Američan zažaloval Apple, to on prý vynalezl iPhone

Washington – Společnost Apple a její produkty, zejména chytrý telefon iPhone, patří mezi největší oblíbence na trhu a její zisky jsou obrovské. Jak ale nyní informuje britský deník The Telegraf, jeden muž s Floridy tvrdí, že Apple vykradl jeho nápad. Po společnosti požaduje odškodné 10 miliard dolarů.

Chytrý telefon iPhone s velkou dotykovou obrazovkou společnost Apple představila na začátku roku 2007. Od té doby se produkt stal hitem, vyšlo několik nových verzí a zisky společnosti se vyšplhaly do závratných výšin.

O to více překvapí tvrzení, se kterým přišel Thomas S. Ross z americké Floridy. Ten tvrdí, že iPhone je vykradením jeho nápadu na „elektronické čtecí zařízení“ (ERD), které si chtěl nechat patentovat už v roce 1992 – tedy 15 let před představením iPhonu.

V rámci své žaloby uvádí, že jako první „navrhl zařízení, které bylo navrženo k vytvoření novátorské kombinace zařízení pro multimédia a komunikaci, … jehož identita byla od té doby uzmuta a zneužívána iPhony, iPady, iPody a dalšími zařízeními od Apple.“

Jako odškodnění Ross požaduje vyplacení 10 miliard dolarů a 1,5 % ze všech budoucích prodejů Apple. Vzhledem k tomu, že obrat společnosti minulý rok činil 235 miliard dolarů, by to znamenalo dalších asi 3,5 miliard dolarů ročně.

Jak ale deník podotýká, ačkoliv Ross o patentování svého zařízení zažádal, nikdy k tomu nedošlo, protože nezaplatil příslušné poplatky. V roce 1995 proto žádost propadla. Ross ale uvádí, že se Apple uchýlil k „prohrabávání kontejnerů“ a tvrdí, že mu Apple způsobil „velkou a nenahraditelnou újmu, kterou nikdy nelze plně kompenzovat nebo přepočítat na peníze.

Související

Více souvisejících

iphone apple telefony

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy