Vysají vám účet i vyznají lásku. Jaké jsou nejnebezpečnější viry všech dob?

S nejnovějším útokem, který zasáhl i Českou republiku, se opět hovoří o kybernetické bezpečnosti a zranitelnosti počítačů virem. V historii se objevilo několik skutečně ošklivých programů, které napadaly jak jednotlivce, tak celé organizace. Tady je seznam deseti nejnebezpečnějších z nich.

10) CONFICKER

Conficker byl počítačový červ, který se zaměřoval specificky na operační systémy od Microsoftu. Začal řádit v roce 2008 a bylo extrémně složité zjistit jeho přítomnost v systému. Šířil se e-mailem, přes disky USB a dokonce i chytré telefony. Napadený počítač se stal tzv. „zombie“, která byla v síti kontrolované tvůrcem viru. Taková síť se dá použít pro DoS útoky (napadené servery jsou nepřístupné – pozn. red.) či ke shromažďování finančních informací.

9) STORM WORM

Storm Worm (Červ Bouře) byl virus, který v mnohém připomínal Conficker a tvořil zombie sítě počítačů. Začal se šířit v roce 2006 e-mailem, v jehož předmětu bylo napsáno „230 mrtvých jako důsledek bouřky v Evropě.“ Postupem času se pak „novinky“ měnily, mimo jiné se objevila i zpráva, že započala třetí světová válka. Červ se šířil bleskovou rychlostí a za svou existenci nakazil až 10 miliónů počítačů.

8) ČERNOBYL

Virus Černobyl, známý také pod názvem CIH vznikl nejspíše se vznešenými úmysly. Thaiwanský programátor a učitel Chen Ing-Hau jej stvořil v roce 1998, aby ukázal, jak je počítačová síť v jeho škole zranitelná. Virus se však brzo rozšířil za hranice univerzity a způsobil škody za 250 milionů dolarů. Pracoval na destruktivním principu – přepsal BIOS napadených počítačů a ty nešly spustit. V té době však neexistovaly žádné zákony upravující kyberkriminalitu a přehnaně aktivní učitel si z celého případu odnesl jen napomenutí.

7) MELISSA

Melissa se objevila v roce 1999 a pracovala na podobném principu jako CIH. Způsobila však ještě větší škody. Ty se údajně vyšplhaly až k 600 milionům dolarů. FBI tehdy zahájila ve své době největší hon na internetového útočníka v historii. Nakonec zjistili, že za něj byl zodpovědný muž jménem David Smith a pojmenoval jej podle striptérky, kterou potkal v Miami. Za svůj čin si odseděl 20 měsíců a zaplatil pokutu v hodnotě pouhých 5000 dolarů.

6) SQL SLAMMER

SQL, známý také pod jménem Sapphire byl extrémně rychlý a efektivní červ, který odstartoval v lednu 2003 v Jižní Korei. Během prvních deseti minut napadl více než 75 000 počítačů a když se rozšířil celosvětově, dokázal dokonce zpomalit internet jako celek. Za jediný víkend způsobil škody až v hodnotě 1.2 miliardy dolarů. Jeho výhoda byla nevídaně malá velikost, pouhých 376 bajtů. To umožnilo přenos mezi jednotlivými počítači v řádech milisekund.

5) CODE RED

Code Red (Červený kód) je virus z roku 2001, který vznikl kdesi v Číně a jeho tvůrci nebyli nikdy dopadeni. Tento červ se nešířil (jak bylo v té době zvykem) přes e-mail, nýbrž využíval internetových prohlížečů. Místo prohlížené stránky umísťoval jednoduchou hlášku „Hacknuto Číňany!“ a dokázal takto shodit více než 400 000 serverů, včetně oficiálních stránek Bílého domu. Způsobil škody za 2.6 miliardy dolarů.

4) SOBIG F

Virus Sobig sebral prvenství viru SQL, coby nejrychleji se šířícímu viru všech dob. V srpnu 2003 se začal pomocí e-mailu šířit a během 24 hodin napadl celý milion počítačů. Pracoval na tom principu, že okamžitě odesílal kopie sebe sama všem adresám v seznamu kontaktů napadeného. Škody, které Sobig F způsobil, se vyšplhaly až ke 4 miliardám dolarů.

3) ILOVEYOU

Jeden z nejznámějších virů všech dob byl červ ILOVEYOU. E-mail se stejnojmenným předmětem, který překládáme jako „Miluji tě“, se začal šířit v roce 2000. Lidé v té době měli jen velmi malé povědomí o počítačových virech a když uviděli u e-mailu přílohu s názvem „Milostný-dopis-pro-tebe.txt.vbs“, drtivá většina jej otevřela. Nemohli odolat zvědavosti a chtěli zjisti, kdo je vlastně jejich tajný ctitel. Virus má původ na Filipínách a odhadované škody dosáhly 5.5 miliardy dolarů.

2) MYDOOM

Virus Mydoom (překládaný jako Moje zkáza) je finálním a dodnes nepřekonaným účastníkem v soutěži o nejrychleji se šířící virus všech dob. Do dnes nebyl odhalen jeho autor. Vznikl v roce 2004 a během 24 hodin napadl miliony počítačů.

Mydoom vytvořil masivní síť zombie počítačů a napadl s nimi giganty jako jsou Microsoft či Google. Odhadovaná škoda byla 38 miliard dolarů. Experti věří, že šlo o velmi dobře zaplacenou zakázku pro špičkového programátora. V textovém souboru připojeném k viru totiž zůstal vzkaz „jen dělám svojí práci, nic osobního, promiňte.“

1) STUXNET

Na prvním místě našeho seznamu nemůže být žádný jiný virus než Stuxnet. Nepodobá se žádnému ze zmiňovaných červů, které vesměs napadly osobní počítače a páchaly škody v soukromém sektoru. Stuxnet byl kybernetická zbraň, která vznikla zřejmě ve spolupráci mezi USA a Izraelem. Jeho hlavní účel byl zpomalit či zničit jakýkoliv postup Íránu ve vývoji nukleárních zbraní. Stuxnet se dostal do zabezpečeného systému zřejmě přes flash disk, který byl podstrčený jednomu z íránských zaměstnanců. Napadl jaderné centrifugy a zhruba pětinu jich zničil. O Stuxnetu se hovoří jako o prvním skutečně úspěšném kyberútoku v dějinách válčení.

Související

Ilustrační fotografie.

Slovensko rozdá některým školákům poukázky na nákup výpočetní techniky

Slovensko rozdá vybrané skupině žáků základních a středních škol příspěvek 350 eur (8250 korun) na nákup notebooku nebo tabletu s klávesnicí. Na tiskové konferenci to dnes řekla vicepremiérka Veronika Remišová, která projekt označila za krok ke zlepšení digitálních zručností mladých Slováků. Nárok na poukázku bude mít 152.000 žáků, tedy zhruba pětina jejich celkového počtu. Program bude země financovat z evropských fondů.

Více souvisejících

počítače počítačové viry PC internet

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy