Posádka astronautů poletí kvůli nehodě k ISS až v březnu

Rusko-americká posádka, jejíž let k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přerušila 11. října havárie, poletí znovu do vesmíru 1. března příštího roku. Oznámil to dnes na tiskové konferenci na kosmodromu Bajkonur šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin.

"Poté, co jsme se dohodli s kolegy z (americké vesmírné agentury) NASA, jsme přijali rozhodnutí, že příští start pilotované lodě bude 1. března 2019 a v této posádce budou Alexej Ovčinin, Nick Hague a také astronautka NASA Christina Kochová," citovala Rogozina agentura TASS.

Šéf Roskosmosu předstoupil před novináře poté, co loď Sojuz MS-11 s tříčlennou rusko-americko-kanadskou posádkou dnes úspěšně přistála u ISS. Do vesmíru ji vynesla raketa Sojuz-FG, tedy stejný typ, který 11. října nedokázal dopravit na stanovenou dráhu Sojuz MS-10 s dvoučlennou posádkou.

Po oddělení prvního stupně rakety tehdy selhal motor druhého stupně a ruský kosmonaut Ovčinin a Američan Hague se s použitím záchranného systému vrátili na Zemi.

Související

Axiom Mission 2 (Ax-2), druhá čistě soukromá mise astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici, odstartovala v neděli 21. května v 17:37 EDT ze startovacího komplexu 39A v Kennedyho vesmírném středisku NASA na Floridě.

K ISS dorazila čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2

Čtveřice členů soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2) úspěšně dosáhla Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) po úspěšném nedělním startu z Mysu Canaveral na Floridě. Tato mezinárodní posádka složená ze dvou Američanů a dvou občanů Saúdské Arábie plánuje strávit na ISS více než týden. Rajána Barnávíová se tak stane první astronautkou z arabského světa, která navštíví Mezinárodní vesmírnou stanici, informuje americká veřejnoprávní stanice PBS s odkazem na AP.

Více souvisejících

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) astronauti Bajkonur

Aktuálně se děje

před 1 minutou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy