Na Mars poputují další jména pozemšťanů, NASA nabízí palubní lístky

Lidem, kteří loni propásli šanci poslat své jméno na Mars se sondou InSight, nabízí americká vesmírná agentura NASA novou příležitost. Na twitterudnes oznámila, že se nyní mohou přihlásit o "palubní letenku" na misi jejího nového robotického roveru Mars 2000, který se na rudou planetu vydá v příštím roce.

"Ačkoli to bude několik let před tím, než první lidé stanou na Marsu, nabízíme vám příležitost poslat své jméno - uložené na čipu - na rudou planetu na palubě roveru Mars 2000," informuje na sociální síti Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Nabídka ovšem platí nejen pro pozemšťany, kteří při výpravě sondy InSight ještě zájem neměli či váhali, až příležitost propásli. O účast se svým jménem na další marsovské misi se mohou ucházet i ti, kteří svou "stopu" na sousední planetě díky InSight již zanechali.

Všichni zájemci mají možnost se přihlásit na internetových stránkách NASA do letošního 30. září. Odlet ze Země je plánován na červenec příštího roku a přistání v marsovském kráteru Jezero až v únoru 2021, po sedm měsíců trvajícím letu hlubokým vesmírem.

Want to go to Mars?Here’s the next best thing: an opportunity to send your name along for the ride to the Red Planet aboard our #Mars2020 rover. Be sure to get your boarding pass + find out more in this @Twitter moment: https://t.co/R8RTY7PsuG

— NASA (@NASA) May 22, 2019

Rover 2020 bude pátrat po stopách případného života na Marsu, avšak nikoli současného, nýbrž kdysi v minulosti. Jako místo přistání vědci vybrali oblast, jejíž někdejší prostředí mohlo být příznivé pro mikrobiální život. Robotické zařízení bude shromažďovat vzorky půdy a hornin a ukládat je na povrchu Marsu pro jejich potenciální budoucí přepravu na Zemi. V pozemských laboratořích by vzorky měly být analyzovány se zaměřením na případné důkazy minulého života na sousední planetě a také na možná zdravotní rizika pro budoucí výpravy lidí na Mars.

Související

Více souvisejících

NASA Mars InSight (robot na Mars)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy