Kdy se dostane teleskop Jamese Webba do kosmu? NASA termín opět posunula

Mys Canaveral - Vesmírný dalekohled Jamese Webba má v budoucnu nahradit dosluhující Hubbleův teleskop. NASA dnes oznámila, že se jeho vynesení do kosmu znovu posouvá, a to o deset měsíců.

Dalekohled Jamese Webba bude využit především ke zkoumání vývoje prvních galaxií a hvězd po takzvaném velkém třesku. K důležitým cílům bude patřit i pátrání po známkách možného života mimo Sluneční soustavu.

NASA chtěla dalekohled vypustit do kosmu už v roce 2007. Naposledy se měl do vesmíru vydat v květnu 2020. Dnes byl termín stanoven na březen 2021.

Vývojové náklady projektu vzrostly podle údajů činitelů NASA na 8,8 miliardy dolarů (téměř 196 miliard korun). Celkové náklady i s provozem teleskopu jsou podle serveru Space.com nyní vyčísleny na 9,66 miliardy dolarů.

Teleskop s primárním zrcadlem širokým 6,5 metru by měl být umístěn ve vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země, tedy téměř pětkrát dál, než je Měsíc. Nacházet se bude v takzvaném Lagrangeově bodu, tedy v místě, kde se vyrovnávají gravitační vlivy Země a Slunce. Díky tomu si dokáže zachovat stabilní oběžnou dráhu bez nutnosti pozdějších úprav.

Související

nový snímek hvězdokupy NGC 346

Webbův teleskop objevil svou první exoplanetu a zachytil dynamickou hvězdokupu

Vesmírný teleskop Jamese Webba objevil svou první exoplanetu, tedy planetu, která obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce. Vzdálený svět má téměř stejnou velikost jako Země. Spolu s informacemi o této exoplanetě dnes Evropská kosmická agentura (ESA) zveřejnila nový snímek hvězdokupy NGC 346, jedné z nejdynamičtějších oblastí zrodu hvězd v blízkých galaxiích.

Více souvisejících

James Webb Space Telescope NASA vesmir

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy