Češi žijí internetem a zájem dál roste. Kolik za něj platíme?

Praha - Průměrná cena za připojení k internetu je v Česku aktuálně na 430 korunách, o něco levnější je připojení mobilní, které nás vyjde na necelých 300 korun. On-line poté trávíme v průměru 17 hodin týdně, vyplynulo z úterních výsledků průzkumu pro Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Závěry šetření rovněž ukázaly, že zatímco ještě v roce 2008 využívalo počítač, a potažmo také internet, jen šest Čechů z deseti, nyní přiznává aktivitu na PC téměř 80 procent dotazovaných, internet pak využívá 76 procent lidí. "Dvě třetiny z těchto lidí využívá počítač s denní či téměř denní frekvencí. Život bez něj si přitom neumí představit 63 procent uživatelů," uvedl k průzkumu tiskový mluvčí ČTÚ František Malina.

Internet přitom Češi nejčastěji využívají doma (72 procent), zatímco v práci se k němu dostane zatím jen 29 procent lidí. Nejvyužívanější službou je poté posílání e-mailů (96 procent) a vyhledávání informací (90 procent). Specifické je následně využívání sociálních sítí, které se rychle probojovaly na páté místo v žebříčku nejpoužívanějších služeb. U této možnosti totiž lidé nejčastěji uváděli, že sociální sítě neužívají buď vůbec, nebo naopak velmi často.

Z pohledu místa bydliště je zřejmé, že podíl uživatelů počítačů i internetu se mírně zvyšuje spolu s růstem velikosti obce, v níž probíhalo dotazování. Tomuto trendu se však vymykají nejmenší vesnice do 999 obyvatel, ve kterých je mírně vyšší počet uživatelů než v obcích větších.

Průzkum také potvrdil, že e-maily v dnešní době prakticky vytlačily klasické dopisy. Většina dotazovaných rovněž přesunula na internet i hledání v jízdních řádech, domácích mapách, slovnících, encyklopediích a sleduje na něm i předpověď počasí. Proti tomu v klasické podobě nadále zůstává sledování televize, poslouchání rozhlasu a hledání informací o jejich programu.

Stále častěji se rovněž lidé uchylují ke změně poskytovatele svého internetového připojení. V posledních dvou letech se k tomuto kroku uchýlilo 13 procent respondentů, z toho jedno procento změnilo poskytovatele služeb dokonce vícekrát.

Výzkumu společnosti STEM/MARK pro ČTÚ se zúčastnilo 1261 respondentů starších 15 let.

Související

Více souvisejících

internet

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 34 minutami

před 34 minutami

před 35 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy