V Mexiku našli věž z lebek, objev mění teorii o Aztécích

Mexiko - Archeologové v Mexiku objevili věž vystavěnou ze stovek lidských lebek, která vrhá nové světlo na rituály Aztéků. Nacházela se pod povrchem centrální části metropole Mexiko v místech, kde kdysi stálo hlavní město aztécké říše Tenochtitlán.

Lebky, na jejichž odkrývání pracovali archeologové a další vědci více než dva roky, zde ležely pět století v lokalitě poblíž hlavního aztéckého chrámu, kde nyní stojí katedrála.

Vědci dosud napočítali 676 lebek a předpokládají, že postupně odkryjí desítky či stovky dalších, než se dostanou k základům věže. Podrobný pohled na lebky experty velmi překvapil.

"Očekávali jsme jen muže, hlavně mladé muže, kteří bývají bojovníky, protože o ženách a dětech si zkrátka nemyslíte, že by šly do války," řekl agentuře Reuters antropolog Rodrigo Bolaňos. "Děje se něco, o čem nemáme žádné záznamy, a je to vážně nová věc, úplně poprvé," dodal.

Podle dosud uznávaných teorií totiž byly obřadně vršeny pouze lebky poražených nepřátelských bojovníků.

Související

Výtvarné ztvárnění dobytí Tenochtitlánu.

500 let od dobytí Mexika. Jak vypadaly poslední chvíle Aztécké říše?

V letošním roce uplynulo přesně 500 let od dobytí dnešního Mexika, respektive Aztécké říše, Španěly. V srpnu roku 1521 bylo pod vedením Hernána Cortése definitivně dobyto hlavní město Aztéků - Tenochtitlán. Společně s městem padla téměř 200 let stará říše, což znamenalo začátek konce starého světa.
Mexiko, ilustrační foto

Obřadní věž Aztéků vydala tajemství. Archeologové našli dalších 119 lebek

Archeologové našli v mexické metropoli dalších 119 lebek, které byly součástí obřadní věže vystavěné Aztéky před více než 500 lety. Informovalo o tom v pátek mexické ministerstvo kultury. Místo nálezu, kde byly v předchozích pěti letech objeveny stovky lebek, včetně dětských, leží v centru Mexika nedaleko katedrály.

Více souvisejících

Aztékové Archeologie Mexiko historie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy