Vědci chtějí prokázat strunovou teorii. Přepíšeme učebnice fyziky?

Madrid – Od potvrzení existence gravitačních vln, které vznikají například při spojení dvou černých děr nebo explozí hvězd a které předpověděl již Albert Einstein, již uplynulo několik měsíců. Dva španělští vědci nyní chtějí gravitačních vln využít k potvrzení nebo vyvrácení jedné z hlavních teorií struktury hmoty – strunové teorie. Informoval o tom server Science Alert.

Jak server vysvětluje, gravitační vlny jsou unikátním vesmírným jevem, které se pohybují bez toho, aby je ovlivňovaly fotony, které jinak ruší pozorování vesmíru. Umožňují navíc pozorování jevů a objektů, které nevyzařují žádné světlo, což by zahrnovalo i vesmírné struny, na jejichž existenci je strunová teorie založena.

Strunová teorie se snaží o vytvoření jednotného vysvětlení základní podstaty struktury vesmíru. Podle ní krátce po Velkém třesku vznikly kosmické struny, dlouhé a tenké defekty v zakřivení časoprostoru. Ty ale mezitím zanikly a proto je mohlo být možné najít pouze v raných fázích vesmíru.

Fyzici Isabel Fernandez-Nunezová a Oleg Bulašenko z barcelonské univerzity se ale nyní domnívají, že by se jim vesmírné struny mohlo podařit najít s pomocí gravitačních vln. Domnívají se, že by bylo třeba najít v gravitačních vlnách takové zvlnění, které by odpovídalo průchodu vesmírnou strunou.

Jak servere připomíná, výzkum je zatím v raných fázích a vědci zatím ani nemají adekvátní technologii, která by potřebná měření umožnila. Vzhledem k tomu, jak novým objevem gravitační vlny jsou, jde ale podle něj o ochutnávku toho, čeho by lidé v budoucnu díky tomuto jevu mohli být schopni dosáhnout.

Související

Více souvisejících

vesmir Vědci fyzika

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 22 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Suché počasí může působit potíže. Hrozí požáry, varuje ČHMÚ

Meteorologové varují před nebezpečím požárů v souvislosti s nárazy větru o rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a suchem, které aktuálně panuje v Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká většiny území. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy