Progress přiletěl k ISS v nejvyšší čas, spíž už zela prázdnotou

Moskva - Vinou dubnové havárie ruské nákladní kosmické lodi Progress byly na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) zásoby léků a potravin už jen na šest týdnů. Problém se naštěstí 5. července vyřešil, když u ISS zaparkoval nový "kamion".

"Měli jsme na orbitální stanici zásoby léčiv, které by stačily nejvýše na půldruhého měsíce. Také vznikl relativní nedostatek potravin. Koncem června jsme měli 88 porcí, zatímco Američané asi 270 až 300," prozradil Valerij Bogomolov, náměstek ředitele Ústavu lékařských a biologických otázek (IMBP) Ruské akademie věd.

Američané se o zásoby ve "své" spíži s ruskými kolegy podělili. "Nyní, kvůli havárii nákladní lodi Dragon může vzniknout opačná situace, kvůli narušení plynulosti dodávek amerických nákladů," odhadl ruský expert.

Nicméně Progress, který se k ISS připojil 5. července, doplnil nejen ruské zásoby, ale operativně přivezl i menší americký náklad.

V nákladu, který byl ztracen v dubnu, byl i síťový adaptér umožňující používat ruské přístroje v americké části orbitálního komplexu a naopak. Řízení letu nicméně povolilo používat zařízení i bez adaptéru, dokud nebude dodán nový. "Přistoupili jsme na riziko, protože důležitost výzkumu byla dosti vysoká. Nyní už bylo zařízení doručeno a další výzkumy se povedou normálně," řekl Bogomolov a dodal, že i přes havárie nákladních lodí se vědecký program úspěšně plnil.

"Obávali jsme se, že když na stanici zůstanou jen tři, a ne šest kosmonautů, tak nebudou mít čas na vědu. Ale posádka se předvedla jako natolik profesionální, že plní celý vědecký program, aniž by to bylo na úkor obsluhy ISS. Je velice důležité, že kvůli haváriím nedošlo k velkým výpadkům v plnění programu. Splníme jej," ujistil.

9. září 2024 20:54

Apple odhalil nový iPhone 16

Související

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

Více souvisejících

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) raketa Progress

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy