Nový výzkum: Dinosauři se sjížděli LSD

Berlín - Dinosauři se možná dopovali LSD. Přinesl to nový výzkum. Němečtí paleontologové totiž objevili plodnice paličkovice, které parazituje v květenství obilí.

Paličkovice je jedovatá vřeckovýtrusná houba, která tvoří podhoubí v semeníku lipnicovitých rostlin a mění ho v tmavý tvrdý útvar, tzv. námel. Námelové alkaloidy našly uplatnění především v lékařství.

Hojně se využívají v gynekologii, porodnictví a interním lékařství. Jsou také výchozí látkou pro výrobu LSD (!), které se využívá v psychiatrii nebo v konečné fázi léčby rakoviny.

„Můžeme sledovat a také vidíme, co dnes dělá námel s plazy a ptáky, stejný účinek to muselo mít na dinosaury. Ale zda se u nich otrava paličkovicí dostavila, jistě nevíme. Netušíme, kolik jí museli sníst, aby došlo k účinku, a jak rozšířená tato houba byla," tvrdí doktor George Poinar z USA.

Související

Více souvisejících

Dinosauři Vědci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy