Přežila, jásá NASA. Parkerova sonda zvládla první blízký průlet kolem Slunce

Sonda americké vesmírné agentury NASA Parker Solar Probe úspěšně zvládla první z 24 blízkých průletů kolem Slunce. V úterý časně ráno SEČ se dostala na 24 milionů kilometrů daleko od povrchu hvězdy naší planetární soustavy, oznámila NASA na svém webu.

Agentura o zdárném průletu informovala se zpožděním, protože bylo nutné počkat, až se solární sonda dostane z rušivého dosahu Slunce a Zemi potvrdí, že manévr ve zdraví "přežila". To se stalo ve středu ve 22:46 SEČ, sdělil Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

#ParkerSolarProbe is alive and well — we made it through our first close approach to the Sun! ?☀️?The spacecraft reported good status this afternoon in its first contact with Earth since its perihelion on Monday night. Get the details: https://t.co/mk08l10FOt pic.twitter.com/myHakz1TV1

— NASA Sun & Space (@NASASun) 7. listopadu 2018

Řízení mise v Laboratoři aplikované fyziky Univerzity Johnse Hopkinse oznámilo, že přijatý signál naznačuje stav sondy "A", tedy nejlepší možný. To znamená, že sonda a všechny její přístroje pracují a shromažďují údaje. Případné menší problémy by sonda podle NASA řešila autonomně.

Parkerova solární sonda tak v úterý úspěšně vylepšila svůj rekord přístroje vyrobeného lidmi, který se dostal nejblíže ke Slunci. Při největším přiblížení k hvězdě (periheliu) podle NASA zároveň dosáhla i rychlostního rekordu 343.112 kilometrů za hodinu. Předchozí rekordy, jak v periheliu, tak v rychlosti zaznamenal v dubnu 1976 německo-americký aparát Helios 2.

Sonda během své mise, rozplánované do roku 2025, provede 24 nejbližších průletů kolem Slunce. Nejvíce se k němu má přiblížit v roce 2024, a to na 6,164 milionu kilometrů. Každý rekord v periheliu bude přitom znamenat i překonání rychlostního rekordu.

Parker Solar Probe se vydala na svou vědeckou výpravu z floridského Mysu Canaveral 12. srpna. Cílem projektu s rozpočtem kolem 1,5 miliardy dolarů (34 miliard korun) je získat nové poznatky o Slunci, které například umožní lépe předpovídat solární bouře, jež mohou ohrozit pozemské rozvodné sítě nebo satelitní navigaci.

Sonda je první zařízení vyslané lidmi do vesmíru, které pronikne do sluneční koróny, což je oblast atmosféry naší hvězdy. Vědci chtějí, aby jim zaslané údaje pomohly objasnit, proč teplota koróny, dosahující až několika milionů stupňů Celsia, je o několik řádů vyšší než teplota kolem 5500 stupňů na povrchu hvězdy.

Související

Parker Solar Probe

Sonda Parker Solar Probe dokončila první oblet kolem Slunce

Sonda americké vesmírné agentury NASA Parker Solar Probe úspěšně dokončila první z plánovaných 24 obletů kolem Slunce a vydala se obkroužit hvězdu naší planetární soustavy podruhé. Informovala o tom na svém blogu americká vesmírná agentura NASA, podle níž je sonda plně funkční a všechny systémy pracují, jak mají.
Slunce

Parkerova sonda překonala rekord přiblížení ke Slunci, hlásí NASA

Sonda americké vesmírné agentury NASA Parker Solar Probe se stala přístrojem vyrobeným lidmi, který se dostal nejblíže ke Slunci. V pondělí pozdě odpoledne SEČ sonda překonala dosavadní rekordní vzdálenost 42,7 milionu kilometrů, kterou zaznamenal německo-americký aparát Helios 2 v dubnu 1976. Na svém webu o tom informovala NASA.

Více souvisejících

Parkerova sluneční sonda (Parker Solar Probe) NASA Slunce vesmir

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy