Astronauti z ISS vystoupili do vesmíru

Oběžná dráha - Astronauti Mike Fossum a Ron Garan ze stanice ISS v úterý vystoupili do volného vesmíru. Americká vesmírná agentura NASA to píše na svém webu.

Dvojice Američanů úspěšně dokončila svůj první úkol, kterým bylo přesunutí porouchaného chladícího čerpadla z úložiště na vnější straně ISS do nákladového prostoru raketoplánu Atlantis. Čerpadlo se porouchalo loni a vyřadilo z provozu polovinu chladicího systému orbitální stanice.Astronauti mají během výstupu v plánu provést také rutinní údržbu vnějšího pláště stanice. Kromě toho vyzkouší prototyp robotické čerpací stanice, kterou by měly být tankovány satelity.Je to poslední výstup do vesmíru na ISS v éře raketoplánů.Fossum a Garan mají s prací ve volném vesmíru zkušenosti. Fossum se v něm pohybuje posedmé, Garan počtvrté. Jsou sehranou dvojicí, pracovali spolu už v roce 2008, kdy vystoupili z raketoplánu a mimo jiné připevnili k ISS japonskou laboratoř Kiko.Na ISS teď parkuje Atlantis. Jeho let je poslední expedicí raketoplánů NASA. Atlantis přivezl na stanici vědecké přístroje, skladovací modul Raffaello a zásoby na celý rok. Náklad na Zemi vážil tři tuny.Astronauti z Atlantisu budou práci vesmírných montérů podporovat. Letový specialista Rex Walheim bude ze zadní paluby koordinovat jejich postup a zprostředkuje komunikaci s řídícím centrem. Pilot Doug Hurpey bude pohybovat s robotickým ramenem, na němž jsou Fossum a Garan připoutáni.Výstup je rozvržen na šest a půl hodiny. Začal v 15.22 SELČ, s osmatřicetiminutovým zpožděním. Důvod zpoždění zatím NASA nesdělila.Posádka Atlantisu astronauty rozezná podle skafandru (Fossum na něm má červené pruhy, Garanův je celý bílý) a podle čísel (Fossum má na helmě číslo 20, Garan osmnáctku).Stanice ISS je umístěna na oběžné dráze Země ve výšce kolem 350 kilometrů. Její montáž dokončili letos v květnu po 12 letech astronauti z raketoplánu Endeavour.ISS, na jejíž stavbě se podílelo 16 zemí, by v zemské gravitaci vážila 455 000 kilogramů. Její hodnotu odhaduje NASA na 100 miliard dolarů, to je 1,7 bilionu korun.Atlantis přistál na ISS dvanáctkrát. Celkem raketoplány parkovaly na stanici šestačtyřicetkrát.

Související

Axiom Mission 2 (Ax-2), druhá čistě soukromá mise astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici, odstartovala v neděli 21. května v 17:37 EDT ze startovacího komplexu 39A v Kennedyho vesmírném středisku NASA na Floridě.

K ISS dorazila čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2

Čtveřice členů soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2) úspěšně dosáhla Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) po úspěšném nedělním startu z Mysu Canaveral na Floridě. Tato mezinárodní posádka složená ze dvou Američanů a dvou občanů Saúdské Arábie plánuje strávit na ISS více než týden. Rajána Barnávíová se tak stane první astronautkou z arabského světa, která navštíví Mezinárodní vesmírnou stanici, informuje americká veřejnoprávní stanice PBS s odkazem na AP.

Více souvisejících

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) raketoplán

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy