Průlom pro paleontology: Vědci objevili zachovalá dinosauří křídla

Washington – Ačkoliv již vědci nepochybují o tom, že měli dinosauři v pozdějších stádiích své existence peří a postupně se vyvinuli v dnešní ptáky, detaily tohoto faktu byly doposud neznámy, protože se vědci zatím spoléhali jen na otisky peří ve fosilních pozůstatcích. Jak ale nyní informuje server TechInsider, to změnil nález dvou zachovalých dinosauřích křídel.

Mezinárodní tým vědců zveřejnil v magazínu Nature výsledky zkoumání skutečně unikátního nálezu – 99 milionů let starých křídel mláďat dinosaurů, která zůstala zachována i s peřím uvnitř jantaru.

Vědci se domnívají, že křídla patřila dinosaurům, kteří tvoří jakýsi vývojový mezičlánek mezi tradičními dinosaury a ptáky – měli stále zuby a na jejich křídlech je možné vidět drápy, jinak ale připomínali spíše dnešní moderní ptáky.

Křídla jsou podle vědců tak dobře zachována, že na nich lze s jistotou pozorovat prvky, které jsou shodné nebo velmi podobné dnešním ptákům, a to jak svou strukturou, tak například i zbarvením.

Právě zbarvení je v tomto případě pozoruhodným prvkem, protože doposud se vědci mohli o zbarvení dinosaurů pouze dohadovat. V tomto případě je peří zbarveno bíle a hnědě a tvoří vzory, které jsou podle nich také srovnatelné s těmi, které je možné pozorovat u dnešních ptáků.

Související

Tyrannosaurus Rex

Vědci potvrdili, co před 66 miliony let skutečně vyhubilo dinosaury

Studie dokázala, že za vyhynutím dinosaurů opravdu stojí asteroid. Před 66 miliony let způsobil obrovskou změnu klimatu, kterou velcí plazi nemohli přežít. Savcům podle studie následně pomohla sopečná činnost. Ačkoliv byla tato teorie všeobecně považována za nejpravděpodobnější, vědci ji dosud nikdy stoprocentně nepotvrdili.
Danuvius guggenmosi (lidoop)

Přelomový objev v Bavorsku? Vědci objevili zkameněliny lidoopů chodících po dvou

Předchůdci lidoopů a lidí začali chodit ve vzpřímené pozici po dvou o několik milionů let dříve než před šesti miliony let, jak se doposud předpokládalo. Mezinárodní vědecký tým dospěl k tomuto závěru na základě zkoumání zkamenělých kostí dávných lidoopů nalezených v jílovišti v Bavorsku. O svém nálezu informovali v časopise Nature.

Více souvisejících

paleontologie Dinosauři Vědci

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy