Na trhu jsou nové antiviry. Co všechno umí?

Praha - Nové antivirové produkty ESET Smart Security 6 a ESET NOD32 Antivirus, které přicházejí na český trh, eliminují všechny typy hrozeb - od virů, přes červy a rootkity až po spyware. Uvedl to ve středu Tomáš Perman z Relative PR & Consultancy.

Jelikož ke kontrole souborů využívají antiviry technologie cloud, dochází ke zrychlení kontroly počítače, snížení využití systémových prostředků a zvýšení celkové úrovně zabezpečení. Produkt Smart Security 6 kromě toho nabízí i zcela nové funkce – Anti-Theft a anti-phishingový modul.

Právě funkce Anti-Theft dává šanci na znovunalezení ukradeného notebooku. Po krádeži či ztrátě lze zařízení označit na online portálu ESET Anti-Theft jako chybějící, čímž se spustí automatické sledování. Na portálu se zobrazí informace o pozici zařízení na mapě, a to pomocí Wi-Fi sítě v dosahu zařízení.

Zásluhou webkamery můžete vzdáleně sledovat aktivitu nového „majitele" na počítači a ukládat snímky obrazovky. Po jednoduché instalaci a konfiguraci lze upravit klíčová systémová nastavení jako je přístup do Windows a hesla k účtům. Na chybějící zařízení můžete odeslat zprávu s informacemi, které mohou pomoci notebook či počítač vrátit do rukou právoplatného majitele.

Nové produkty pro domácnosti od společnosti ESET pomohou ochránit identitu. Personální firewall brání neautorizovaným uživatelům v přístupu na zařízení a zároveň umožňuje nastavit pravidla pro příchozí a odchozí komunikaci. Při připojení do neznámé sítě jsou uživatelé vyzváni k přepnutí do režimu přísné ochrany, který „zneviditelní" zařízení pro ostatní počítače v síti. Integrovaná kontrola výměnných médií umožňuje blokovat nebo povolit konkrétní výměnná média jako jsou CD, DVD, USB a podobně - proto je riziko neautorizovaného kopírování dat sníženo na minimum. Nezbytnou součástí je i anti-phising, jenž zabraňuje podvodným internetovým stránkám v získávání citlivých dat – např. uživatelské jméno, heslo k poštovním účtům a bankovnictví, detaily o kreditní kartě atd.).

Šestá verze bezpečnostních řešení společnosti ESET pro domácnosti poskytuje proaktivní ochranu před všemi typy online i offline hrozeb a brání šíření škodlivých kódů. Součástí nových verzí je kontrola souborů urychlující skenování počítače. Bezpečné soubory jsou na základě reputace zařazeny do výjimek a nekontrolují se. Kontrola souborů snižuje čas skenování tím, že skenuje určité typy souborů již při stahování. Aby bezpečnostní software co nejméně zpomaloval výkon počítače, ke kontrole souborů dojde jen v případě, že počítač není jinak používán.

Při každodenní aktivitě na počítači, která může zahrnovat i náročné operace typu návrhu grafiky nebo hraní počítačových her, není žádoucí, aby docházelo ke zpomalení počítače kvůli činnosti antivirového řešení. Nové produkty byly navrženy s ohledem na nízké zatížení systémových prostředků. Nízké systémové nároky mají pozitivní dopad na výkon počítače, při práci nebo zábavě nedochází ke zpomalení či vytížení procesoru. Díky tomu lze bezpečnostní řešení nainstalovat i na méně výkonné počítače. Pro hráče počítačových her náročných na výkon je k dispozici herní režim, který v případě používání aplikace na celou obrazovku přepne program do tichého režimu. Všechna upozornění o aktualizacích, systémových nebo jiných aktivitách jsou odložena po dobu činnosti celoobrazovkové aplikace (video, fotografie, prezentace, hry).

Rodičovská kontrola umožňuje zablokovat více než 20 kategorií internetových stránek s potenciálně nevhodným či nebezpečným obsahem a v případě potřeby takovou stránku manuálně přidat do seznamu blokovaných stránek. Program obsahuje již připravené tematické okruhy stránek přístupných dle věku dítěte. Přístup do nastavení rodičovské kontroly je chráněn heslem.

Novinky nabízejí maximální ochranu již v základním nastavení po instalaci. O potenciálních bezpečnostních rizicích jste informováni ihned na hlavní obrazovce programu. Uživatelské rozhraní je navrženo s ohledem na přehlednost a rychlost orientace. Bezpečnostní profil navíc můžete doladit ve více než 150 nabídkách, aby co nejlépe vyhovovaly vašim potřebám. Samozřejmostí pro uživatelské pohodlí je intuitivní ovládací rozhraní programu. Stav ochrany a často používané akce a nástroje jsou přístupné ze všech obrazovek. Pro pokročilé uživatele je k dispozici detailní nastavení bezpečnosti dle individuálních potřeb. Software umožňuje definovat hloubku kontroly, její čas, velikost skenovaných souborů nebo archivů apod. Po dokončení kontroly počítače můžete vybrat jednu z následujících akcí: režim spánku, restart nebo vypnout.

Související

Ilustrační fotografie.

Slovensko rozdá některým školákům poukázky na nákup výpočetní techniky

Slovensko rozdá vybrané skupině žáků základních a středních škol příspěvek 350 eur (8250 korun) na nákup notebooku nebo tabletu s klávesnicí. Na tiskové konferenci to dnes řekla vicepremiérka Veronika Remišová, která projekt označila za krok ke zlepšení digitálních zručností mladých Slováků. Nárok na poukázku bude mít 152.000 žáků, tedy zhruba pětina jejich celkového počtu. Program bude země financovat z evropských fondů.

Více souvisejících

počítače počítačové viry

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy