Masivní stroj, který nemá konkurenci? Čína postavila největší obojživelné letadlo na světě

Peking - Během svátků připravila čínská armáda lidem podívanou, z moře se do nebe vznesl Vodní drak AG600, který je největším obojživelným letadlem na světě, napsala čínská média. Zkušební let byl vysílán živě čínskou televizí.

Let začal na letišti Jinwan, stroj byl ve vzduchu asi hodinu, než dorazil do cílové destinace. Tam úspěšné přistál za velkého potlesku a fanfár nadšenců, kteří se přišli osobně podívat. Letoun pojmenovaný Jiaolong (čili vodní drak) AG600 byl již v prosinci mezinárodně uznán jako bezpečná technologie, která byla poslední překážkou ve zkušebním letu. Test musel být kvůli zdržení kvalifikace odkládán několik měsíců.

Vývojář, čínský státní podnik AVIC, původně plánoval uskutečnit první let už v květnu a na konci roku 2017 mělo dojít ke startu a přistávání na moři. Letoun z továrny vyšel přitom už v roce 2016. Hlavní misí AG600 bude podpora ponorkových misí na dně moří. Stroj je taky dokonalým prostředkem k přepravování osob na ostrovy nebo k zásobování námořníků.

Okolní státy, zejména ty s přístupem k Jihočínskému moři se ale obávají, že Čína svůj stroj bude používat k dalšímu rozostření konfliktů. Podle výrobce totiž stroj bude potřebovat ke startu a přistání jen dva a půl metrů hlubokou vodu, díky němu se tak budou politici snadno přepravovat na sporné ostrůvky v Jihočínském moři.

Čínská vláda už objednala 17 AG600, v letošním roce jich plánuje dalších 53. Taky doufá, že o technologii bude zájem i v zahraničí. Stroj je dlouhý 38,8 metrů, má čtyři turbíny WJ-6, jeho rychlost je 500 kilometrů za hodinu a bez doplnění paliva uletí 4500 kilometrů.

Související

Tomáš Zdechovský Komentář

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

Více souvisejících

Čína letadla, letectví AG600 (čínské obojživelné letadlo)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy