Apple uvede na trh obří iPhone, má konkurovat Samsungu

Los Angeles - Společnost Apple na podzim uvede na trh tři nové mobilní telefony, včetně vůbec největšího iPhonu s obří obrazovkou. Její úhlopříčka má měřit 6,5 palce (16,5 centimetru), bude tak větší než u konkurenčního modelu Samsung Note 8.

IPhone s úhlopříčkou 6,5 palce bude mít zhruba rozměry dnešního modelu iPhone 8 Plus, displej ovšem zabere prakticky celou přední stranu. Bude možné spouštět v něm dvě aplikace zároveň, jak to již umí tablet iPad.

Firma nabídne i levnější model telefonu s aluminiovým namísto ocelovým rámem, ale s funkcí rozpoznávání obličeje.

Apple se podle agentury Bloombergu chystá vybavit nové přístroje speciální zabudovanou programovatelnou SIM kartou, u které si sám uživatel určí, kterého operátora chce používat. Proti jsou prý ale někteří síťoví provozovatelé a firma potřebuje jejich podporu, připomněla agentura DPA.

Konkurenční jihokorejský Samsung oznámil v pondělí v Barceloně nový model Samsung Galaxy S9 Plus s úhlopříčkou 6,2 palce (15,75 centimetru). Firma ale tradičně představuje nové modely také na podzim, takže je možné, že do doby, než na trh přijde nový model Applu, displej ještě zvětší.

V prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 31. prosince, Apple prodal 77,3 milionu telefonů iPhone. To představuje meziroční pokles o zhruba procento.

Celosvětový prodej mobilů loni poklesl o dvě procenta na 1,86 miliardy. Klesal přitom odbyt klasických mobilů, zatímco prodej chytrých telefonů s operačním systémem o tři procenta vzrostl. Na veletrhu Mobile World Congress to uvedla analytická firma Gartner.

I když za celý rok prodej chytrých mobilů stoupl na 1,54 miliardy přístrojů, v posledním čtvrtletí roku zaznamenal pokles o 5,6 procenta na 408 milionů zařízení. Šlo přitom o první meziroční pokles v tomto segmentu od roku 2004, kdy Gartner prodeje začal sledovat. Android měl loni na trhu chytrých mobilů podíl 85,9 procenta, iOS od Applu 14 procent a na ostatní platformy připadala jedna desetina procenta.

K meziročnímu poklesu prodeje ve čtvrtém čtvrtletí podle analytiků Gartneru přispěla skutečnost, že uživatelé již nemění starší přístroje za nové modely tak často jako v minulosti. Firma poukázala rovněž na zpomalení přechodu od tradičních telefonů na chytré telefony, které je podle ní důsledkem nedostatku kvalitních a zároveň "extrémně" levných smartphonů.

Související

Více souvisejících

apple iphone Samsung Galaxy S9 Plus mobily

Aktuálně se děje

před 26 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy