Nenaleťte! Na Facebooku je další podvodník, okrade vás o tisíce korun

Praha - Podvody přes nejoblíbenější sociální síť Facebook nejsou žádnou novinkou. Nyní v Česku řádí další podvodník, který se vydává za vašeho "kamaráda". Pak vás obere o tisíce korun. Policisté popsali, jak to dělá.

Když vás požádá kamarád o pomoc, nejspíš se mu snažíte pomoct. Policisté ale varují před některými "kamarády" na facebooku, kteří z vás dostanou peníze, aniž byste cokoliv tušili.

"Na sociální síti podvodníci vytvoří, který byl takřka shodný s profilem určité osoby. Zde podvodník záměrně zaměnil například jen malé či velké písmeno ve jménu, a jako profilovou fotku použil právě foto získané z profilu poškozeného," popisuje tiskový mluvčí severomoravské policie Vlastimil Starzyk s tím, že v poslední době se takovýchto podvodů stalo hned několik.

"Ostatní lidé si tak mylně myslí, že se jedná o jejich známého. Jejich ‚kamarád' je pak podváděl. Oslovil je a požadoval zaslání jejich telefonního čísla. To údajně potřeboval například pro aktivaci svého zablokovaného emailu. Bohužel podvedení mu ho poslali," pokračoval Starzyk.

Pak už se vyvedený "kamarád" dostal k penězům. "Vzápětí jim přišel vygenerovaný kód, ke kterému podvodník uvedl, ať mu ho pošlou, že se jedná o nějakou chybu a ať to ‚neřeší'. Podvodník si přes lidi, kteří mu zaslali kód, dobíjel například kredit pro online sportovní sázky. Falešný kamarád je takto vždy připravil o několik tisíc korun," uzavřel policejní mluvčí policie Moravskoslezského kraje.

Co nám na Facebooku ještě ztěžovalo život?

Prostřednictvím sociální sítě Facebook se po internetu šíří další škodlivý malware s názvem Dorifel. Ten šifruje soubory na pevném disku, takže uživatel se nedostane k jeho obsahu. "Pokud dostanete zprávu 'Your Photos? LOL', neklikejte na odkaz, který je pod ní," varují odborníci z Národního centra kybernetické bezpečnosti. 

Před časem se pak na sociální síti objevil hned dva viry – tzv. "černý a červený facebook". Černý facebook slibuje, že po rozkliknutí odkazu pod obrázkem si každý bude moct změnit barvu facebookového profilu z klasické modré na černou. Přebarvení samozřejmě nefunguje. A ve chvíli, kdy kliknete na odkaz pod obrázkem, vir se rozšíří mezi vaše přátele a krade i od nich citlivé údaje. 

Obdobou "červeného" Facebooku je další "facebook", který se rovněž dostane do dat uložených ve vašem počítači. "Pokud si uživatel používající prohlížeč Google Chrome toto rozšíření nainstaluje, získá tento program přístup do historie prohlížeče, jakož i k datům uloženým v prohlížeči," upozornila slovenská mluvčí společnosti Eset Zuzana Hošalová.

Před časem se lavinovitě po českém facebooku rozšířil nesmysl o autorských právech. Lidé tento text hromadně zveřejňovali na svém profilu v domnění, že se tak zajistí proti krádeži informací či fotek. Uživatelé se tak ale pouze stávají obětí poměrně starého hoaxu (falešné zprávy), který už kdysi koloval v anglické verzi. 

Uživatele nejoblíbenější sítě ale v poslední době nejvíce vytočil samotný Facebook. Ten totiž přes noc všem změnil mailové adresy a nikomu to neřekl. Všichni tak měli na svém profilu e-mail s koncovkou @facebook.com. 

Pět rad, jak ochránit váš počítač

1. Aktualizujte programy

Nespoléhejte se pouze na automatické skeny antivirových programů a na samočinné aktualizace. Zkontrolujte čas od času, že vše probíhá jak má, případně spusťte vyhledávání virů a dalších škodlivých programů manuálně včetně záplatování.

Prověřte, zda máte aktuální verze používaných programů, zda jsou nainstalovány nejnovější bezpečnostní záplaty.

To se týká hlavně operačních systémů a webových prohlížečů. Stranou ale nejsou ani tabulkové a textové procesory. Například bezpečnostní záplaty pro takový Microsoft Word a Excel se na internetu objevují neustále...

2. Neotevírejte podezřelé emaily

Procházíte každý den schránku s elektronickou poštou s nadějí, že v ní naleznete něco "užitečného"? Pak dejte dobrý pozor na to, co ve skutečnosti otevíráte.

Ne všechny emaily, byť budí zdání, že je odeslal váš známý, nebo banka, musely být odeslány z důvěryhodných zdrojů. Odesílatele lze snadno zfalšovat.

Na počítače útočí vir, který z nás chce vymámit peníze. Nenaleťte také!

Můžete pak naletět buď na tzv. phishing (útočník vás může nalákat na podvržené webové stránky, které jako by z oka vypadly těm skutečným, které používá například vaše banka), případně si můžete zavirovat počítač otevřením závadné přílohy v emailu.

Tím zpřístupníte útočníkovi cestu k datům ve vašem počítači. Ten si s nimi pak může dělat, cokoliv si zamane.

3. Pozor na instalace nových programů

Stáhli jste si z internetového "podsvětí" film, případně software? Může být zavirovaný. Opět tak můžete vystavit počítač a vaše data útokům zločinců.

Obrana proti tomuto typu útoku je poměrně snadná - využívejte pouze legální multimédia a programy. Pokud se chcete vydat "jinou" cestou, pak po stažení pochybně stažených materiálů jejich obsah alespoň proskenujte aktualizovaným antivirovým programem.

4. Webové stránky mohou být napadeny

I regulérní webové stránky mohou být napadeny počítačovými viry. Stačí pak takový web načíst a počítač je okamžitě zavirován.

Jak se nejlépe bránit? Opět využívejte služeb antivirových programů a pravidelně aktualizujte jak operační systém, tak internetový prohlížeč. Významně tak snížíte možnost digitální nákazy.

5. Citlivá data ukládejte "mimo" internet

Na internetu není žádný počítač zcela v bezpečí. Vždycky se najdou cesty, jak se do toho, či onoho zařízení potajmu dostat. Citlivá data (například čísla bankovních účtů, soukromé fotografie, atd.) proto vždy skladujte na externích discích, které nejsou připojeny k počítači tehdy, když pracujete s internetem.Ještě lepší je pro tyto účely využívat počítač, který je napevno "odstřižen" od světové pavučiny.

Související

Více souvisejících

internet Facebook podvod

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy