Vědci našli vodu na Marsu. Jde jen o zástěrku?

Washington – Vědci tento týden oznámili, že na Marsu objevili vodu v tekutém stavu. Minimálně v letním období by měla podle NASA na povrchu rudé planety téct slaná voda. Spolu s tímto oznámením se vyrojila řada konspiračních teorií. Proč byla zpráva zveřejněna právě teď? A co toto zjištění vlastně znamená?

Někteří lidé podle vědecko-populárního serveru iflscience.com nemohou smířit s tím, že vesmír je zřejmě více vzrušující místo, než se mohlo kdy lidem zdát. I proto se někteří rozhodli za každou podobnou zprávou hledat spiknutí a konspirace.

Právě zpráva o tom, že se na Marsu našla voda, je ta nejlepší živná půda pro konspirátory. Server se proto zaměřil na několik teorií, které se v souvislosti s odhalením vědců z NASA vyrojily.

Podle často zmiňované teorie je oznámení spojeno s propagací nového filmu Marťan režiséra Ridleyho Scotta. V hlavní roli astronauta, který uvízl na Marsu, kde se snaží ze všech sil přežít, hraje Matt Damon. Spiklenci podotýkají, že takové náhody prostě neexistují, místo toho poukazují, že filmaři zřejmě zaplatili pracovníkům NASA, aby toto oznámení o nalezení vody na Marsu načasovali na chvíli, kdy půjde film do kin.

Další populární verze mluví o tom, že NASA pokaždé objeví něco „vzrušujícího" přesně ve chvíli, kdy se Kongres zabývá otázkou rozpočtu pro vesmírný výzkum. Na to ale server přihází s protiargumentem – proč by vědci ohrožovali celé vědecké studium týkající se Marsu a proč by NASA obětovala svou budoucnost, kdyby šlo jen o to získat více financí na jeden jediný rok?

Někteří také tvrdí, že ke zveřejňování takových zpráv dochází primárně kvůli náboru nových sil do řad astronautů. NASA tak údajně získává novou krev, která se ochotně zaváže i k potenciálně sebevražedné misi na Mars. Server se ovšem ptá, jaký vliv by měla zpráva o objevu tekoucí vody na ty, kteří by se rozhodli na Mars vydat. Pokud opravdu bude hledat nové astronauty, nebude prý NASA muset jakoukoliv dohodu „přislazovat" řečmi o vodě.

Další konspirační teorie říká, že Mars byl kdysi obýván inteligentní formou života a že výzkumníci se zprávami o vodě snaží tato fakta utajit. Vědci podle nich odvádí pozornost od marťanů tím, že ji naopak zaměří na planetu jako takovou.

Jedno americké rádio pak podle serveru tvrdí, že věda je neoddělitelná od politiky a že oznámení NASA souvisí s tím, že Barack Obama se snaží tímto způsobem prosadit svůj „levicový program". Server však podotýká, že tahle myšlenka je tak šílená a že moderátor Rush Limbaugh, který za touto myšlenkou udělal ze spikleneckých teorií olympijský sport. Kromě toho prý často a rád tvrdí, že globální oteplování je jen výmysl vědců, kteří podle něj falšují statistiky a grafy.

Související

Mars

NASA odhalila kusy ledu v kráteru na Marsu

Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že její přístroje na Marsu a jeho oběžné dráze zaznamenaly tvorbu jednoho z největších kráterů v historii mise na rudé planetě. V kráteru i jeho okolí jsou velké kusy ledu, jejichž přítomnost může být rozhodující pro budoucí misi člověka na Mars, uvedli vědci na dnešní tiskové konferenci.

Více souvisejících

vesmír, Mars vesmír, Mars (stopy po vodě)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy