Zdraví, vzdělávání i pokuty? Ruský internetový gigant, který překonává i Google

Moskva - Ruský internetový servis Yandex může uživatelům nabídnout daleko větší výběr služeb než jeho český ekvivalent Seznam. Společnost, která v Rusku poráží i Google, je dokonce čtvrtým nejpoužívanějším webovým vyhledávačem na světě. Kromě klasických služeb dostupných i uživatelům Seznamu jako například zprávy, obrázky, zboží či TV program, Yandex má další a mnohem zajímavější převahy.

Yandex Zdraví

Zatímco v Česku je stále větší nedostatek lékařů, v Rusku se tyto problémy řeší jinak. V České republice podle zákona doktor nesmí konzultovat pacienty na dálku či například online pomocí video hovoru. Uživatel Yandexu se svojí stížnosti se může v jakýkoli moment obrátit na lékařskou pomoc v chytré online aplikaci. Můžete si například vybrat chat, audio nebo video. Následně si uživatel musí vybrat pouze oblast, kam jeho problém spadá. Kromě toho se můžete taky obrátit i na veterinární pomoc – všechno v jedné aplikaci. Služby jsou placené a komunikace s doktorem je vždy anonymní.

Yandex Vzdělání

Vzdělání v servisu Yandex se zaměřuje na státní závěrečnou zkoušku, která v Rusku nosí charakter české maturity a zároveň SCIO jako hlavní přijímací zkoušky. Žáci mají přístup k testům z matematiky, jazyka, dějin, chemie a dalších předmětů. Každý předmět obsahuje testy z předchozích let, některé předměty zároveň obsahují postupy a vzorová řešení jednotlivých úloh.

Yandex Hudba

Hlavním problémem východní Evropy je neochota lidí platit za internetový obsah. Zpěváčka Tailor Swift, jak známo, na koncerty do Ruska nejezdí vůbec. Důvodem nejsou sankce či velká vzdálenost, ale spíše hudba, za kterou tam nikdo nechce platit. Yandex řeší i tuhle otázku a nabízí uživatelům servis fungující na podobě Spotify, který v Rusku mimo jiné není podpořen. Placená hudba v Yandexu stojí o něco méně než v Evropě a pro zákazníky existují různé výhodné baličky slev.

Yandex Peníze

Problémy s online platbami řeší servis Yandex Peníze fungující podle standardů mezinárodního servisu Web Money. Yandex taky tvrdí, že pomůže vrátit peníze, pokud se zboží zákazníkovi nelíbilo nebo přišlo ve špatném stavu. Celý systém funguje jako online internetová peněženka.

Yandex Pokuty

Pro usnadnění výplaty pokut existuje aplikace Yandex Pokudy umožňující uživatelům platit své pokuty jednodušeji a rychleji. Aplikace taky pomáhá uživatelovi získat slevy a posílá elektronické účtenky. Zákazník tak nikam nemusí chodit a pokutu zaplatí online. 

Související

Bohumil Kartous Rozhovor

Dezinformátoři a populisté budují tyranii hlouposti, říká mluvčí Elfů Bob Kartous

Jak silná je aktuálně česká dezinformační scéna? Jak se daří českému státu bojovat proti falešným zprávám a antisystémovým hnutím? A jaká jsou největší nebezpečí v internetovém prostoru? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy.cz zeptaly pedagoga a mluvčího Českých elfů Bohumila Kartouse, jenž je kromě toho také autorem dvou knih – No Future a nedávno vydané Future ON!.

Více souvisejících

internet Seznam.cz technologie

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy