Robot, který se živí lidskými těly? Projekt americké armády vyděsil veřejnost

Mnohé sci-fi příběhy popisují temnou budoucnost, ve které roboti ovládnou svět a začnou lidstvo likvidovat. Zpráva, že americká armáda vyvíjí robota, který by měl být schopen konzumovat lidské maso, tak veřejnost velmi vyděsila.

V roce 2003 začaly společnost Cyclone Power Technologies a Robotic Technolog, Inc. začaly pro americkou vládní agenturu zaměřenou na vývoj nových vojenských technologií DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) vytvářet robota s názvem EATR (Energeticky autonomní taktický robot -  Energetically Autonomous Tactical Robot).

Jak napovídá název, cílem tohoto projektu bylo vytvořit robota, který by byl energeticky soběstačný. To znamená takového, který by nepotřeboval baterii či palivovou nádrž, aby fungoval. EATR se měl živit z vegetace v místě mise. Aby se mohl „najíst“ z mrtvých stromů, měl mít robot i pilu na jejich řezání.

Tato organická hmota, kterou by robot požíral, by „mohla“ zahrnovat i mrtvá lidská těla. Veřejnost tato zpráva velmi vyděsila. Začalo se hovořit o robotovy, ozbrojeném motorovou pilou, který se bude živit lidskými těly.

To donutilo Harryho Schoella, generálního ředitele Cyclone Power Technologies, vydat následující prohlášení.: „Zcela rozumíme obavám veřejnosti ohledně futuristických robotů, kteří se živí lidskou populací, ale to není naše mise.“ Schoell poukázal na to, že dle článku 15 Ženevských úmluv je znesvěcení mrtvých válečným zločinem.   

„My se soustředíme na to, abychom dokázali, že naše motory mohou vytvářet použitelnou zelenou energii z hojné, obnovitelné rostlinné hmoty. Komerční aplikace tohoto k zemi šetrného řešení jsou enormní,“ uvedl Schoell. Podle společnosti by asi 68 kg vegetace mohlo poskytnout dostatek energie na 160 km jízdy stroje.

Před roboty, kteří mohou jíst lidi, nedávno varoval ruský prezident Vladimir Putin. Může však spát klidně. Dle serveru Gizmodo robot už není dále vyvíjen.

Související

Ilustrační foto

Jak umělá inteligence změní svět? Personalisté popsali, které pozice nahradí

Umělá inteligence může zefektivnit práci lidí, ale plně ji nenahradí. Vystřídat lidskou činnost může v případě opakovaných, rutinních úkolů. Shodli se na tom personalisté, které oslovila ČTK. Přestože podle nich některé pracovní pozice v důsledku využití umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne. V příštích letech umělá inteligence podle personalistů zjednoduší některé úkony a bude práci lidí více doplňovat.

Více souvisejících

Roboti Armáda DARPA

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 11 minutami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

Podle Číny existuje jediná možnost, jak ukončit válku na Ukrajině

Před mírovou konferencí o Ukrajině ve Švýcarsku je třeba provést ještě "hodně práce", prohlásila ve středu Čína v reakci na slova německého kancléře Olafa Scholze, podle něhož Peking souhlasil s podporou této konference.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy