Jak hodně si cení IS svého PR oddělení ? Mediální pracovník má sedmkrát větší plat než obyčejný voják

IS se postupně neodvratně rozplývá jeho sen o fyzicky přítomném chalífátu. Nicméně, samotná porážka IS na fyzickém bojišti nestačí, varoval generál Joseph Votel, vrchní velitel amerických vojenských sil na Blízkém východě. Podle Votela se IS pokusí vytvořit virtuální chalífát, jehož jménem dál bude vést svou teroristickou kampaň.

Výzkumník Charles Winter v rámci akce Wired Security v Kings Place v Londýně na základě důkladného průzkumu značného online komunikace členů IS vysvětlil, jakým způsobem tento virtuální chalífát funguje. Je to dle jeho slov velmi efektivní při udržování toku informací. Každý den vychází stovky a stovky unikátních mediálních produktů, videí, časopisů, rozhlasových bulletinů v mnoha jazycích."

IS má propagační ústředí, které zajišťuje, že všechny lokální zprávy v satelitech v jihovýchodní Asii, Saúdské Arábii, Somálsku, Egyptě, Libyi, Tunisku a Alžírsku jsou podepřenou značkou IS, jsou „krásné“ v tom smyslu, že představují velmi utopistickou realitu žití pod IS a zároveň, že zajímavé části těchto místních variant se objevují v globálním informačním toku propagandy IS.

Odborníci na média a PR jsou pro IS velmi důležitým aktivem. IS je považuje za centrální v boji za chalífát a to se projevuje na jejich platu. V roce 2016 byli podle Wintera placeni sedmkrát  více než obyčejný pěšák. V jednom propagačním spotu IS je zobrazen pracovník médií, jak vstupuje do svého Audi.

IS skutečně funguje jako svého druhu globální komerční značka, snažící se vzbudit zájem u svých „konzumentů“. „Myslím, že někteří z nich jsou závislí na této propagandě, je to něco, co se skupina skutečně snaží kultivovat, vzájemnou závislost mezi značkou a příznivci," říká Winter. Jako jiné reklamní značky, i IS vykresluje tu svou jako speciální produkt, jenž nikde jinde nelze najít a který přinese konzumentovi blahobyt a štěstí.

Propaganda IS

 Ačkoliv západní média znají propagaci IS především z hlediska jeho zastrašující stránky: brutální videa zobrazujících popravy zajatců či plamenné projevy fanatických bojovníků – svým potencionálním rekrutům nabízí i „pozitivnější“ tvář – utopistické obrazy mladíků pečících chleba, naskakujících do hasičského vozu či procházejících se v obchodech plných potravin.

 IS též velmi dovedně pracuje s konspiračními teoriemi. Staví se do role šiřitele pravdy, ukrývané hlavními médii. Ačkoliv všechny média plní zprávy o ohromných teritoriálních a lidských ztrátách, IS tvrdí, že to obraz produkovaný médii není skutečný a to, co se ve skutečnosti děje, spadá pod jeho „plán“. Příliš to nefunguje, pokud nejste džihádista, ale pokud jste již zastáncem nebo pravým věřícím ideologie Islámského státu, vidíte, co chcete vidět, a věříte tomu, čemu chcete věřit," podotýká Winter.

Podle Wintera tím, že skupina ztratila tolik území, se bude stále více zaměřovat na  individuální teroristické činy. Např. krátce po teroristickém útoku v Barceloně zveřejnila video skládající se z různých novinových článků, které zdůrazňovaly, jak je obtížné takové útoky zjistit a zabránit jim. Podle Wintera terorismus není pro IS jen způsob jak získat a radikalizovat příznivce, ale je to samotné jádro, na kterém staví svoji značku.

Winter si myslí, že účinnou strategií pro boj s tímto virtuálním chalífátem  je „trochu zavřít síť, aby bylo pro IS mnohem komplikovanější kultivovat jeho virtuální chalífát." Varuje však před tím utáhnout kohoutek příliš, protože to by donutilo IS stáhnout se do temnějších, nekontrolovatelných hlubin internetu. „ Nejlepší, v můžeme doufat, je obstrukce propagandy,“ říká.

Jak je na tom IS v oblasti kybernetických útoků

Zatímco teroristická skupina je velmi zkušená, co se týče využívání online médií, jeho ostatní kybernetické schopnosti nejsou tak účinné. Tvrdí to Kyle Wilhoit, výzkumník kybernetické bezpečnosti v Domain Tools. Podle jeho analýzy je IS velmi špatný ve vývoji šifrovacího softwaru a malware (typ škodlivého souboru snažícího se infikovat počítač).  Jeho útočné programy jsou naprostým „odpadem.“

Podle Wilhoita IS též zaostává v skrývání svých aktivit online.  Sám našel nechráněnou IS stránku, která sloužila jako repozitář obrazů, které skupina plánovala použít pro propagandu. Wilhoit byl schopen vysledovat metadata a získat tak informace, kde tito lidé operují. Mnoho z těchto kyberspecialistů IS bylo zabito drony, dodal.

John Mulligan, zástupce ředitele Národního protiteroristického centra USA (National Counterterrorism Center) taktéž uvedl, že kybernetické schopnosti IS jsou na velmi nízké úrovni a nemohou se vůbec srovnávat s těmi, kterými oplývají opravdové státy. Dodává však, že je není možno podceňovat. Ti skutečně schopní mohou operovat pod radarem a starat se např. o sítě sympatizantů IS, předávajících si jeho propagační zprávy. Takové „podzemní“ sítě lze jen velmi těžko detekovat.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) propaganda Hackeři

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy