Sáblíková na pětikilometrové trati zabojovala a z vícebojařského ME si odveze bronz!

Česká rychlobruslařka Martina Sábíková zaznamenala o tomto víkendu další úspěch. Na vícebojařském mistrovství Evropy, které se jako všechny další závody letošní rychlobruslařské sezóny konalo v nizozemském Heerenveenu, po prvním závodním dni figurovala na páté pozici a ještě před druhou polovinou evropského šampionátu byla přesvědčena, že tentokrát to z její strany na medaili nebude, jenže opak byl pravdou. Česká závodnice zabojovala a především díky skvělé jízdě na pětikilometrové trati si dojela pro bronz. Lepší už byly jen Nizozemky Schoutenová a De Jongová.

"Když se podívám na jména, která přede mnou jsou, tak i když bych mohla říct, že je to otevřené, tak přece jen je ztráta na pětku (v přepočtu) na první místo více než deset vteřin. Upřímně, na medaili už to nejde," říkala ještě před nedělním pokračováním vícebojařského mistrovství Evropy Martina Sáblíková. To by ale nebyla ona, kdyby se i o zpočátku nemožné nakonec pokusila.

Nedělní program, do kterého nastoupila svěřenkyně kouče Petra Nováka z velice slušného pátého místa, začal jízdami na trati dlouhé 1500 metrů. Tu nakonec zajela v čase 1:56,17 sekundy, čímž tak vylepšila svůj dosavadní nejlepší čas v této netradiční sezóně, v níž se začíná právě tímto evropským šampionátem.

Před poslední disciplínou, tedy pětikilometrovou tratí, figurovala rodačka z Nového Města na Moravě na pátém místě. Na své nejoblíbenější trati ze všech pak Sáblíková bojovala s Ruskou Voroninovou. Ta dojela do cíle s velikou ztrátou za Sáblíkovou, přičemž výrazný podíl na tom měl i ten fakt, že Ruska jela od začátku s rozříznutou a tudíž zakrvavenou rukou. Sáblíková ale měla v tu chvíli daleko příjemnější starosti, když cíl protnula v čase 6:53,22 a posunula se tak na průběžné třetí místo.

Následně se už jen dívala jak si povedou Nizozemky Schoutenová a De Jongová, které byly samy sobě soupeřkami v poslední jízdě na pětikilometrové trati a protože obě byly v celkovém pořadí rychlejší než Češka, mohli se všichni sportovní fanoušci v Česku radovat z bronzové medaile Martiny Sáblíkové.

Co se týče další české závodnice Nikoly Zdráhalové, tak i ta zaznamenala na trati dlouhé 1500 metrů svoje maximum, když ji nyní zajela v čase 1:56,87. Nakonec po závodě na patnáctistovce obsadila šestou příčku, celkově skončila devátá.

Mistrovství Evropy v rychlobruslení v Heerenveenu (Nizozemsko) - 17.1.2021:

Víceboj - ženy:

1500 m:

1. De Jongová (Niz.) 1:54,832. Lalenkovová (Rus.) 1:55,493. Beuneová (Niz.) 1:55,894. Sáblíková 1:56,17

...

6. Zdráhalová (obě ČR) 1:56,87

5000 m:

1. Sáblíková 6:53,222. Schoutenová (Niz.) 6:55,383. De Jongová 6:57,72

Konečné pořadí:

1. De Jongová 159,3032. Schoutenová 160,0563. Sáblíková 160,320

...

9. Zdráhalová 120,101

Související

Martina Sáblíková

Nemoci navzdory. Sáblíková vyhrála v Japonsku na 1500 metrů, na trojce byla pátá

Bylo otázkou, jak nakonec rychlobruslařka Martina Sáblíková vstoupí nové sezóny 2023/24, když krátce před závody v japonském Obihiru onemocněla a brala antibiotika. Nakonec odpověděla tím nejlepším možným způsobem. Nejprve v sobotu zvítězila v divizi B v závodě na 1500 metrů, aby pak na to navázala v neděli pátým místem v závodě na 3000 metrů.
Martina Sáblíková

Brusle na hřebík ještě nevěší. Rychlobruslařka Sáblíková pokračuje dál v kariéře

Trojnásobná olympijská šampionka v rychlobruslení Martina Sáblíková ve čtvrtek oznámila své rozhodnutí, že bude nadále pokračovat ve své kariéře a že tak tedy nehodlá ještě končit. Podle svých slov má stále takovou výkonnost, která ji uschopňuje nadále bojovat s těmi nejlepšími. "Zjistila jsem, že moje výkonnost je taková, že ještě mohu bojovat s nejlepšími," uvedla konkrétně Sáblíková.

Více souvisejících

Rychlobruslení Martina Sáblíková

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy