou finálového podniku Světového poháru.

Protože ale zmiňovanou kvalifikaci vyhrála, umístila se tím ve finálovémn závodě ve Wintebergu na pátou pozici, přičemž do celkového pořadí si připsala dalších 450 bodů, díky čemuž tak celkově ve Světovém poháru triumfovala před druhou Němkou Selinou Jörgovou, jež v závěrečném závodě před domácími fanoušky nakonec skončila druhá, o 280,3 bodu. Pro Ester Ledeckou hovořilo i ten fakt, že její další dvě pronásledovatelky Rakušanka Sabine Schöffmannová a Švýcarka Julie Zoggová skončily už v osmifinále.

Připomeňme, že to je vůbec poprvé, co se někomu podařilo připsat si pořvrté v řadě zasebou celkový triumf v paralelních disciplínách. Například Müliové a Kummerové se tak zadařilo "jen" třikrát v řadě. Zatímco prvně jmenované se to podařilo v roce 2004 až 2006, druhé pak mezi lety 2012 až 2014.

V již uplynuvší sezóně Světového poháru ve snowboardingu 2018/19 se Ledecké podařilo dvakrát zvítězit v paralelním obřím slalomu. Celkově pak triumovala sedmnáctkrát v pohárových závodech, čímž se tak v historických tabulkách mezi českými lyžaři a snowboardisty osamostatnila na třetí pozici. Před ní už se v tomto ohledu nacházejí pouze Lukáš Bauer a Kateřina Neumannová.

Co se týče samotného paralelního slalomu a jeho seriálu, tak tam celkově triumfovala Zoggová s dvacetibodovým náskokem před Jörgovou.

SP ve snowboardingu ve Winterbergu (Německo) - paralelní slalom (23.3.2019):

Muži:

1. Mathies (Rak.)2. Baumeister (Něm.)3. Košir (Slovin.)

Konečné pořadí slalomu (po 4 závodech):

1. Baumeister 2020 b.2. Sobolev (Rus.)3. Caviezel (Švýc.) 1870

Konečné pořadí SP (po 11 závodech):

1. Sobolev 46252. Mastnak (Slovin.) 41163. Fischnaller (It.) 3989,4

...

63. V. Brůžek (ČR) 49,2

Ženy:

1. Kummerová (Švýc.)2. Jörgová (Něm.)3. Jennyová (Švýc.)

...

5. Ledecká (ČR)

Konečné pořadí slalomu (po 4 závodech):

1. Zoggová (Švýc.) 22202. Jörgová 22003. Kummerová 2180

...

13. Ledecká 900

Konečné pořadí SP (po 11 závodech):

1. Ledecká 59002. Jörgová 5619,73. Schöffmannová (Rak.) 5250

...

58. Žďárská (ČR) 37

Související

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.
Ester Ledecká

Poslední paralelní slalom na snowboardu ovládla Ledecká. Ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku

Od kvalifikace až po finálovou jízdu předvedla snowboardistka Ester Ledecká zase jednou svůj typický suverénní výkon, když v ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku a na jeho konci vystoupala po čtyřiadvacáté v rámci snowboardového Světového poháru na nejvyšší stupínek. Tentokrát se české reprezentantce zadařilo v německém Winterbergu, kde vyvrcholila letošní sezóna Světového poháru ve snowboardovém paralelním slalomu.

Více souvisejících

Snowboarding Ester Ledecká

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počet mrtvých výrazně vzroste, varuje WHO. Pro invazi Izraele do Rafahu má nouzový plán

Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní operace ve městě Rafah v Pásmu Gazy, ale přesto nebude možné zabránit výraznému zvýšení počtu obětí. V pátek to prohlásil zástupce WHO pro palestinská území Rik Peeperkorn, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy