Jak se lidé budou chovat, až nastane konec světa? Vědci provedli unikátní studii, výsledky jsou překvapující

Buffalo - Jak by lidé reagovali na informaci, že se blíží definitivní konce světa? To je otázka, kterou si kladou mnozí vědci. Zároveň ale hned dodávají, že jde o psychologický jev, který lze jen velmi obtížně zkoumat, protože není etické financovat studii, v rámci které by bylo třeba přesvědčit lidské subjekty, že má být planeta zničena. Američtí výzkumníci si proto na pomoc vzali počítačovou hru.

Vědci z univerzity v Buffalu si na pomoc vzali hru ArcheAge, obří online hru pro více hráčů, která má otevřený svět a žádné konkrétní cíle. Hráči si v ní mohou vybudovat impérium, vést armádu, stát se obchodníkem, vraždit lidi, infiltrovat se mezi jiné hráče jako špion, nebo si jen postavit vlastní dům, vysvětluje server IFL Science.

Vědci umožnili připojit se libovolnému počtu hráčů, které nechali volně hrát – dali jim ale dvě upozornění. Prvním z nich bylo, že jejich údaje budou asi po 11 týdnech úplně vymazány. Varovali je také, že všechny jejich akce ve hře budou monitorovány výzkumnými pracovníky.

Hráči tedy ve virtuálním světě směřovali do záhuby, protože věděli, že dojde ke smazání serveru a že přijdou o své postavy, získané zkušenosti i sociální vztahy. Tento konec virtuálního světa tak posloužil k vymodelování extrémní situace, při níž sesbírali výzkumníci 270 milionů záznamů chování hráčů.

Podle vědců se hráči chovali jako při opravdovém konci světa – neplánovali nic dlouho dopředu, protože na takové cíle prostě rezignovali. Za normálních okolností v této hře existuje značná míra konkurence. Cíle jako osobní prospěch, vývoj nebo vylepšování schopností se ale v této verzi dostaly do pozadí, místo toho hráči posilovali vzájemnou interakci a vztahy.

„Literatura, filmy, knihy i videohry líčí časy před apokalypsou jako momenty bezpráví, násilí, vražd a krve - ale v případě ArcheAge  byli hráči méně násilní a mnohem více sociální,“ vysvětluje server. Posílali si více zpráv, vytvářeli více skupin a užívali si společného hraní, včetně vzájemné pomoci při dokončování některých náročných úkolů.

Zároveň byl herní svět mnohem méně zelený. Hráči totiž rezignovali na výsadbu stromů a podobných věcí, protože v tom neviděli valný smysl.

Tato studie je jednou z nejkomplexnějších studií o lidské psychologii provedených v nedávné době. Ačkoli nemůže napodobovat skutečný život, výsledky podle vědců naznačují, že konec světa nemusí mít tak děsivé a krvavé poslední dny, jak si lidé myslí, dodává server.

Související

Jaderné zbraně

Mrazivé poselství vědců. Analytik vysvětlil, proč se přiblížil Armageddon

NÁZOR - Odborný časopis Bulletin of Atomic Scientists od roku 1947 používá Hodiny posledního soudu k monitoringu hrozeb, které mohou zničit planetu a vyhladit lidskou civilizaci, připomíná Daniel R. DePetris, analytik z think tanku Defense Priorities. V komentáři pro server National Interest konstatuje, že tohoto pochmurného úkolu se mohl chopit kdokoliv, ale naléhavou potřebu cítí právě vědecká rada časopisu.

Více souvisejících

konec světa Lidé Počítačové hry

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy