Raketa Sojuz-FG tentokrát úspěšně odstartovala, k ISS míří vesmírný kamion

Ruská raketa Sojuz-FG dnes z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu úspěšně vynesla do vesmíru nákladní loď Progress MS-10 se zásobami a materiálem pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Oznámilo to ruské středisko řízení letů. Šlo o první start tohoto typu nosné rakety od selhání 11. října, kvůli kterému musela nouzově přistát pilotovaná loď Sojuz MS-10 s dvoučlennou posádkou.

"Loď se náležitě oddělila od třetího stupně rakety (Sojuz-FG)," sdělilo středisko řízení letů. Dodalo, že několik minut po navedení na stanovenou orbitu loď rozevřela antény a sluneční baterie. Sojuz MS-10 nyní pokračuje v samostatném letu, který jí ke stanici potrvá dva dny.

Start vysílaly na svých webech v přímém přenosu ruská kosmická agentura Roskosmos i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Liftoff! #Progress71 #Soyuz pic.twitter.com/j8Qy0XhIFJ

— Alec Hutchinson (@BP_Hutch) 16. listopadu 2018

Na palubě ruského vesmírného kamionu jsou dvě a půl tuny nákladu, včetně vody, potravin, ale i kyslíku, paliva, náhradních dílů a různých věcí pro další vědecké experimenty na orbitálním komplexu. Progress má k němu dorazit v neděli večer kolem 20:30 SEČ. Připojí se k servisnímu modulu Zvezda ruské sekce stanice.

Náklad převezme nynější tříčlenná posádka ISS, kterou tvoří Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst. Tuto trojici měli v říjnu doplnit ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague, ale kvůli selhání nosné rakety Sojuz-FG se museli nouzově vrátit na Zemi. Podle techniků problém způsobilo vadné čidlo dávající signál k oddělení prvního a druhého stupně rakety.

K Mezinárodní vesmírné stanici se chystá záhy letět další nákladní loď - Cygnus americké společnosti Northrop Grumman, která v červnu převzala firmu Orbital ATK. Její start s nosnou raketou Antares z kosmodromu na ostrově Wallops ve Virginii se původně plánoval na čtvrtek, ale kvůli špatnému počasí byl nejprve přeložen na dnešek a poté na sobotní dopoledne SEČ. S nákladem 3,4 tuny má na ISS přistát v pondělí před polednem SEČ.

Související

Sojuz (kosmická loď)

Poškozený Sojuz se bez posádky vrátil z ISS na Zemi

Poškozená ruská kosmická loď Sojuz M-22 přistála na Zemi jen necelé dvě hodiny poté, co se odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informovala o tom agentura TASS. Plavidlo loni poničil mikrometeorit, který způsobil únik chladicí kapaliny, a vracelo se tak bez posádky.

Více souvisejících

vesmírná loď Sojuz raketa Progress ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Bajkonur vesmir

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Donald Trump ve vězení. Co by se stalo, kdyby ho soud odsoudil?

Americká tajná služba má za úkol chránit prezidenta, ať už se nachází v Oválné pracovně nebo na bojišti v zahraničí. Ale co chránit exprezidenta ve vězení? To je situace, která dosud nemá obdoby, uvádí americký deník New York Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy